presse_1063_helenatotrenteiluftepresse_1063_helenatotrenteiluftehttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=22801Norske fly har trent med amerikanske B-52 en rekke ganger tidligere. Her fra en øvelse mellom norske F-16 og amerikanske B-52 i norsk luftrom tidligere i august. Foto: Forsvaret/media/PubImages/XqHqeoqw.jpeg

Norske kampfly og amerikanske bombefly trente sammen igjen

Norske kampfly fortsetter å trene sammen med amerikanske bombefly. Fredag 28. august trente amerikanske B-52 over alle 30 NATO-land, deriblant over Norge sammen med fire norske F-35.

Fredag 28. august trente seks amerikanske B-52 bombefly over alle 30 NATO-land. Den storstilte samtreningen, kalt Allied Sky, gjør at alliansens medlemsland blir enda bedre på å operere sammen. Fredagens trening er en del av et større treningsopplegg der amerikanske og allierte flystyrker flyr og trener sammen.

– Flyvingen viser tydelig alliansesamhold og demonstrerer at USA fortsatt er klare til å bidra til europeisk og alliert sikkerhet. Vi ønsker mer alliert aktivitet i våre nærområder, og slike flyvninger er en god mulighet til å trene sammen med våre allierte, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

To av de amerikanske bombeflyene trente over Canada og USA, mens fire trente over alliansens europeiske medlemsland. Totalt deltok rundt 80 fly fra hele alliansen.

Ett av bombeflyene besøkte norsk luftrom, der det trente sammen med fire norske F-35 og en Joint Terminal Attack Controller (JTAC), som er oppdragets øyne på bakken.

En JTAC finner og lokaliserer mål, kommuniserer disse direkte til flyene og leder flyenes ild. Denne samhandlingen er svært viktig for en sikker og presis bruk av våpen mot et mål på bakken.

Slike treningsarenaer på tvers av forsvarsgren og nasjonalitet styrker Norges evne til å operere i en fellesoperativ og flernasjonal ramme.

For pressen

  • Bilder og film av B-52 kan lastes ned på det amerikanske forsvarets bildebank DVIDS (ekstern lenke)
Ved spørsmål kan pressen kontakte:

Pressetelefon Forsvarets operative hovedkvarter
Mobil: 404 38 083 (ikke SMS)

Kommunikasjonssjef i Luftforsvaret

Oberstløytnant Stine Barclay Gaasland
Mobil: 957 41 532
E-post: sgaasland@fms.mil.no

Publisert 28. august 2020 16:10.. Sist oppdatert 28. august 2020 16:12.