tjeneste_243_egypttjeneste_243_egypthttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=18998/media/PubImages/2017-10-31 JS-9083.jpg

Egypt

Her finner du mer informasjon om landet Egypt, hvor de norske soldatene er og hvorfor vi er der.

​​​​​​​​​​​​​​​​Om landet Egypt

Egypt er en republikk som ligger delvis i nordøst Afrika og delvis i sørvest Asia (Sinaihalvøya). Landet har kyststripe mot middelhavet i nord, og i øst grenser det mot Rødehavet. Afrikas lengste elv Nilen renner gjennom hele landet og ut i middelhavet.

Det meste av landet består av ørken. Klimaet er i hovedsak tørt og varmt ørkenklima med veldig lite nedbør. Hoveddelen av befolkningen bor derfor langs Nilen, langs Nildeltaet og langs Suezkanalen som ligger nord i landet hvor de har lettere tilgang til vann.

Egypt er et av de rikeste landene i Afrika. Inntektskildene er i stor grad basert på turisme og jordbruk. Likevel er livet for mange veldig vanskelig og fattigdom er utbredt både i byene og på landsbygda.

Det finnes ikke så mange forskjellige dyr i Egypt. Man kan finne flodhest og nilkrokodille, men de er sjeldne. Dromedar er et viktig husdyr, men de lever ikke lengere vilt. I Rødehavet er livet under vann veldig rikt med korallrev hvor det lever forskjellige tropiske fisker, hai, skater, havskilpadder og delfiner. Mange turister reiser til Egypt nettopp for å oppleve livet under vann.

Hvorfor er det norske soldater i Egypt?

Gjennom en organisasjon som heter Multinational Force and Observers, kalt MFO, hjelper Norge med å passe på at fredsavtalen blir holdt mellom Egypt og Israel. Fredsavtalen mellom Egypt og Israel kom 26.​ mars 1979, og blir kalt Camp David- avtalen. Det er tre norske stabsoffiserer som hjelper til i MFO-styrken og passer på at Camp David- avtalen blir fulgt.

Starten på MFO var at Egypt og Israel ville lage en avtale om å ikke krangle mer, men FN gikk ikke med på det. Da ville USA hjelpe til, og dannet MFO for å passe på at Egypt og Israel forble venner. Norge ville også hjelpe til, derfor sendte vi tre offiserer ned til Egypt. ​

Publisert 9. oktober 2015 10:46.. Sist oppdatert 12. desember 2019 12:17.