Fra FN´s buffer sone "The Green Line" i mellom Tyrkisk Kypriotisk-administrert område og Gresk Kypriotisk område som overvåkes av UNFICYP styrken Kypros / From UN`s buffer zone "The Green Line" between Turkish Cypriot-administered area and Greak Cypriot aFra FN´s buffer sone "The Green Line" i mellom Tyrkisk Kypriotisk-administrert område og Gresk Kypriotisk område som overvåkes av UNFICYP styrken Kypros / From UN`s buffer zone "The Green Line" between Turkish Cypriot-administered area and Greak Cypriot ahttp://forsvaret.no/media/PubImages/tkUNFICYP4947-kypros.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=4082FNs styrke i Kypros passer også på buffersonen i Kypros. Buffersonen er et lite område som strekker seg som en linje på tvers av landet for å unngå uenigheter mellom nord og sør. ​

Kypros

Her finner du mer informasjon om landet Kypros, hvor de norske soldatene er og hvorfor vi er der.

​​​​​​​​​​​​​Om landet Kypros

Kypros er en øy som ligger i den østlige delen av middelhavet. Øst for Hellas og sør for Tyrkia. Kypros består av to fjellkjeder Troodos og Kyreniafjellene. Mellom disse er det flatt slettelandskap. Det høyeste fjellet heter Olympos og er 1952 meter høyt.
 
På grunn av klimaet er det mange nordmenn som reiser på ferie til Kypros. På vinteren er det som en vanlig norsk sommer med en del regn fra desember til februar. På sommeren er det varmere.
 
Kypros er kjent for å ha store flokker med flamingoer og på sommeren kommer to forskjellige typer havskilpadder til nordvestkysten for å legge egg. Det finnes også kameloner, gekkoer og mange ulike typer fisk der.
 
Kypros er delt i to deler, en gresk-kypriotisk og en tyrkisk-kypriotisk. Tidligere har det vært mye uenighet mellom folkeslagene i disse to delene.
 

Hvorfor er det norske soldater på Kypros?

​Kypros ble en selvstendig stat i 1960. Landet består av to folkegrupper, den gresk-kypriotiske og den tyrkisk-kypriotiske.  I 1963 utviklet det seg en konflikt i mellom de  to befolkningsgruppene fordi de blant annet var uenige om det som stod i landets grunnlov og hvordan landet skille styres. Og med innblanding fra nabolandet Tyrkia ble ikke saken lettere.
 
Kypros og Storbritannia prøvde å skape fred i landet, men ettersom de ikke lykkes, ba de FN om å hjelpe til. I 1964  opprettet FN en egen styrke for å bevare fred i landet.
 
I 1974 prøvde gresk-kypriotiske og noen grekere å ta styringen over landet fordi de ønsket å danne en union med Hellas. Tyrkia likte ikke dette, og sendte inn militære styrker inn i Kypros og tok kontroll over den nordlige delen av landet. Både gresk-kyprioter og tyrkisk-kyprioter flyktet på grunn av dette.
 
Den fredsbevarende FN-styrken er i landet for hindre at det blir konflikter i landet. Samtidig hjelper de til med å løse problemer for innbyggerne i Kypros. FN-styrken ledes av den norske generalmajoren Kristin Lund.
 
FNs styrke i Kypros passer også på buffersonen i Kypros. Buffersonen er et lite område som strekker seg som en linje på tvers av landet for å unngå uenigheter mellom nord og sør. ​

 

 

 

 

Fakta om KyprosFakta om Kypros<p><b>​<span><span class="image-with-caption"><img class="image" src="/media/PubImages/kypros-flagg.png" alt="" style="width:275px;" /><span class="caption">Kypros' flagg</span></span></span>Hovedstad:</b> Nicosia<br><b>Folketall:</b> 840 407<br><b>Største byer:</b> Limassol, Larnaca, Pafos, Famagusta (Nord Kypros)<br><b>Høyeste fjell:</b> Olympos 1952 moh<br><b>Styreform:</b> Republikk<br><b>Valuta:</b> Euro (EUR)<br><b>Språk:</b> Gresk og Tyrkisk<br><b>Etniske grupper:</b> Grekere, Tyrkere<br><b>Religion:</b> Kristendom, Islam<br><b>Nasjonaldag:</b> 1. oktober​</p>http://forsvaret.no/tjeneste_/Lists/FactBoxList/DispForm.aspx?ID=6

Publisert 9. oktober 2015 10:47.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:53.