Endelig sammen med familien igjen etter hjemkomst fra Afghanistan.Endelig sammen med familien igjen etter hjemkomst fra Afghanistan.http://forsvaret.no/media/PubImages/hjemkomsttkvetR1073.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3971

Hjemkomsten

Endelig hjemkomst! Nå skal hverdagen bli som før, men det er ikke alltid like lett å få til.

Dere har vært lenge borte fra hverandre, og kanskje er det nye ting som gjelder hjemme nå? Noen savner faktisk også oppdraget de har vært på. Her kan du lese mer om hva som skjer ved hjemkomsten, og hva det er lurt å tenke på etter oppdraget.

Medaljeseremoni

Når mamma eller pappa kommer hjem vil de enten bli invitert til en medaljeseremoni først, eller så kommer de rett hjem til deg. Forsvaret ønsker også å gi deg medalje for den innsatsen du har gjort mens mamma/pappa har vært borte. Din innsats er vi veldig takknemlig for! Du har bidratt til at familien har klart oppdraget. Medaljen har vi valgt å kalle Hjemmeheltmedaljen.

Hjemkomsten

Som regel gleder man seg veldig til at mamma eller pappa skal komme hjem igjen. Da er det lett å tenke at alt skal bli perfekt når de endelig kommer hjem. Men noen ganger blir det ikke helt sånn. Kanskje har dere fått nye regler hjemme som mamma eller pappa ikke kjenner til, og da kan dere fort føle at han/hun legger seg opp i alt. 

Mange soldater har også jobbet lange dager når de har vært borte, og er veldig slitne når de kommer hjem. Noen vil sove mye, mens andre kan virke litt fjerne og sure. Trøsten er at dette kommer til å gå over. Familien trenger bare litt tid til å finne ut av ting igjen, på samme måte som dere trengte tid til å finne ut av hvordan familien skulle fungere da mamma/pappa reiste bort.

Savne oppdraget

Dere kan faktisk komme til å savne oppdraget og den hverdagen dere hadde mens mamma/pappa var borte. Mamma eller pappa kan komme til å savne de tette båndene til kameratene og kollegene som han/hun har bodd, spist og jobbet sammen med hele tiden. Og hjemme kan det være at dere savner de nye måtene dere gjorde ting på. 

Gode råd til deg

  • Spør om utsendelsen, og få soldaten til å fortelle om sine opplevelser. Kanskje har han/hun bilder du kan få se?
  • Fortell om hva du selv har gjort mens mamma eller pappa har vært borte. De vil gjerne høre hvordan du har hatt det, og hva du har opplevd. 
  • Prøv å gjøre ting som du og mamma eller pappa likte å gjøre sammen tidligere.
  • Fortsett å treffe vennene dine og delta på fritidsaktiviteter selv om mamma eller pappa akkurat har kommet hjem. 


Publisert 5. oktober 2015 21:35.. Sist oppdatert 8. mars 2019 14:52.