tjeneste_232_afghanistantjeneste_232_afghanistanhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19012/media/PubImages/tkafgMG_7778.jpg

Afghanistan

Her finner du mer informasjon om landet Afghanistan, hvor de norske soldatene er og hvorfor vi er der.

Om Afghanistan

Afghanistan er et fjellrikt land i Sentral-Asia som består av 34 provinser. Landet består av ulendt fjellterreng med dype daler og mektige fjell.  Den store fjellkjeden Hindu Kush deler provinsene i sør fra provinsene i nord. Afghanistan grenser mot Iran, Turkmenistan, Usbekistan, Ta​jikistan, Kina og Pakistan.

Afghanistan har et typisk innenlandsklima med tørre og halvtørre sletter hvor det er varmt om sommeren og kaldt om vinteren. Tørke og mangel på rent drikkevann er store problemer for de som bor i landet.

Det er mange forskjellige folkeslag som bor i Afghanistan. De fire største er Pashtunere, Tadjiker, Hazaraer og Usbekere. Det finnes omtrent 40 forskjellige språk i landet, men de offisielle språkene heter dari og pashto. De fleste afghanere er muslimer. Omkring 80 % er sunnimuslimer og ca. 20 % er shiamuslimer.


Afghanistan er regnet for å være et av verdens fattigste land. De har en lang historie bak seg preget av krig og konflikter. Etter en borgerkrig tok en organisasjon som heter Taliban over makten i landet i 1996. Taliban styrte landet på en veldig streng måte. Alle i landet måtte gjøre slik som Taliban sa, og etter hvert ble befolkningen redd for dem.

De norske soldatene arbeider for at befolkningen i Afghanistan skal kunne føle seg trygge, og for at de skal kunne ivareta sin egen sikkerhet.

Hvorfor er det norske soldater i Afghanistan?

Du har kanskje hørt om Taliban eller al-Qaida? Disse planla terrorangrepet mot USA i 2001, hvor de kapret og krasjet fire fly forskjellige steder i USA. Mest ødeleggende var angrepet på World Trade Center. Bygningen var full av mennesker og de tok livet av flere tusen. 

Etter dette angrepet, bestemte USA seg for å få stopp på terror. Flere andre land var enige i at noe måtte gjøres og de opprettet en koalisjon (en samling av forskjellige land) som skulle hjelpe til i denne kampen. Norge ble også en del av denne koalisjonen. 

Al-Qaida og Taliban er en gruppe mennesker som prøver å skremme andre til å gjøre som de vil gjennom terrorangrep. De ønsker å bruke Afghanistan som en arena for å trene opp nye soldater som vil bli brukt i nye terrorangrep. Derfor har landene i koalisjonen bestemt seg for å sende soldater som skal få stopp på dette. I tillegg bidrar Norge med kirurger, leger som opererer pasienter, i det militære sykehuset i Kabul.

Livet som soldat i Afghanistan

Norge har bidratt i forskjellige operasjoner i Afghanistan. Soldatene våre har hatt mange forskjellige oppdrag, som å rydde veier for bomber slik at det er trygt å bevege seg mellom forskjellige steder, hjelpe skadde soldater på feltsykehus, beskytte innbyggerne i Afghanistan mot angrep og trene opp og gi gode råd til det afghanske forsvaret og politiet slik at de blir i stand til beskytte sitt eget land. I dag har vi omtrent 75 norske soldater i Afghanistan som lærer opp afghansk politi og forsvar.​​​

Hør historiene til noen av de norske soldatene som har tjenestegjort i Afghanistan:

 

 

tjeneste_232_afghanistantjeneste_232_afghanistanhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=18896Møt Elise: I et halvt år var hovedjobben hennes å lete etter veibomber i Afghanistan. Hun gikk foran bilkolonnen og skulle avgjøre om det var trygt å kjøre videre.https://www.youtube.com/watch?v=Efzr3oPMQPk


Publisert 9. oktober 2015 10:52.. Sist oppdatert 3. mars 2020 10:20.