tjeneste_1679_bahraintjeneste_1679_bahrainhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=21077/media/PubImages/tkR6663.jpg

Bahrain

Her finner du mer informasjon om landet Bahrain, hvor de norske soldatene er og hvorfor vi er der.

Om landet Bahrain

Bahrain er en øystat som ligger i Persiabukta utenfor den arabiske halvøy. Landet er gjennom broforbindelse knyttet til nabolandet Saudi Arabia og har sjøgrense til Quatar og Iran.

Bahrain har et begrenset dyreliv, men det finnes gaseller og harer der i tillegg til forskjellige fugler og dyr som lever i havet.

De som bor i Bahrain kalles bahrainere. De er i hovedsak arabere selv om det også finnes en del fremmedarbeidere i landet. Det offisielle språket i landet er arabisk men de fleste snakker også engelsk. De fleste i Bahrain er muslimer. Det er omtrent like mange sunni- og sjiamuslimer.

Landet består av 92% ørken. Klimaet er varmt og fuktig. På sommeren kan det bli opp til 50*C. På nordsiden av landet har de en fruktbar jordstripe hvor det vokser, daddelpalmer, fikentrær og granatepler.

Hvorfor er norske soldater i Bahrain?

USA har en stor militærleir i Bahrain.  Her ligger blant annet hovedkvarteret til en internasjonal marinestyrke som kalles CMF.  CMF står for Combined Maritime Forces, eller forente marinestyrker.  I CMF samarbeider omtrent 30 forskjellige land om å trygge havområdene i det Indiske hav, Persiabukta og Adenbukta.  I dette området av verden er det uro, krig og konflikt mange steder.  Derfor må handelsfartøy som seiler her og fiskere og sivile som jobber og bor her få beskyttelse fra militære.

CMF har tre grupper med krigsskip som har ulike oppgaver.  Den første gruppen skal bekjempe terrorisme, den andre jobber med å sikre handelsfartøy og fiskere mot kapring og den tredje skal hindre smugling av våpen, mennesker og andre ulovlige varer.  I tillegg til skipene har CMF fly og helikoptre som kan hjelpe med jobben.

Norge er en stor sjøfartsnasjon og mange norske skip seiler i disse områdene hver dag.  Derfor deltar offiserer fra Sjøforsvaret i CMF.  De norske offiserene jobber i hovedkvarteret i Bahrain og planlegger hva krigsskipene, flyene og helikoptrene skal gjøre og hvor de skal være.


Publisert 12. desember 2019 11:51.. Sist oppdatert 18. desember 2019 11:09.