presse_1035_kongeligenorskemarinpresse_1035_kongeligenorskemarinhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21838/media/PubImages/KNMM-Nettsiden.jpg

Kongelige norske marines musikkorps slipper nytt album

200-årsjubilantene i Marinemusikken slipper album med sine marsjfavoritter.

​Favourite Marches

Favourite Marches Det kommende albumet Favourite Marches blir en utgivelse hvor Marinemusikken har plukket ut de beste marsjene fra sitt repertoar gjennom nøyaktig 200 års bygging av marsjtradisjonen i korpset. På albumet finner vi kjente og kjære norske marsjer som Holmenkollmarsj, Kong Haakon den VII’s Honnørmarsch og selvsagt Norges «nasjonalmarsj» – Valdresmarsj.

Albumet slippes fredag 27. mars.

Korpset har også funnet frem flere marsjer som tidligere ikke er utgitt eller innspilt, blant andre Landlov, som ble skrevet på bestilling av korpset. Foruten norske marsjer består samlingen også av fantastiske og fargerike marsjer fra resten av verden, inkludert noen av de mest karakterrike marsjene fra våre svenske naboer. 

Historisk informert fremføringspraksis

Albumet bygger på et årelangt arbeid med marsj-sjangeren i Marinemusikken, med flere generasjoner av musikere og med en rekke ulike sjefsdirigenter. 

– Det har blitt skapt i dedikasjon og entusiasme, med utgangspunkt i Marinemusikkens repertoar ved marsjering og fremføringer utendørs. VI har ikke endret særlig på instrumentsammensettinger. Dette er Marinemusikken sine versjoner av marsjene, slik de ble spilt våren 2019. VI har latt oss inspirere av innspillinger og fremføringer gjort av de fremste blåseorkestrene i de enkelte komponistenes hjemland, i respekt. Dette kan kalles ‘historisk informert fremføringspraksis’, forteller dirigent på innspillingen, Bjarte Engeset.

Korpset med sin dirigent har på innspillingen forsøkt å frem de rike detaljene i hver marsj, særlig med tanke på relasjonen mellom akkorder og melodilinjer, gjennom aktiv frasering, spenning og avspenning. I marsjer er det et spennende forhold mellom stabilitet og fremdrift som Engeset tydelig har vektlagt og utforsket på innspillingen. 

– Arbeidet med marsjer i Marinemusikken kommer til å fortsette i fremtiden. Denne innspillingen er på ingen måte et sluttpunkt, men er et fantastisk flott og historisk jubileumssmykke for korpset som vi håper vil glede mange tilhørere – også om 10, 20 og kanskje 100 år, forteller korpssjef Sten Kristen Brath.

Slippdato

Favourite marches blir tilgjengeliggjort for salg og strømming fredag 27. mars.

Grunnet koronasituasjonen har korpset sett seg nødt til å avlyse den opprinnelige planlagte slippkonserten. I stedet presenteres innspillingen på radioprogrammet Messing og Treblås på NRK P1+ lørdag 28. mars kl. 17:30. Her vil programleder Rune Alstedt intervjue dirigent Bjarte Engeset og spille flere av sporene fra innspillingen.


Sporliste

1. Landlov - Øyvind Strand
2. Valdresmarsj - Johannes Hanssen
3. Arnhem - Albert Edward Kelly
4. Vivu Esperanto - Sam Rydberg
5. Proshchaniye slavyani (En slavisk kvinnes farvel) - Vasily I. Agapkin
6. National Emblem - Edwin Eugene Bagley
7. Kong Haakon den VII's Honnørmarsch - Oscar Borg
8. D.R III's Honnørmarsj - Erling Mostad
9. Astronauten-Marsch - Josef Ullrich
10. Mot ljusare tider - Gustaf Sundell
11. Colonel Bogey March - Kenneth J. Alford
12. Holmenkolmarsch - Allan Johansson
13. Gammel jegermarsj - Trad
14. Anchors Aweigh - Charles A. Zimmermann
15. Fladdrande fanor - Viktor Magnus Widkvist
16. Vår Kommandant - Åge Gerhard Hermansen
17. Step up - Stig Rune Fredriksen
18. Prouzeni (Awakening. Gruss An Böhmen) - Václav Vackár

Medvirkende:

Kongelige norske marines musikkorps
Kongelige norske marines musikkorps er ett av fem profesjonelle musikkorps i Forsvaret. Marinemusikken holder til på Karljohansvern i Horten, og består av 27 profesjonelle musikere. Avdelingen utfører hvert år en rekke viktige oppdrag for Forsvaret, regjeringen og Kongehuset. 

Korpset bidrar til økt synlighet og fokus på den viktige funksjonen Forsvaret har i samfunnet. Korpset har helt fra starten av vært en sentral aktør kulturlivet i Vestfold. Antallet musikere og dirigenter som har hatt sitt virke i korpset gjennom 200 år er stort og den påvirkningen disse har hatt for regionen er selvsagt betydelig.

Kgl. Norske Marines Musikkorps har gjennom sin profesjonalitet, ved å glede og inspirere sitt publikum, vært avgjørende for utviklingen av blåsermusikken og fungert som forbilde det frivillige musikklivet. Korpset er en sentral kulturbærer og kulturinstitusjon i Forsvaret med et viktig samfunnsansvar. Korpset kombinerer militære tradisjoner med utadrettet musikkopplevelser og fremstår i dag som en kulturinstitusjon med et betydelig antall konsertoppdrag både innenfor det militære og i det sivile kulturliv.


Dirigent: Bjarte Engeset

Engeset er fagdirektør og sjefsdirigent for Marinemusikken, en stilling han har hatt siden 2014. Han avla sin diplomeksamen i dirigering ved Sibeliusakademiet i 1989, som elev av professor Jorma Panula. I 1991 ble han innbudt til dirigentseminaret i Tanglewood i USA med lærere som Seiji Ozawa, Gustav Meier, Simon Rattle og Marek Janowski. 

Engeset har dirigert en lang rekke ledende internasjonale orkestre, og er dirigent på over 40 kritikerroste CD-innspillinger. De fire CD-innspillingene av Geirr Tveitt´s Orkestersuiter fra «100 Hardingtonar» og klaverkonserter (solist Håvard Gimse) med Royal Scottish National Orchestra (Naxos) har oppnådd flere «Editor's Choice» i Gramophone og høyeste utmerkelser i BBC Music Magazine. Engeset ledet også innspillingen av Griegs' musikk for orkester i Naxos «Grieg Orchestra Edition», med åtte CD-er. Serien er innspilt med Royal Scottish National Orchestra og Malmø Symfoniorkester.

Engeset er faglig leder for Norsk musikkarv og står bak en lang rekke kritiske noteutgaver med musikk av komponister som Johan Svendsen, Fartein Valen, Geirr Tveitt, Ludvig Irgens-Jensen og Johan Halvorsen.

Engeset var ansatt som kunstnerisk leder og sjefsdirigent for DalaSinfoniettan fra 2007 til 2012. Han har også vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Ålesund Symfoniorkester, Tromsø Symfoniorkester og for Det Norske Blåseensemble. Han var i en periode også permanent gjestedirigent for det Flamske Radio Symfoniorkester. Fra sommeren 2020 er han leder for dirigentutdanningen ved Universitetet i Stavanger.

Pressekontakt:

Rohan Sandemo Fernando
Kommunikasjonsansvarlig

Forsvarets musikk
Telefon: 23 09 23 10 / 48 10 45 94
rfernando@mil.no

Lenker:

Publisert 25. mars 2020 15:57. av Rohan Sandemo Fernando / Forsvarets musikk.