tjeneste_250_midtostentjeneste_250_midtostenhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=19014/media/PubImages/HMKG_UNTSO_Brendefur_051115_07.jpg

Midtøsten

Her finner du mer informasjon om Midtøsten, hvor de norske soldatene er, og hvorfor vi er der.

​​​Om Midtøsten

Midtøsten er et fellesnavn på landene ved den østlige delen av Middelhavet og østover samt landene ved Persiabukta. Det er ikke helt klart definert hvilke land som tilhører regionen. Området kalles også noen ganger for Nære Østen eller Levanten. I Midtøsten bidrar Norge til en operasjon som heter UNTSO, som er til stede i landene Egypt, Israel, Jordan, Libanon og Syria.

Norge bidrar også i operasjoner i Irak og Egypt. De landene har egne sider.

Den største religionen i området er islam, som har sin opprinnelse fra Mekka og Medina i Saudi-Arabia. To andre religioner oppsto også i Midtøsten: Både jødedommen og kristendommen har sitt utspring fra Jerusalem i Israel. I dag er de aller fleste som bor i Midtøsten muslimer – i overkant av 90 prosent. Resten er kristne, jøder, ikke-troende, eller tilhører andre, mindre religioner. 

Landskapet i Midtøsten er hovedsaklig flatt. Det laveste punktet i regionen er Dødehavet på grensa mellom Jordan, Vestbredden og Israel. Det ligger faktisk 418 meter under havoverflaten og dermed er verdens laveste punkt.

Hvorfor er det norske soldater i Midtøsten?

I 1948 erklærte Israel sin selvstendighet, det vil si at det ble et land med et eget styre. Det skjedde etter at israelere og palestinske folkegrupper lenge hadde kranglet om hvem som har rett til å bo hvor, og hvem som skulle bestemme over områdene.

Konflikten startet da de arabiske nabolandene angrep Israel fordi de ikke var enige i at Israel skulle være en egen stat. FN fikk i oppgave å løse konflikten mellom jødene og palestinerne. De anbefalte å dele landet inn i en jødisk og en arabisk stat, men det ville ikke de arabiske statene gå med på. Da dette startet, var det uenigheter mellom Israel og nabolandene, men nå har det blitt mer som en uenighet mellom Israel og palestinerne. Begge gruppene ønsker å ha landet for seg selv.

FNs oppgave i Midtøsten har først og fremst vært å observere og passe på at våpenhvilen mellom partene blir holdt. De følger med i området og passer på uenighetene både mellom de to partene og med nabolandene. Soldatene som gjør denne jobbe kalles ofte for observatører. Det har vært med norske soldater helt fra 1956 til i dag i FNs UNTSO-operasjon i Midtøsten.

 

 

Publisert 11. november 2015 09:11.. Sist oppdatert 12. desember 2019 12:22.