presse_1062_fregattenknmfridtjofpresse_1062_fregattenknmfridtjofhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22730/media/PubImages/20200820_MVV_4757.jpg

Fregatten KNM Fridtjof Nansen besøkte Norges nordligste bosetning

NY-ÅLESUND: Fregatten KNM Fridtjof Nansen besøkte torsdag Ny-Ålesund på Svalbard. Besøket til bosetningen skjedde som en del av et tokt til øygruppa.

​Torsdag kveld seilte fregatten KNM Fridtjof Nansen inn i Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Her tok skipssjefen og hans nærmeste medarbeidere seg tid til å gå i land for å besøke bosetningen og fortelle om oppdraget de har i området.

 –Vi skal være i stand til å forsvare hele Norge, også Svalbard. Toktet vi nå har gjennomført er i tråd med stortingsvedtaket om å sende ett større marinefartøy til Svalbard årlig, og har vært gjennomført siden 1970-tallet, sier skipssjef på KNM Fridtjof Nansen, kommandørkaptein Ruben Grepne-Takle.

Fregatten har den siste perioden oppholdt seg i området rundt Svalbard. Her har de drevet treningsoperasjoner og testet utstyret sitt i et klimatisk utfordrende territorialfarvann. Toktet gjennomføres på årlig basis og er en del Norges forutsigbare suverenitetshevdelse av Svalbard. Til tross utfordrende farvann, med isfjell og begrenset tilgang og kvalitet på dybde- og kartdata har toktet vært vellykket.

Varm velkomst

Besøket var avklart med Sysselmannen på forhånd for å ivareta begrensninger rundt situasjonen med Covid-19. På kaia ble de møtt av blant andre vakthavende driftstekniker Tormod Eknes i Kings Bay og Harald Markussen, stedlig leder ved Polarinstituttets stasjon i Ny-Ålesund.  I tillegg til en liten omvisning i bosetningen fikk besetningen også sjekket ut museet, den lokale butikken, og hilst på hundene i hundegården.

 –Det er svært hyggelig at lokalbefolkningen tar oss i mot på denne måten. Her har de åpnet butikken, og gjort alt for å gi oss et fint besøk, forklarer skipssjefen.

 Bare ett døgn tidligere besøkte kystvaktfartøyet KV Harstad Ny-Ålesund for å etterforsyne bosetningen med drivstoff til blant annet helikopterberedskapen. Kystvakten er jevnlig tilstede i områdene rundt Svalbard, med årlig besøk av én av marinens fregatter som et tillegg.

KNM Fridtjof Nansen vil ligge til kai i Longyearbyen i helgen.

Bilder med forklaring fra besøket til Ny-Ålesund finner du her

KONTAKT FOR PRESSEN

  • Forsvarets operative hovedkvarters  pressevakt 
  • Mob. 916 69 955 
  • E-post: info@njhq.noPublisert 21. august 2020 14:12.. Sist oppdatert 21. august 2020 14:54.