presse_892_gladviikkemistetnoenpresse_892_gladviikkemistetnoenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=18165Foto: Marit Hommedal / Scanpix/media/PubImages/68871737-c3b8-4d93-ad17-0f3a21b42999.jpg

– Glad vi ikke mistet noen

Å ta vare på besetningen og sikre skipet slik at det kan berges, er hovedprioritetene til Sjøforsvaret etter sammenstøtet KNM «Helge Ingstad» var involvert i torsdag 8. november.

Det var like før klokken 04 torsdag morgen at fregatten KNM «Helge Ingstad» kolliderte med oljetankeren «Sola TS». En slepebåt som fulgte «Sola TS» var ikke involvert i selve sammenstøtet. Sammenstøtet førte til store skader på fregatten både over og under vannlinjen, og skipet tok raskt inn mye vann. Skipet mistet tidlig styreevnen og drev på grunn like ved Equinors anlegg ved Sturetangen i Hjeltefjord nord for Sotra.

Det ble tidlig klart at skipet etter sammenstøtet ikke lenger var stabilt, og mannskapet på 137 personer ble evakuert fra havaristen. Hovedredningssentralen ledet arbeidet under redningsaksjonen. Det ble samtidig igangsatt et bergingsarbeid for å stabilisere skipet, og slepebåter ble brukt for å hindre at skipet skulle skli ut i dypere vann med den risikoen at skipet krenget eller kantret. Fregatten ligger nå på grunn med sterk slagside.

 

 

presse_892_gladviikkemistetnoenpresse_892_gladviikkemistetnoenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=18166KNM Helge Ingstad under evakueringen av fartøyet. Foto: Marius Villanger / Forsvaret/media/PubImages/KNM_Helge_Ingstad_IMG_1810.jpeg


Situasjonen ble godt håndtert

Åtte personer fikk lettere skader og blir nå ivaretatt. To er på sykehus, to er på legevakt og resten ivaretas nå av Forsvaret. 

– Jeg er svært glad for at vi ikke mistet noen i dette sammenstøtet, og for at ingen er alvorlig skadet, sa sjef Sjøforsvaret, kontreadmiral Nils-Andreas Stensønes, under en pressekonferanse torsdag.

Han benyttet også anledningen til å rose mannskapet for at evakueringen gikk svært raskt og at situasjonen ble håndtert svært godt ombord. Det er opprettet et mottakssenter på Haakonsvern for personellet med et støttelag bestående av blant andre leger og psykologer. Det er også opprettet en pårørendetelefon og et pårørendesenter.

– Ta vare på personellet og sikre skipet

I det videre arbeidet er det tre ting som har prioritet for Sjøforsvaret: å ta vare på personellet, sikre skipet og hindre videre vanninntrengning slik at fregatten blir stabil nok til å kunne berges. 

KNS «Helge Ingstad» seilte som en del av NATOs stående marinestyrke (SNMG1) da hendelsen inntraff. Det er Forsvaret som leder bergingsoperasjonen i tett samarbeid med Kystverket. Statens havarikommisjon og Politiet etterforsker hendelsen.

Publisert 8. november 2018 15:15.. Sist oppdatert 4. desember 2018 15:43.