Norsk English
Utsikten fra broen på KNM Roald Amundsen.
Til venstre seiler KNM Thor Heyerdahl, til høyre seiler en norsk korvett.

– Europas sikkerhet er avhengig av Norges kontroll på havet

Den norske kontrollen på de nordlige havområdene gjør NATO-general Jörg Vollmer trygg på å kunne sende allierte styrker sjøveien.

Vollmer var med da Sjøforsvaret trente utenfor Harstad mandag i forbindelse med øvelse Cold Response. Ombord på fregatten KNM «Roald Amundsen» fikk han omvisning sammen med sjef for Sjøforsvaret, kontreadmiral Rune Andersen.

Vollmer, som er øverstkommanderende for Allied Joint Force Command Brunssum, er ansvarlig for NATO-alliansens land i Nord- og Øst-Europa, i tillegg til de nordligste landene i fastlands-Europa. Sikkerheten til disse nasjonene legger han ikke skjul på avhenger av Norges kontroll på de norske havområdene.

Øyne og ører i nord

– Norge er viktig for oss for å ha øyne på det høye nord og observere hva den russiske nord-flåten gjør, og da særlig ubåtene. Norge trygger den nordlige flanken, slik at vi kan motta de forsterkningene fra USA og Canada vi er avhengige av, forklarer Vollmer.

Store deler av den norske marinen deltar på øvelsen som nå pågår for fullt. Fregatter, korvetter, ubåter, mineryddere, kystjegere og logistikkfartøy er med, og sammen med de allierte marinestyrkene, deltar over 50 overflatefartøy og ubåter.  

På fjorden utenfor Harstad ligger flere av dem når «Roald Amundsen» seiler forbi. Med på samme seilas følger også fregatten KNM «Thor Heyerdahl» med generaler og admiraler fra flere NATO-nasjoner ombord.

Kommer sjøveien

Under Cold Respons øves det på å motta styrker via sjøveien som skal landsettes ved hjelp av amfibiekjøretøy i norske fjorder. I første fase av øvelsen gjennomfører luft- og sjøstyrker i samarbeid overvåkning og farvannsklarering av de havområdene som fartøyene planlegger å gå inn i. Samtidig som under og overflaten skal holdes kontroll på for å beskytte egne og allierte styrker. Målet er å holde fienden unna.

Kontreadmiral Andersen sier samvirket mellom Sjøforsvaret og Luftforsvaret foregår sømløst.

– All maritim krigføring baserer seg på et veldig tett samspill med luftstridskrefter, både til overvåkning og våpenleveranser. Maritim krigføring strekker seg over store områder og distanser, og kombinasjonen overflatefartøy og ubåter, som har utholdenhet, og luftenheter, som har rekkevidde og hurtighet, er ideelt, forklarer Andersen.­

– Det å skape en forutsigbar og stabil situasjon i våre havområder krever en kontinuerlig tilstedeværelse, både fra norsk side og sammen med allierte, legger han til.

Forsvaret opererer hele året for å ha kontroll på sine havområder og hevde norsk suverenitet. På den måten jobbes det kontinuerlig med å samle informasjon om hva som rører seg i disse områdene. Det blir lagt merke til i NATO.

– Et profesjonelt forsvar

­– Dere kjenner deres egne havområder best, og det er viktig for oss alle. Så i fra mitt perspektiv, vil jeg si Norge har et veldig profesjonelt sjøforsvar, som kjenner sitt terreng, det er deres kyst, den er lang, det er digert, og dere forstår best hva som foregår her i det høye nord, sier general Vollmer.

Og legger til:

­– Derfor er det dere som må lede de andre til å forstå hvordan dette skal forsvares best fra et marint perspektiv i dette området.