Mannskap på KNM Fridtjof Nansen tar farvel med pårørende under en seremoni i forbindelse med utreise til det Indiske hav og Operation Ocean ShieldMannskap på KNM Fridtjof Nansen tar farvel med pårørende under en seremoni i forbindelse med utreise til det Indiske hav og Operation Ocean Shieldhttp://forsvaret.no/media/PubImages/utreise20130515th_ 1214.jpghttp://forsvaret.no/media/PubImages/Forms/DispForm.aspx?ID=3968

Hvordan forberede seg?

Her får du noen tips til hvordan du kan forberede deg på det som venter.

Hvis din mamma, pappa, søster eller bror skal reise ut i en internasjonal operasjon, vil det kunne påvirke hele familien din. Noen ting blir annerledes, og både du og de voksne kan reagere på at hverdagen forandrer seg. 

Det kan være veldig forskjellig hvordan man reagerer. Noen blir lei seg og kjenner tårene komme når de tenker på det. Noen vet ikke helt hva de skal føle, og noen tenker at dette går helt greit. Alle disse følelsene er helt normale. Det kan uansett være lurt at familien snakker sammen om det som skal skje, da blir det ofte lettere.

Alle mennesker er forskjellige. Det er kanskje ikke alt på disse sidene som passer for deg, men bruk de tipsene du vil og snakk om det som er viktig for deg.

Barne- og ungdomspakker

Før mamma eller pappa reiser vil du få en pakke med forskjellige ting fra Forsvaret. Dette er ting som du kan bruke i tiden før, under og etter at mamma eller pappa er ut på oppdrag.

Det er to pakker, en barnepakke og en ungdomspakke. De har litt forskjellig innhold. Du kan selv velge hvilken pakke du vil ha. 

Barnepakken inneholder: boka ”Oppdraget går til…,” bamse, bilderamme, kart, brevark og konvolutter.

Ungdomspakken inneholder: boka ”Oppdraget går til…,” buff, armbånd, kart, brevark og konvolutter.

Boken «Oppdraget går til…»
Dette er en aktivitetsbok som kan brukes både før, under og etter oppdraget. Her er det sider som kan fylles ut av både den som reiser ut og av dere som er igjen hjemme. Boken gir også noen gode tips til hverdagen underveis. 

Bamsen
Pakken kommer med flere forskjellige bamser. Bamsene har ikke fått navn ennå, men du kan sikkert finne navn til dem.
Bamsen kan bli hjemme hos deg, og så kan dere kanskje finne en annen bamse som kan bli med på oppdraget? Noen synes det er morsomt å snakke sammen gjennom bamsene, og dere kan sende bilder og brev til hverandre og fortelle hvordan dere har det. Hvem klarer å ta det sprøeste bildet av bamsen? 

Bilderamme
Når mamma eller pappa er borte kan det være hyggelig å ha bilder av han eller henne som du kan ta frem når du har lyst. I barnepakken ligger en bilderamme som du kan bruke til et bilde som du kan ha på rommet ditt. Som en overraskelse til den som skal reise kan du kanskje lage et morsomt bilde av deg selv, som får mamma eller pappa til å le når han eller hun savner deg ekstra mye. 

Kart
Før mamma eller  pappa skal reise, kan dere sette dere ned og se på kartet sammen. Finn landet mamma eller pappa skal reise til, og tegn inn reiseruten fra Norge til det andre landet. Sammen kan dere finne ut hvordan flagget ser ut, hvordan menneskene ser ut, og hvilke dyr som finnes der. Kanskje kan dere også finne andre land på kartet hvor dere har vært på ferie, eller hvor dere kjenner noen som bor. 

Brevark og konvolutter
Ingenting er så hyggelig som å få et brev i posten når man er langt fra hverandre. Det kan man ta frem og lese gang på gang. Noen ganger kan du putte en liten overraskelse i brevet, som et bilde eller en tegning. Husk å sjekke med en voksen hva som er greit å sende med brevet. For eksempel blir det fort kliss med sjokolade til et varmt land.

Buff
Buffen kan brukes til mye forskjellig. For eksempel kan den bli lue, hals, pannebånd, svettebånd og mye annet. Du kan jo prøve selv, og se hvor mye forskjellig den kan brukes til.

Armbånd
Armbåndene kan brukes på mange måter. Kanskje vil du gi det ene til den som skal reise, slik at dere begge kan gå med dem mens mamma eller pappa er borte? Eller kanskje vil du heller gi det til en spesiell venn som du vet vil være der for deg når du trenger det? På båndet står det ”Jeg er med deg!” Det ble funnet på av Eirin, som selv har en pappa som har deltatt i operasjoner i utlandet.

Gode råd til deg

  • Snakk gjerne med hverandre og andre om det å ha en mamma eller pappa ute på oppdrag. Spør foreldrene dine hvis det er noe du lurer på eller er redd for. Det kan også være godt å snakke med for eksempel en lærer om det du tenker på. 
  • Tenk gjennom om det er noe spesielt du vil at dere skal gjøre sammen før mamma eller pappa reiser, og fortell om det slik at dere kanskje kan gjøre det sammen. 
  • Det kan være lurt at mamma og pappa snakker med de på skolen og i barnehagen om det som skal skje. Kanskje du har lyst til at den som skal reise ut skal komme og snakke med klassen din om hvor han/hun skal reise, og hva de gjør der? 
  • Aksepter hvis du noen ganger er mer følsom enn du pleier. Det er helt normalt når hverdagen endrer seg, og et familiemedlem er lenge borte. 
  • Snakk sammen om hvordan dere kan holde kontakten underveis. Kan dere snakke på telefon eller Skype? Les mer om å snakke med den som er ute på sidene om Under oppdraget. 


Publisert 1. oktober 2015 12:09.. Sist oppdatert 8. mars 2019 14:53.