presse_995_snmg1ankommerbergenpresse_995_snmg1ankommerbergenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21237KNM «Otto Sverdrup» er flaggskipet i NATOs fregattstyrke våren 2020. Foto: Jakob Østheim, Forsvaret /media/PubImages/20170828JØ_2385.jpg

Marinefartøy besøker Bergen

Årets største militærøvelse i Bergen-området står for døren. Denne helgen ankommer det åtte marinefartøy fra, Nederland, Danmark, Frankrike, Tyskland og Norge til Bergen havn.

Årsaken til at så mange marinefartøy samles, er NATO-øvelsen Dynamic Guard og den nasjonale ubåtøvelsen TG 20-1, som gjennomføres i uke 6 og 7 utenfor Bergen.

Til sammen vil 15 norske og allierte marinefartøy delta på øvelsene, sammen med militære overvåkingsfly og helikopteret.  Målet med øvelsene er å utdanne og trene fremtidens ubåtsjefer og øving av maritime krigføringsscenarioer.

Den årlige marineøvelsen, TG-20-1, er en viktig øvelse for Sjøforsvaret. I øvingsperioden vil nasjonale og utenlandske fartøyer øve i kystnære områder, både innaskjærs og utaskjærs på Vestlandet.

– På denne tiden hvert år samler vi fartøyer for å trene på vestkysten av Norge. Vi trener spesielt på anti-ubåtkrigføring, og våre ubåter får samtidig realistisk trening mot overflatefartøy. Den arenaen vi skaper her er interessant for våre allierte og vi ser derfor god deltagelse hvert år, sier Sjef Marinen, Rune Andersen.

Fakta:

TG 20-1 er en viktig del av utdanningen til ubåtsjefer. Derfor kalles øvelsen gjerne «Ubåtsjefskurset», og har deltakere fra Norge og allierte nasjoner. Under øvelsen blir ubåtene som deltar jaktet på av overflatefartøy. Den gir derfor også viktig trening i anti-ubåtkrigforing for fregattene som deltar.

Dynamic Guard er en NATO-øvelse hvor fartøy og fly øver elektronisk krigføring. Øvelsen blir ledet av KNM Otto Sverdrup, som er flaggskip i NATOs stående maritime styrke 1, SNMG1.

NATOs stående maritime styrke 1 (SNMG1) er en av NATOs fire maritime styrker som til enhver tid er til stede med allierte fartøy på havet. I første halvår 2020 ledes styrken av flaggkommandør Yngve Skoglund fra flaggskipet KNM Otto Sverdrup.

til media:

Media inviteres om bord på den norske fregatten KNM «Thor Heyerdahl», fredag 31. januar klokken 12:30 på Festningskaien i Bergen. Det vil bli gitt informasjon om øvelsene, og sjefen for NATOs stående maritime styrker i Nord-Europa, flaggkommandør Yngve Skoglund, og skipssjef på KNM «Thor Heyerdahl», kommandørkaptein Arild Skoge vil være tilgjengelige for intervju. Det vil også bli mulighet for en omvisning om bord.

Påmelding sendes til presse- og informasjonskonstabel Oda Linnea Iden innen fredag 31. januar, klokken 09:00.

Publisert 29. januar 2020 15:49.. Sist oppdatert 29. januar 2020 15:51.