tjeneste_245_kosovotjeneste_245_kosovohttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19000/media/PubImages/20170405tk_I9726.jpg

Kosovo

Her finner du mer informasjon om landet Kosovo, hvor de norske soldatene er og hvorfor vi er der.

​​Om landet Kosovo

Kosovo er en republikk som ligger på Balkan i den sørlige delen av Europa. Landet er fjellrikt, og det høyeste fjellet er Deravica som er 2656 meter høyt.

Kosovo er et av de fattigste landene i Europa. Landet ble veldig ødelagt etter en krig med Serbia i 1999. Det har etter dette pågått et stort arbeid med å bygge landet opp igjen med hjelp fra det internasjonale samfunnet.

Kosovo er helt avhengig av støtte fra det internasjonale samfunnet. Landets største inntekter kommer fra skatter og avgifter. 

Hvorfor er det norske soldater i Kosovo?

Vi hører ofte om konflikter i Balkan, men hvor er det egentlig? Balkan er en halvøy som ligger sør i Europa. Balkan er satt sammen av Hellas, Albania, Republikken Makedonia, Bulgaria, Montenegro, Kosovo, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Serbia, små deler av Italia og Romania, Slovenia og Tyrkia.

I mange år var det konflikter og krangler både i og utenfor Kosovo. I 2008 ble Kosovo et eget land, men i 1999 var landet en del av Serbia. Mange ønsket at Kosovo skulle være en egen stat, mens andre ville at det fortsatt skulle være en del av Serbia.  Serbias president Slobodan Milošević sendte militære styrker inn i Kosovo for å hindre at Kosovo skulle bli en egen stat. Mange ble drept, og mange mennesker var i nød på grunn av dette.

I 1999 sendte Nato inn soldater for å løse konflikten og hjelpe befolkningen i Kosovo. Flere hundre norske soldater ble sendt dit for å hjelpe til.

I dag er det tre offiserer som hjelper til ved hovedkvarteret til Kosovo Force (Kosovo-styrken) som le​des av Nato. Kosovo-styrken hjelper til med å sikre at befolkningen i Kosovo har det trygt og sikkert.

 

 

Fakta om KosovoFakta om Kosovo<p><b>​<span><span class="image-with-caption"><img class="image" src="/media/PubImages/kosovo-flagg.png" alt="" style="width:572px;" /><span class="caption">Kosovos flagg</span></span></span>​Hovedstad:</b> Prishtina<br><b>Folketall:</b> Ca. 1,8 millioner<br><b>Største byer:</b> Mitrovica, Peja, Prizren, Gjilane, Djakova<br><b>Høyeste fjell:</b> Đeravica 2656 moh<br><b>Styreform:</b> Republikk<br><b>Valuta:</b> Euro (EUR)<br><b>Språk:</b> Albansk, serbisk, andre (bosnisk, goranje, romani)<br><b>Etniske grupper:</b> Albanere, servere, bosnjaker, romani, tyrkisk<br><b>Religion:</b> Islam<br><b>Nasjonaldag:</b> 17. februar</p>http://forsvaret.no/tjeneste_/Lists/FactBoxList/DispForm.aspx?ID=8

Publisert 9. oktober 2015 10:50.. Sist oppdatert 12. desember 2019 12:19.