kultur_931_klassisktorsdagkultur_931_klassisktorsdaghttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=7932/media/PubImages/Klassisk_torsdag_nett_1158.jpg

Kalenderhendelse
Starttidspunkt8. mars 2018 19:30
StedRidehuset (Oslo)
Type hendelseKonsert

Klassisk torsdag med Tine Thing Helseth

Denne klassiske torsdagen får du oppleve en av verdens største trompetsolister sammen med Stabsmusikken. På programmet står også det spennende verket Stabsarabesk, skrevet spesielt til korpset.

Stabsmusikken presenterer musikk som kombinerer det klassiske med andre spennende sjangre og influenser. Fra orientalske rytmer til urbane metropolskildringer får du denne kvelden oppleve et stort spenn i stil, klangfarger og stemninger. I tillegg gjestet vi av en av vår tids største trompetsolister, nemlig Tine Thing Helseth.

Priser: 315,- / 275,- (honnør) / 120,- (forsvarsansatt)

Kjøp billetter her


Program

Stabsarabesk – Olav Anton Thommessen
Trumpet Concerto No 2 – Jukka Linkola
Solist: Tine Thing Helseth
Changes – Rolf Wallin
William Byrd Suite – Gordon Jacobs

Stabsarabesk ble skrevet til Forsvarets stabsmusikkorps i 1974 av Olav Anton Thommessen, og var blant de første av hans verk som ble lagt merke til. Musikken er inspirert av en opplevelse i Kairo, hvor han så tre egyptiske musikere på gaten som spilte en hypnotisk figur mens fire kvinner danset i takt med musikken. Musikken forlater etterhvert den orientalske stemningen og vandrer over i vestlige urbane elementer hentet fra rock og funk.

Tine Thing Helseth inntar solistplass i Jukka Linkolas Trumpet Concerto No 2. Linkola startet sin karriere i jazzen, men har beveget seg over i det klassiske. Trompetkonserten ble tinget til Lieksa Brass Week i 1993. Opprinnelig var verket skrevet for trompet og strykeorkester, men deretter laget han denne alternative versjonen med blåseakkompagnement. Musikken fremstår som svært urban, og kan gi assosiasjoner til neonlys og hastende trafikk. Solisten har i denne konserten stor mulighet til å briljere og avrunde konserten i markant stil.

Idegrunnlaget bak Rolf Wallins Changes (1984) kommer fra kinesisk filosofi og taoisme. Kineserne så universet som en dansende dynamikk mellom to motsatte men likeverdige motpoler (negativ/positiv, hardt/mykt, kaos/orden). Noen av endringene mellom elementene i musikken er brå, mens andre endringer kommer snikende. Changes fremstår som et hendelsesrikt og energisk stykke som det er lett å bli grepet av.

Den britiske Gordon Jacob anses som en av de viktigste bidragsyterne av originalskreven musikk for blåseorkestre. Han komponerte sin kjente William Byrd Suite i 1923, et storslått verk dedikert til- og inspirert av den kjente komponisten William Byrd.

Solist: Tine Thing Helseth

TINE THING HELSETH har allerede etablert seg som en av sin generasjons ledende trompetister, med sitt karakteristiske myke og klare spill. Hun har vært solist i ledende orkestre fra hele verden, i tillegg til alle de store norske orkestrene

I 2007 ga Tine ut sitt debut-album, som hun mottok Spellemannsprisen ”Årets Nykommer” for, og som av Aftenposten ble utnevnt til ”årets klassiske album”. Hennes andre album fra 2009, Mitt Hjerte Alltid Vanker solgte til gull etter kun tre uker. Det tredje albumet, Storyteller, kom i 2011 som det første av i alt fire album utgitt på EMI. I 2013 ble Tine utnevnt til ”Årets nykommer” av The Classic Brit Awards for albumet Tine. I august 2017 feiret Tine 30-årsdagen sin med storslagenbursdagskonsert i Operaen og utgivelse av nytt album, Never Going Back, hvor Tine viser en ny og hittil ukjent side av seg selv: som en stilsikkert singer-songwriter.

 

Tine har stått for urfremførelsen av utallige trompetkonserter, blant andre Easter Concerto av Bent Sørensen og Chite d’Ètoiles av Mathias Pintscher, sistnevnte med premiere i Londons Royal Albert Hall under BBC Proms – verdens største festival for klassisk musikk.

Foruten solotrompetist-karrieren er Tine svært aktiv: I juni 2013 lanserte hun festivalen tine@munch på Munchmuseet i Oslo. Som kunstnerisk leder har en rekke store klassiske musikere fra hele verden deltatt på festivalen.
Tine er i tillegg kunstnerisk leder i tenThing, et brassensemble bestående av 10 spilleglade jenter som presenterer klassisk materiale i messingdrakt.
I ensemblet Tine Thing Helseth Quintet (TTHQ) har Tine med seg fire musikere med jazzbakgrunn, og klassisk og jazz møtes i et mangfoldig repertoar.

I 2016 ble Tine innsatt som professor ved Norges Musikkhøgskole.
Hun kan også høres i radiokanalen NRK Klassisk, som programleder i Min favorittmusikk. Tine har også vært konferansier, blant annet under talentkonkurransen Virtuos på NRK1.

Dirigent: ROlf Gupta

Rolf Gupta er freelance dirigent og komponist. Han har vært kunstnerisk leder og sjefdirigent for Kristiansand Symfoniorkester, Opera Sør og Kringkastingsorkesteret.
Som gjest leder han orkestre både i Norden og i Europa, hovedsakelig i Tyskland.

Han er dessuten professor ved Universitetet i Agder og er tildelt både Kritiker- og
Spellemannsprisen.

Publisert 2. februar 2018 13:16. av Forsvarets musikk. Sist oppdatert 21. februar 2018 13:51.