tjeneste_249_malitjeneste_249_malihttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19004/media/PubImages/20160921tk_R0496.jpg

Mali

Her finner du mer informasjon om landet Mali, hvor de norske soldatene er og hvorfor vi er der.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Om landet Mali

Mali er en republikk som ligger i Vest-Afrika og er et av de fattigste landene i Afrika.
Landet har begrensede naturressurser og er derfor veldig sårbart overfor tørke. I perioder med tørke er sult og feilernæring veldig utbredt i befolkningen.
 
Mesteparten av landskapet i Mali er ørken. I sør er det savanne og noe skog. På savannen kan du finne dyr som antilope, sjiraff, elefant, løve og hyene. Landet har et rikt fugleliv med blant annet struts og sekretærfugl. Det er registrert 105 forskjellige arter av reptiler i landet.
 
Det bor mange forskjellige folkeslag og etniske grupper i Mali. Bamara, malinke og soninke er de største gruppene og utgjør totalt rundt halvparten av befolkningen. I nord bor det et folkeslag som heter tuareger som er nomader. Bosettingen er høyest ved elveområdene sør i landet.
 
90 prosent av befolkningen er muslimer og 10 prosent er kristne, men mange utøver tradisjonelle afrikanske religioner i tillegg.
 
Mali har svært høye fødselstall, men befolkningsveksten bremses noe av høy barnedødelighet, og det at mange reiser til andre land for å jobbe. Gjennomsnittlig levealder er bare 53 år. 74 prosent av befolkningen over 15 år i Mali kan verken lese eller skrive.


Hvorfor er det norske soldater i Mali?

Mali har i flere år vært preget av uroligheter og uenigheter mellom flere folkeslag og grupper. I januar 2012 angrep en gruppe tuareger (et folkeslag i Nord-Mali), som kaller seg MNLA, regjeringen i Mali. MNLA fikk støtte av to terroristgrupper. To måneder senere gjennomførte en militærjunta bestående av tidligere soldater fra Nord-Mali, et militærkupp, som vil si at man tar over styret med militær makt. 

Denne gruppen fikk kontroll over et område nord i Mali, men ikke hele Mali. Deretter kom MNLA og​ overtok kontrollen over dette området og laget en egen stat som de kalte Staten Azawad. Ikke lenge etterpå ble terroristgruppene som hadde samarbeidet med MNLA, uenige med MNLA og innførte sine egne lover med brutale straffer i området.
 
I 2013 satte Frankrike inn soldater i Mali for å hjelpe regjeringen i Mali med å ta tilbake områdene som terroristene hadde fått kontroll over. I april 2013 opprettet FN en operasjon i Mali kalt MINUMSA. Målet til FN-styrken var å beskytte befolkningen i landet og å hjelpe dem til å holde et fredelig valg, noe de klarte. I 2015 kom en fredsavtale på plass, m​en det er fortsatt noen uroligheter i landet. FN-soldatene hjelper til med å sørge for at fredsavtalen blir overholdt, beskytte sivilbefolkningen og hjelpe til med å gjøre landet tryggere.


Dette gjør de norske soldatene​ i Mali​ 

Norge har sendt det vi kaller et «transportflybidrag» til Mali. Dette flyet, et C-130J Hercules transportfly​, skal fly i​ Mali fra mai 2019. Bidraget heter Norwegian Tactical Airlift Detachement (NORTAD) MINUSMA og består av omtrent 70 personer. Dette er flyvere, lastemestere, teknikere, sambandspersonell, sanitetspersonell, vakt- og sikringspersonell, håndverkere, kjøkkenpersonell og stabspersonell. Alle disse skal til for å holde et fly i gang.

Oppdraget til NORTAD er å fly ulike typer last for FN i Mali. Dette kan være alt fra å transportere folk, til å frakte inn etterforsyninger av proviant og drivstoff. Flyet kan også droppe personell og materiell i fallskjerm. Det vil være med egne vakter på flyet som skal passe på flyet når det er på bakken. I tillegg vil vaktpersonellet ha ansvaret for vakthold i leiren, som heter Camp Bifrost, og på det tekniske området ved flyparkeringen. FN har stort behov for flytransport i Mali, og det norske bidraget er derfor både etterlengtet og viktig.  Les mer om

 

 

tjeneste_249_maliaktuelt_2309_hjemmeheltenemali/aktuelt/hjemmeheltene-mali/media/PubImages/_U7A5873.jpgHjemmeheltene– Jeg oppfatter barna som svært nysgjerrige, og de kan allerede mye om Mali og litt om oppdraget, sier feltprest major Kristin Hogganvik.tjeneste_249_malihttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7226Publisert 9. oktober 2015 10:45.. Sist oppdatert 12. desember 2019 12:06.