tjeneste_244_iraktjeneste_244_irakhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19006/media/PubImages/20171123CBH-0878-irak.jpg

Irak, Kuwait og Jordan

Her finner du mer informasjon om operasjonen i Irak, Kuwait og Jordan og hvorfor vi er der.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Om landet Irak

Irak er en republikk som ligger i Vest-Asia. Landet er veldig ressursrikt med store forekomster av gass og olje. Halvparten av landet består av ørken, men i områdene rundt de store elvene Euferat og Tigris, som renner gjennom landet er jorden veldig fruktbar.
 
Dyrelivet i Irak består av klippegrevling, ørkengaupe, gullsjakal og gaseller. Det er også mange gnagere og krypdyr og et rikt fugleliv med mer enn 400 forskjellige fuglearter.
 
Befolkningen i Irak er muslimer. 35–40% er sunnimuslimer og 60–65% er sjiamuslimer. Det har vært mye konflikter mellom sunniene og sjiaene opp gjennom årene. Disse gruppene drevet med undertrykkelse av hverandre noe som har ført til voldelige handlinger.

I 2014 etablerte en ekstremistisk muslimsk gruppe som kalte seg Den islamske stat i Irak og Levanten (ISIL) eller Den Islamske Stat (IS) i landet. Dette er en gruppe som tolker koranen veldig strengt, og som bruker ekstrem vold som virkemiddel for å skape frykt i befolkningen. 

Hvorfor er det norske soldater i Irak?

ISIL er en terrorgruppe som har som mål å danne en egen islamsk stat i Levanten, et område som inkluderer Syria, Libanon, Israel, Jordan, Kypros og Tyrkia.
 
Terrorgruppen har tatt kontroll over store områder i Irak og Syria. ISIL er brutale og voldelige og har brutt menneskerettighetene flere ganger ved å angripe andre folkegrupper og folk som har en annen tro enn dem.
 
Irak har bedt verdenssamfunnet om hjelp til å bekjempe terroristgruppen. Norge har sammen med 60 andre land sagt seg villig til å forhindre at ISIL vokser seg større.

Norske soldater bidrar med å gi råd til og trene opp soldater i Irak slik at disse blir bedre rustet til å bekjempe terroristene. De norske soldatene skal blant annet gi opplæring i skyting, førstehjelp og å uskadeliggjøre veibomber. De norske soldatene lærer opp de irakiske soldatene inne i leirer og vil ikke være med dem ut i kamp.​

De norske soldatene er i Al Asad i Vest-Irak. Fra juni til september 2017 vil også Norge bidra med et kirurgisk team ved feltsykehuset ved Al Asad flybase. Deres oppgave vil først og fremst være å behandle allierte soldater.

For å støtte operasjonene som pågår i Irak har Norge også soldater i Kuwait og Jordan.

Publisert 9. oktober 2015 10:51.. Sist oppdatert 24. januar 2020 10:24.