aktuelt_2284_markeringflyttingf16aktuelt_2284_markeringflyttingf16http://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19134/media/PubImages/f16orland.jpg

F-16 takket for seg på Ørland

En epoke er over nå. Fra og med mandag 1. april samler Luftforsvaret all F-16-virksomhet i Bodø, og de siste F-16-flyene flyttes derfor fra Ørland.

Mandag 1. april tok 338 skvadrons siste F-16 av for siste gang på Ørland flystasjon. Det markerer slutten på F-16 sin faste tilstedeværelse på Ørland. 34 år med Fighting Falcon på basen er over, og plassen gis videre til de nye kampflyene F-35. 800 soldater og ansatte sto oppstilt for å gi sin siste hilsen til skvadronsflagget. Den gule og svarte vimpelen som symboliserer 338 skvadron, ble heist ned av skvadronens siste sjef, oberstløytnant Ivar Magne Stene og major Dag Husby, sjef for F-16 vedlikeholdsskvadronen. Det markerer slutten for 65 år med historie.

– 338 skvadrons begivenhetsrike historie gir oss gode grunner til å være stolte, og vi markerer i dag en suksessrik historie. Historien til 338 skvadron speiler faktisk også NATOs og Norges sikkerhets- og forsvarspolitiske historie gjennom de siste 65 år, sa sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, under markeringen.

Selv om de siste F-16 flyene er borte, vil ikke aktiviteten på Ørland flystasjon gå ned. I år ventes det seks nye F-35-fly som kommer i tillegg til de ni som er på plass.

– F-16 skal fortsatt være en vesentlig del av vår operative evne og skal opprettholde kontinuerlig QRA-beredskap fra Bodø. Med de planene vi har lagt, er jeg trygg på at F-16 vil levere helt til F-35 er klar til å overta QRA-beredskapen fra Evenes i 2022, sier generalmajor Skinnarland.


Fra 338 skvadron til 331 skvadron

– Å få jobbe i en avdeling som 338 skvadron er ikke bare en jobb, det er en livstil. Det har rett og slett vært fantastiske år, sa oberstløytnant Ivar Magne Stene i sin tale til 338 skvadron og ansatte på Ørland flystasjon.

Markeringen ble avsluttet med baguetter, kaffe og tre kaker formet som F-16 – før flyene tok av fra Ørland for siste gang. Alle syv flyene kom samlet over 338 skvadrons lokaler en siste gang, før de satt kursen nordover. I Bodø ble flyene møtt i lufta av jagerfly fra deres nye avdeling – 331 skvadron.

Generalmajor Skinnarland satt i baksetet til oberstløytnant Stene på turen til Bodø. 

– Det var fantastisk flott å få være med på flytur i dag. Dette er en viktig dag for Luftforsvaret og en viktig markering av operativ evne med kampflyet F-16 og en viktig markering av samling i Bodø for å sikre den operative evnen ut levetiden, sa sjef Luftforsvaret da hun landet på Luftforsvaret base Bodø. 

– Det var vemodig å ta av fra Ørland for siste gang. Men det startet med en veldig flott markering for avslutning av F-16-drift, og 338 skvadron. Det er en stor dag å markere 65 års historie, avslutter sjef Luftforsvaret.

Publisert 1. april 2019 16:42. av Kristian Torske / Luftforsvaret. Sist oppdatert 3. april 2019 12:18.