Soldat i førstegangstjenesten
Hvert år gjennomfører nærmere 10 000 ungdommer førstegangstjeneste, og Forsvaret har flere tilbud for deg som er i tjeneste.
Rapportering og varsling
Om du blir skadet, syk eller opplever kritikkverdige forhold må du si ifra.
-
Alle personskader og sykdommer med sykefravær og/eller medisinsk behandling som oppstår skal rapporteres, uavhengig om det skyldes arbeidet da dette kan medføre utbetaling over NAV (jf. folketrygdloven § 13-8).
Dette gjelder for:
- Vernepliktige inne til tjeneste
- frivillig tjenestegjørende
- lotter
- militært tilsatte som deltar i manøver eller utfører oppdrag under feltmessige forhold eller deltar i internasjonale operasjoner
I tillegg skal skader som oppstår mens arbeidstakeren er i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden og sykdommer som antas å ha sin årsak i arbeidet rapporteres (jf. folketrygdloven § 13-6 og arbeidsmiljøloven § 5-1 a, jf. arbeidsmiljøloven § 2-3 (2) c).
Du rapporterer skade/sykdom i appen Forsvaret Rapp.
Du kan å ha krav på erstatning både fra NAV og Statens pensjonskasse. For nærmere informasjon, se
https://www.nav.no/no/person/arbeid/yrkesskade-og-yrkessykdom/militaert-personell
https://www.spk.no/Yrkesskadeforsikring/Erstatningsordning-for-vernepliktige/ -
Forsvaret har nulltoleranse for mobbing og seksuell trakassering, og overtredelser av dette vil få konsekvenser. Alt personell skal behandle hverandre med gjensidig respekt, uavhengig av stilling, grad, kjønn, religion, etnisitet eller legning. Alle påstander om uakseptabel atferd skal tas på alvor og undersøkelser og tiltak skal iverksettes.
Dersom du opplever ser noen som utsettes for mobbing eller seksuell trakassering, må du si i fra til nærmeste befal, tillitsvalgt eller verne ombud.
-
Soldatenes kaserner og oppholdsrom skal ha en forsvarlig standard, og skal ikke være helseskadelig for soldatene på noen som helst måte. Du skal kunne hvile ordentlig der du sover, ha tilgang på do og dusj som fungerer bra, og du skal ha muligheten til å vaske og tørke klær.
Avvik fra dette må rapporteres til Forsvarsbygg sin Basen (http://basen.forsvarsbygg.no#/reporting).
Ønsker du ikke å rapportere direkte til Forsvarsbygg kan du gå via nærmeste befal, tillitsvalgt eller verneombud. De kan blant annet gjennomføre en vernerunde på det aktuelle forholdet.
-
Rusforebyggende arbeid i Forsvaret gjennomføres for å ivareta den enkeltes helse, Forsvarets arbeidsmiljø, tjenesten og sikkerheten, slik at Forsvarets operative evne opprettholdes.
Forsvaret har nulltoleranse for ulovlige rusmidler.All befatning med narkotika og doping, samt ulovlig bruk/misbruk av legemidler er ulovlig og vurderes anmeldt til politiet. Forhold av mindre alvorlig karakter, kan avgjøres disiplinært eller ved annen administrativ reaksjon.
Forsvarets narkotikagruppe er en spesialisert avdeling i Forsvaret med ansvar for forebyggende og avdekkende tiltak rettet mot illegale rusmidler. Gruppen er til stede for å verne om din sikkerhet.
Alt personell i Forsvaret har varslingsplikt dersom de oppdager eller får kjennskap til omgang med illegale rusmidler blant ansatte eller vernepliktige i Forsvaret. Slik varsling kan foretas til nærmeste leder, verneombud eller Forsvarets militærpolitiavdeling ved Forsvarets narkotikagruppe.
-
Som soldat har du rett til å varsle om mulige kritikkverdige forhold i Forsvaret, jf. arbeidsmiljøloven § 2 A-1.
Dette kan være forhold i strid med rettsregler, skriftlige etiske retningslinjer i virksomheten eller etiske normer som det er bred tilslutning til i samfunnet.
Et eksempel på dette kan være dersom du selv eller andre blir utsatt for mobbing, trakassering eller seksuell trakassering. Du kan blant annet varsle til et befal eller din tillitsvalgte.
Når du varsler om et mulig kritikkverdige forhold har du et vern mot gjengjeldelse. Det vil si at du ikke skal utsettes for negative sanksjoner som følge av at du har varslet.
Les mer om varsling og hvordan du kan gå frem her: https://www.forsvaret.no/kontakt/varslingskanalen/