tjeneste_1543_litauentjeneste_1543_litauenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19001/media/PubImages/20170605AH-2024.jpg

Litauen

Her finner du mer informasjon om landet Litauen, hvor de norske soldatene er og hvorfor vi er der.

Om landet Litauen

Litauen er et europeisk land som ligger ved den sørøstlige bredden av Østersjøen. Landet grenser til Latvia i Nord, Hviterussland i øst, Polen og den russiske eksklaven Kaliningrad i sør. En eksklave er en del av et land som ikke henger sammen med resten av landet, men er omringet av andre land.

Litauen er et land som mange nordmenn reiser på ferie til. Hovedstaden Vilnius er et kjent reisemål for mange.

Landet er flatt, og de to høyeste fjellene er bare på 294 moh. Landskapet er ellers ganske likt det vi har i Norge med mye de samme trærne og dyrene som vi finner her. Temperaturen varierer i gjennomsnitt mellom -7 grader om vinteren til 18 grader om sommeren.

Hvorfor er det norske soldater i Litauen?

Norge er medlem av forsvarsorganisasjonen NATO. Denne består av landene Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Island, Italia, Luxembourg, Nederland, Norge, Portugal, Storbritannia, USA, Hellas, Tyrkia, Tyskland, Spania, Polen, Tsjekkia, Ungarn, Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia, Slovenia, Albania, Kroatia. Disse landene har bestemt seg for å samarbeide for å ivareta hverandres sikkerhet. Derfor har landene inngått en avtale som blant annet sier at et angrep på ett av NATO-landene anses som et angrep på alle. Skulle et av NATO-landene bli angrepet vil med andre ord de andre komme og hjelpe dem.

Selv om Norge i dag har et godt forhold til vårt naboland Russland så er det ikke alle land i NATO som har et like godt forhold til dem. Litauen har en negativ historie med Russland. Blant annet opplever de perioden under Sovjetunionen som en okkupasjon av landet deres. Etter at Russland i 2014 tok Krimhalvøya fra Ukraina med militær makt har de baltiske landene og Polen blitt mer engstelige for at dette skal kunne skje også med dem. Dette er fordi disse landene ligger mellom Russland og den russiske eksklaven Kaliningrad. Litauen har med bakgrunn i dette bedt NATO om hjelp slik at de kan føle seg trygge. Det er ingen konflikt mellom Litauen og Russland i dag. Så Litauen er et trygt sted å være. Grunnen til at de Norske soldatene skal reise dit er for at befolkningen i Litauen skal føle seg tryggere og for å vise at hvis våre venner føler seg utrygge så stiller vi opp og hjelper dem slik NATO-pakten sier.

DETTE GJØR DE NORSKE SOLDATENE​ I Litauen

De norske soldatene skal jobbe sammen med soldater fra Litauen, Tyskland, Nederland, Belgia og Luxemburg. Dette er land som Norge har lang erfaring med å samarbeide med. De skal bo i byen Rukla og skal trene sammen i forskjellige deler av Litauen, spesielt i et stort øvingsfelt som ligger i Pabrade. I Rukla skal de bo i en militærleir på 6-mannsrom. Soldatene vil ha tilgang på både telefon og e-post når de er i leiren.

Publisert 9. august 2017 12:39.. Sist oppdatert 12. desember 2019 12:21.