tjeneste_1665_finalist2019milvetmctjeneste_1665_finalist2019milvetmchttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20498/media/PubImages/veteranprisfinalist19-milvetmc.jpg

Med veteraner og familier på motorsykkelsetet

Med over 300 medlemmer over hele landet favner Militære Veteraners Motorsykkelklubb både veteraner og familiene. Nå kan de motta Forsvarets veteranpris for sitt arbeid.
Militære Veteraners Motorsykkelklubb ble startet i 2011 som en klubb for militære veteraner fra internasjonale operasjoner og deres familier. Når de nå er en av fire finalister til veteranprisen, fremheves nettopp det i innstillingene at klubben har arbeidet for å være en inkluderende motorsykkelklubb for veteraner og deres familie og pårørende.

– Vi har nå 357 medlemmer fra Vadsø i nord til Kvinesdal i sør. Medlemmer som har tjenestegjort i Libanon, Somalia, Kongo, Gaza, Bosnia, Kosovo, Irak, Afghanistan, Angola, Syria, Sudan, Sør-Sudan, Israel og Egypt. En MC-klubb er en fantastisk sosial arena i seg selv og når du kombinerer det med den felles opplevelsen med å ha vært ute i tjeneste for Norge så blir dette på mange måter forsterket. 

Når vi ser hvordan personer som aldri har møtt hverandre møtes med respekt, klapp på skuldra og en klem, er det en bekreftelse på at det arbeidet vi gjør er rett og viktig. Ingenting gir mer tilbake enn å se veteraner sitte rundt samme bord og dele erfaringer med latter og gråt. 

Det forteller Knut Bjarne Derås, som er visepresident Militære Veteraners Motorsykkelklubb Norge.

– Klubben består av 21 chapter (lokalavdelinger) landet rundt. All aktivitet i klubben styres av chaptrene og kan derfor variere fra sted til sted. Mange har faste dager hvor de møtes på avtalte steder mens andre igjen har egne klubbhus/møteplasser. Det arrangeres turer og samlinger for medlemmer rundt om. Vi samarbeider gjerne med andre MC-klubber og stiller på deres treff. Vi stiller ingen krav til medlemskap annet enn at du har tjenestegjort i en internasjonal operasjon og har interesse for motorsykkel. Dette handler om samhold og brorskap, og at vi er sammen om å ha gjort tjeneste for Norge og Forsvaret.
Statuetten som deles ut til vinneren av Forsvarets veteranpris.
Militære Veteraners Motorsykkelklubb har som mål å bygge fellesskap der motorsykkel og veteranen selv er i fokus. I tillegg vektlegger klubben at de også ønsker familie og de nærmeste som medlemmer. Det gir muligheten til å inkludere familie i det de har opplevd, og gjør det lettere for familien å forstå hva veteranene har opplevd og delt ute på oppdrag.

– For veteraner i vår klubb betyr det at de har en arena hvor de kan føle samhold og tilhørighet. Mange føler en stolthet av å være en del av fellesskapet og ha noen å kjøre sammen med på lengre eller kortere turer, eller bare møtes for en prat og en kopp kaffe. Dette vet vi betyr mye for mange. Sammen ute – sammen hjemme, forklarer Derås.

Motorsykkelklubben er dermed opptatt av det samme som mange andre veteranorganisasjoner også vektlegger: å skape arenaer hvor veteraner kan møtes, mimre om tjenesten og dele erfaringer. Det hele settes inn i en ramme av interesse for motorsykkel.

– Mange av oss kjører gjerne landet på langs i løpet av sommeren, og da er det populært å ta kontakt med medlemmer langs ruten for enten å ta en kaffe og en prat, eller for å overnatte. Dette er noe vi oppfordrer medlemmer til å gjøre for å skape relasjoner og bygge nettverk. Vi er ofte representert på flere MC-treff rundt om i landet, men har tre større treff hver sommer, hvor vi møter mange medlemmer fra hele landet. Det er NordNorgeTreffet i Harstad, Bike and Beach i Horten og MC-treffet på Forsvarets veteransenter Bæreia i august.

Framover vil klubben fortsette arbeidet med og for veteranene og familiene deres.

– Vi ønsker ikke å gjøre det for komplisert å bli medlem hos oss. Vi har en lav terskel og alle som ønsker å komme til oss, vil bli tatt imot med respekt og åpenhet. Vi vil fortsette å ta vare på det unike samholdet og fellesskapet vi har bygd opp over flere år.

Forsvarets veteranpris 2019 deles ut i forbindelse med veterankonferansen, som i år arrangeres i Kristiansand. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil, sammen med Forsvarets veteraninspektør Finn Kristian Hannestad, stå for utdelingen i en fullsatt Kristiansand domkirke, foran 1000 publikummere. Hvem av årets fire finalister som vinner prisen avsløres altså ikke før 5. november.

– Vi er meget stolte og ydmyke over å bli nominert og være blant finalistene til denne ærefulle prisen. Dette gir oss en skikkelig motivasjon til å fortsette arbeidet for veteraner, avslutter Knut Bjarne Derås på vegne av Militære Veteraners Motorsykkelklubb.

 Andre finalister til Forsvarets veteranpris 2019

 

 

tjeneste_1665_finalist2019milvetmctjeneste_1666_finalist2019oddhelge/tjeneste/veteraner/veteranprisen/finalist2019-oddhelgeolsen/media/PubImages/veteranprisfinalist19-oddhelgeolsen.jpgOdd Helge OlsenDa Odd Helge Olsen kom hjem fra Libanon på 80-tallet så han at den oppfølgingen soldatene fikk etter tjenesten ikke var god nok. Siden den gang har han jobbet for å bedre oppfølgingen og anerkjennelsen av veteranene. tjeneste_1665_finalist2019milvetmchttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7574
tjeneste_1665_finalist2019milvetmctjeneste_1667_finalist2019oddvinhj/tjeneste/veteraner/veteranprisen/finalist2019-oddvinhjaltalin/media/PubImages/veteranprisfinalist19-oddvinhjaltalin.jpgOddvin HjaltalinGjennom mange år har Oddvin Hjaltalin bidratt til å skape stolthet blant veteranene. Nå er han selv finalist til å vinne veteranprisen.tjeneste_1665_finalist2019milvetmchttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7576
tjeneste_1665_finalist2019milvetmctjeneste_1668_finalist2019poc/tjeneste/veteraner/veteranprisen/finalist2019-poc/media/PubImages/veteranprisfinalist19-poc.jpgSIOPS' likemannsnettverk (POC)For å bistå og hjelpe skadde veteraner har Veteranforbundet SIOPS opprettet et likemannsnettverk av frivillige veteraner som har erfaring med hva det vil si å være skadd. For dette arbeidet er de nå finalist til årets veteranpris.tjeneste_1665_finalist2019milvetmchttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7575

Publisert 18. oktober 2019 12:12.. Sist oppdatert 18. oktober 2019 12:47.