Før-under-etter et veiklareringsoppdrag med RC troppen i PRT'nFør-under-etter et veiklareringsoppdrag med RC troppen i PRT'nhttp://forsvaret.no/media/PubImages/RC-minerydding.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6663

Er det farlig?

Det er mange ting soldatene gjør for å holde seg så trygge som mulig.
​​​​​​Når vi får vite at noen vi er glad i skal reise ut i en internasjonal operasjon, kan vi bli bekymret. Sånn er det både for voksne og barn. Det er fordi at internasjonale operasjoner ofte kan bety at man skal reise til et område av verden hvor det er konflikter eller krig. Det kan høres veldig skummelt ut. Det de fleste bekymrer seg for er at det skal skje noe med mamma eller pappa mens de er borte. 

Dette kan det være litt vanskelig å snakke med dem om. Kanskje er man redd for at man skal begynne å gråte når man snakker om det? Kanskje er man redd for at hvis man snakker om det så skjer det på ordentlig (at det går troll i ord)? Eller kanskje man ikke vil vise mamma eller pappa at man er lei seg eller bekymret. Selv om det har skjedd, er det heldigvis veldig sjelden at norske soldater blir syke, skadet eller drept i internasjonale operasjoner. Dette er fordi de er veldig godt forberedt på den jobben de skal gjøre.
Snakk med den som skal reise så kan de fortelle deg litt om hva de gjør for å holde seg trygge der hvor de skal dra.
​Før man reiser er det mye man skal lære. Blant annet så lærer man om det landet man skal reise til, om menneskene som bor der og om kulturen i landet. Dette er for at man bedre skal kunne forstå de menneskene man møter og hvorfor de reagerer på de måtene som de gjør. Da er det enklere å unngå misforståelser. Man lærer også om hvilke dyr som finnes i landet og hvordan man skal reagere hvis man møter på dem. I noen land bør man for eksempel riste og tømme skoene sine før man tar de på seg for å unngå å tråkke på en skorpion. 

Det er også viktig at man lærer om konflikten i det landet man reiser til. Hvorfor er de uenige? På hvilken måte er det de slåss? Er det noen kjennetegn som man bør være oppmerksom på? Et eksempel på dette er at soldatene kjører mot en by hvor de har vært tidligere. I denne byen vet de at det vanligvis er masse folk i gatene og mye liv. Plutselig en dag når de kommer tilbake til denne byen ser de i kikkerten når de nærmer seg at det i dag bare er menn i gatene. De kan ikke se noen kvinner og barn. Soldatene tenker da at de må være ekstra på vakt fordi det er noe som ikke stemmer. Alt dette er ting soldatene må lære og som holder dem trygge. De trener også masse med det utstyret de skal ha med seg dit de reiser, slik at de vet hvordan dette virker og føler seg trygge på det. Hvilket utstyr man har varierer ut fra hvilket land man reiser til og hva man skal gjøre i jobben sin.

Når man kommer til operasjonsområdet, eller det landet man skal være i, bruker man utstyr for å beskytte seg. I noen land har man for eksempel alltid på seg skuddsikker vest når man skal gå ut av leiren. Når det gjelder utstyr så er det viktig at man har nok utstyr til å kunne beskytte seg, samtidig som det er viktig at man ikke har så mye at det virker provoserende på de som bor i landet. Kan du tenke deg hvorfor?
 
Leirene hvor man bor blir som regel alltid beskyttet av vakter og andre sikringstiltak. Det kan for eksempel være at man har bygget høye murer rundt leiren, og at man har piggtråd rundt den, slik at man ikke kommer seg inn hvis man ikke har noe der å gjøre. Det er viktig at soldatene kan sove trygt og godt når de er i leiren slik at de er opplagte og har energi dagen etter.

 

 

Ett svensk op-tårn i KosovoA Swedish observation tower in KosovoEtt svensk op-tårn i KosovoA Swedish observation tower in Kosovohttp://forsvaret.no/media/PubImages/kfor-gjerde.JPGhttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=6664

​Når man opererer i utlandet bruker man også noe som heter etterretning for å holde soldatene trygge. Etterretning går ut på at man samler inn masse forskjellige opplysninger som man setter sammen som et puslespill for å finne ut noe om ting som kommer til å skje. Når man vet hva som kommer til å skje kan man lettere beskytte seg. 

For å forklare det litt bedre kan vi bruke et eksempel: 

«Ole er 13 år, eller det vil si Ole er 12 år men han fyller 13 neste fredag. Ole har gledet seg skikkelig til bursdagen sin, og han spør mamma om han kan invitere vennene sine i selskap på selve dagen. Mamma sier at det passer dårlig fordi Lina søsteren hans skal ha fotballkamp, men at han kan feire dagen to uker etter. Ole blir litt skuffet, men sier «ok». Han holder jugekors mens han sier det, for han synes egentlig ikke det er ok i det hele tatt. Når Ole dagen etter forteller vennene sine at han snart har bursdag virker det som om de ikke er interessert i det hele tatt. De sier bare «ok». De spør ikke en gang når han skal ha selskap. Det var rart tenkte Ole, det pleier de å gjøre når alle de andre har bursdag. Han blir litt lei seg. Når han kommer hjem sitter han og Lina og ser på TV. Han spør Lina hvilket lag de skal spille mot i kampen neste fredag. «Jeg har da ikke noen kamp neste fredag!» svarer Lina. Før hun plutselig sier «Eller jo, det er mot.. eh.. BOIF..eh ja det var det..». Dette syntes Ole var rart. Lina pleier å ha full kontroll på kampene sine. Men dagene går og Ole tenker ikke mer på det. Torsdag kommer mor hjem etter å ha vært i butikken og handlet. Ole ser i vinduet at hun har mange handleposer og springer derfor ut for å hjelpe henne. Men mor sier at hun ikke trenger hjelp. Ja, ja da setter jeg meg bare og spiller tenker Ole. Etter en stund blir han sulten og går ned på kjøkkenet for å hente seg mat. Når han åpner skapet ser han at mor har kjøpt masse godteri og snacks, i kjøleskapet står det masse brus. Plutselig kommer det en melding på mor sin telefon som ligger på kjøkkenbenken. Den er fra Truls Ole sin beste kompis «Ville bare si at jeg kommer i morgen, har ikke sagt noe. Hilsen Truls» Da begynner Ole å tenke tilbake og skjønner at det nok blir selskap på 13 årsdagen likevel. Men når alle har gått inn for å overraske han på dagen, så skal han jammen bli overrasket også!»

Det Ole her gjør er det samme som etterretning. Han setter sammen forskjellige typer informasjon og plutselig har puslespillbitene falt på plass og han forstår hva som kommer til å skje dagen etter. Etterretningen hjelper soldatene til å ta valg. Dette er noe de må gjøre hele tiden. Hvis etterretningen sier at det er stor sannsynlighet for at det er urolig i et område så kan soldatene bestemme seg for at det ikke er verdt å dra dit akkurat nå, men at det er lurere å vente litt. Eller at de må dra, men at de da reiser med ekstra mange soldater og mer utstyr enn de ellers ville brukt slik at de kan beskytte seg bedre. Soldatene tenker alltid på sikkerhet og de er opptatte av å ta vare på hverandre og beskytte hverandre.


Som du skjønner er det mange ting man kan gjøre for å holde seg trygg selv om situasjonen rundt en er utrygg. Snakk med den som skal reise så kan de fortelle deg litt om hva de gjør for å holde seg trygge der hvor de skal dra.

 Relaterte sider

 

 

hjemmehelt<img alt="" src="/media/PubImages/20121130_PTM_166-cropml.jpg" style="BORDER:0px solid;" />hjemmehelthttp://forsvaret.no/hjemmehelt
Under oppdraget<img alt="" src="/media/PubImages/underveisB2.png" style="BORDER:0px solid;" />Under oppdragetDet er krevende å være på oppdrag ute, men den vanskeligste jobben er ofte å være hjemme.http://forsvaret.no/tjeneste/familier/hjemmehelt/underveis
Irak, Kuwait og Jordan<img alt="" src="/media/PubImages/tkirakC8099.jpg" style="BORDER:0px solid;" />Irak, Kuwait og JordanHer finner du mer informasjon om operasjonen i Irak, Kuwait og Jordan og hvorfor vi er der.http://forsvaret.no/tjeneste/familier/hjemmehelt/land/irak

Publisert 14. juni 2016 10:38.. Sist oppdatert 28. juni 2016 10:54.