tjeneste_1553_perolavsolheimsnestjeneste_1553_perolavsolheimsneshttp://forsvaret.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=5061Møter alle med et håndtrykkFor Per Olav Solheimsnes (54) er ikke veteranarbeidet en åtte til fire-jobb. Han bor i Veteranenes hus i Bergen./media/PubImages/veteran.jpeg

Tekst: Lars Petter Hallingstorp

Kommer du som fersk veteran til Bergen, blir du møtt med et solid håndtrykk og et varmt «velkommen». Håndtrykket er det Per Olav Solheimsnes som gir deg idet han åpner døra til staselige Kronstad hovedgård, også kjent som Veteranenes hus i Bergen. 

– Det er standardprosedyre. Det er viktig å møte folk, understreker Solheimsnes. 

HAR ANSVARET FOR GÅRDEN

Fra gården kan du se ned på Bergen sentrum. Historien her strekker seg helt tilbake til 1100-tallet. For tolv år siden ble det også Solheimsnes sitt hjem da han ble tilbudt jobben som forvalter av stiftelsen som eier gården. Her har han ansvaret for utleie av selskapslokalene og vedlikeholdet av bygningene, og selvfølgelig veterantilbudet.

– For meg er det lykken å få bo og virke her. Folk er her hver dag. Det kommer veteraner fra hele landet. Det er de som bare vil hilse på, til den harde kjerne, forklarer Solheimsnes. 

Sosialt samvær, det er det viktigste av alt.

NORGES ENESTE VETERANPUB

Han skryter av å ha Norges eneste veteranpub, åpnet i 2001. På gården har de også en veteranbil de steller med, og hver tirsdag er det lunsj og dugnad.

– Sosialt samvær, det er det viktigste av alt. Bare det å ha et sted å treffes, har holdt mange folk i live, sier Solheimsnes som yter kameratstøtte ved behov.

Han er tydelig på at de fleste veteraner er friske og raske, og ikke alle bærer preg av et tøft utenlandsopphold.

TO TURER TIL LIBANON

Selv tjenestegjorde han i Libanon. To turer ble det i årene 1986 og 1988–1989. Det var likevel først i år 2000 han oppsøkte veteranmiljøet i Bergen, som siden har tatt en stor del av livet hans. 

– Jeg følte det naturlig å treffe igjen noen av de jeg var ute med og møte likesinnede. Det er sterke bånd som blir knyttet, og tjenesten har satt sine spor i knollen på meg som hos andre. Blant veteraner er det en utrolig spirit og positivitet, og jeg opplever en fin respekt uansett hvor og når du har vært ute, forklarer Solheimsnes. 

NOMINERT TIL VETERANPRISEN

I nominasjons-begrunnelsen er det nettopp den frivillige innsatsen som Solheimsnes legger ned på Kronstad, imøtekommenheten samt støtten og omsorgen til hver enkelt veteran som trekkes fram.

– Jeg har vel hatt en rolle her ved å forsøke å være upolitisk og ikke forskjellsbehandle folk. Det har til tider vært litt av en utfordring, for det er mange som har sterke meninger om ting, forteller han. 

Blant de faste veteranene på Kronstad er alt fra andre verdenskrig-veteraner i 90-årene, til 30-åringer som har tjenestegjort i Afghanistan. 

– Spiriten og respekten er den samme. Uansett, sier 54-åringen i Veteranenes hus. 

Publisert 1. november 2017 15:02.. Sist oppdatert 6. november 2017 12:04.

 

 

tjeneste_1553_perolavsolheimsnestjeneste_1554_reichelt/tjeneste/veteraner/veteranprisen/reichelt/media/PubImages/20161018JPH_ReicheltJostein%20Hestdal.jpgHan de kommer hjem til– Veteraner er som folk flest, de er verken bedre eller sykere, mener Forsvarets sjefspsykiater, som er nominert til årets Veteranpris. Han møter soldatene med et hverdagslig språk og humor.tjeneste_1553_perolavsolheimsneshttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=2647
tjeneste_1553_perolavsolheimsnestjeneste_1551_unitedveteransmc/tjeneste/veteraner/veteranprisen/united-veterans-mc/media/PubImages/IMG_0928.JPGIkke som andre MC-klubberMotorsykkelklubben med tilholdssted i Camp Nidaros i Trondheim er ikke som andre MC-klubber. Nå kan de vinne Forsvarets veteranpris.tjeneste_1553_perolavsolheimsneshttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=2648
tjeneste_1553_perolavsolheimsnestjeneste_1552_helenehilmarsen/tjeneste/veteraner/veteranprisen/helene-hilmarsen/media/PubImages/helenehilmarsen2.jpgFem timer hos sjefen endret alt«Helene, hva er galt?» Spørsmålet fra sjefen ble starten for en imponerende åpenhet om tøffe opplevelser og tapet av en helt spesiell person. Nå er Helene Hilmarsen (29) kandidat til veteranprisen.tjeneste_1553_perolavsolheimsneshttp://forsvaret.no/Lists/RelatedPages/DispForm.aspx?ID=2649