tjeneste_1667_finalist2019oddvinhjtjeneste_1667_finalist2019oddvinhjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=20501/media/PubImages/veteranprisfinalist19-oddvinhjaltalin.jpg

«Jeg bidrar der jeg kan»

Gjennom mange år har Oddvin Hjaltalin bidratt til å skape stolthet blant veteranene. Nå er han selv finalist til å vinne veteranprisen.
– På en måte er veteraner som en forlengelse av familie. Vi har noe spesielt til felles.

Det sier Oddvin Hjaltalin, som er en av årets fire finalister til å vinne Forsvarets veteranpris. Den har blitt delt ut årlig siden 2013. På spørsmål om hvorfor han brenner sånn for veteranene svarer han enkelt:

– For meg er det bare sånn det er. Det er naturlig å bidra der jeg kan og har kapasitet til.

Engasjementet for veteraner startet i 2005 da Oddvin Hjaltalin kom på ideen om å tegne og lage et merke som MC-kjørende veteraner kunne ha på vesten, uavhengig av hvilken klubb eller landsdel de kom fra.

– Jeg ønsker å lage noe som knyttet veteranene sammen. Noe de kunne bære med stolthet, forteller Hjaltalin.

Ideen om et merke utviklet seg etterhvert til en idé om en MC-klubb for veteraner – med de samme verdiene i bunn: Et inkluderende og åpent samhold fra nord til sør. MC-klubben Militære Veteraners Motorsykkelklubb ble en realitet, og Oddvin kom mer og mer i kontakt med andre veteraner.

– Fra tid til annen dukket det opp veteraner som på forskjellige måter hadde tanker og problemer de jobbet med. For meg var det naturlig å prøve å hjelpe. Ofte var det nok at noen lyttet og hadde forståelse. En kopp kaffe og en vennlig skulder. Siden jeg selv er veteran, og selv vet hvilke utfordringer det kan medføre, ble det helt naturlig for meg å bidra.

Statuetten som deles ut til vinneren av Forsvarets veteranpris.
I flere av nominasjonene av Oddvin Hjaltalin trekkes det fram alle de små og store tingene han har gjort for å støtte veteraner, som har hatt behov for det. 

– Samtalene jeg har hatt med enkelte har ofte vært både veldig personlige og for noen tunge. Men de er verd det.

Han startet også webportalen «Soldat/Veteran …og stolt av det» – en samleportal med informasjon og koblinger til alt som var nyttig for en veteran å vite. Merket han tegnet til webportalen har siden blitt laget i tekstil, og sendt ut til over 3000 veteraner. Dette arbeidet har blitt lagt merke til av mange, og Hjaltalin får ofte henvendelser med ønske om å bidra.

– Jeg har blant annet laget logoer og andre merker, for eksempel «klem en veteran»-merket på 8. mai, bidrag til veteranplaner for kommuner, og støtte til veteranorganisasjoner og andre grupper. Plakater, grafikk til t-skjorter og andre merker har det blitt en del av. Og en video som gikk en stund på Forsvarets veteransenter Bæreia. Det har blitt mange sånne ting opp gjennom årene.

Flere år før Forsvaret startet opp veteranprisen utviklet også Oddvin et eget veterankrus, som skulle være en liten pris til individer som hadde utmerket seg med arbeid for veteraner, samt fremme stoltheten av å være en veteran. Flere fikk kruset, med teksten «takk for at du bryr deg».

– Da Forsvaret startet med veteranprisen falt dette kruset bort naturlig nok. Veteranprisen sier så uendelig mye mer, sier Hjaltalin.

I nominasjonene av Oddvin Hjaltalin trekkes det fram et positivt engasjement for å skape stolthet blant veteranene, fra en person som alltid stiller opp, og bidrar med det han kan. Hva betyr så dette arbeidet for ham selv?

– Når jeg får melding fra familie eller fra veteranen selv med en takk, og de har kommet seg videre, da føles det rett. Jeg kan nok si at det gir en god følelse å se andre komme seg ut av en lei situasjon. Slik jeg ser det, så har vi alle et uskrevet ansvar om å hjelpe våre medsoldater. For det er det vi er. Og det forlater oss aldri. Vi bidrar der vi kan, og så godt vi kan.

Selv om engasjementet har vart i mange år er det ikke slutten på planene for Oddvin. Blant annet bærer han på en idé om å få til et lokale for veteraner på Haugalandet.

– Noen sofaer, et vaffeljern, en kaffetrakter og masse god prat.

Forsvarets veteranpris 2019 deles ut i forbindelse med veterankonferansen, som i år arrangeres i Kristiansand. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen vil, sammen med Forsvarets veteraninspektør Finn Kristian Hannestad, stå for utdelingen i en fullsatt Kristiansand domkirke, foran 1000 publikummere. Hvem av årets fire finalister som vinner prisen avsløres altså ikke før 5. november.

– Bare det å bli nominert til prisen ser jeg på som en ære. Men å havne på en plass som finalist til en sånn pris er veldig stort. Det setter et helt annet lys på ting en har gjort. For på en måte viser det at det jeg har tatt som en selvfølge at jeg gjør, har stor betydning for noen. Jeg trives best i bakgrunnen av ting, der jeg føler jeg får ting gjort. Men det er en stor stor ære å bli nominert, og i tillegg være en av finalistene, sier Oddvin Hjaltalin.

– Jeg tror ydmykhet er det ordet som passer best for min egen del.

 Andre finalister til Forsvarets veteranpris 2019

 

 

tjeneste_1667_finalist2019oddvinhjtjeneste_1665_finalist2019milvetmc/tjeneste/veteraner/veteranprisen/finalist2019-milvetmc/media/PubImages/veteranprisfinalist19-milvetmc.jpgMilitære Veteraners MotorsykkelklubbMed over 300 medlemmer over hele landet favner Militære Veteraners Motorsykkelklubb både veteraner og familiene. Nå kan de motta Forsvarets veteranpris for sitt arbeid.tjeneste_1667_finalist2019oddvinhjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7582
tjeneste_1667_finalist2019oddvinhjtjeneste_1666_finalist2019oddhelge/tjeneste/veteraner/veteranprisen/finalist2019-oddhelgeolsen/media/PubImages/veteranprisfinalist19-oddhelgeolsen.jpgOdd Helge OlsenDa Odd Helge Olsen kom hjem fra Libanon på 80-tallet så han at den oppfølgingen soldatene fikk etter tjenesten ikke var god nok. Siden den gang har han jobbet for å bedre oppfølgingen og anerkjennelsen av veteranene. tjeneste_1667_finalist2019oddvinhjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7580
tjeneste_1667_finalist2019oddvinhjtjeneste_1668_finalist2019poc/tjeneste/veteraner/veteranprisen/finalist2019-poc/media/PubImages/veteranprisfinalist19-poc.jpgSIOPS' likemannsnettverk (POC)For å bistå og hjelpe skadde veteraner har Veteranforbundet SIOPS opprettet et likemannsnettverk av frivillige veteraner som har erfaring med hva det vil si å være skadd. For dette arbeidet er de nå finalist til årets veteranpris.tjeneste_1667_finalist2019oddvinhjhttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=7581

Publisert 18. oktober 2019 12:11.. Sist oppdatert 18. oktober 2019 12:48.