20230906_MMQ_9574

Utdanner rekrutter for første gang på 30 år

Ikke siden 1992 har det blitt gjennomført utdanning av rekrutter på Evenes flystasjon. Nå har luftvernbataljonen hos 133 luftving startet opp sin egen rekruttutdanning.

– Fordelen med en egen rekruttskole er at vi kan ha en tett oppfølging med rekruttene fra dag én, og helt til de er ferdige som luftvernsoldater hos oss, sier sjef for rekruttskolen på Evenes, major Tine Fjærli.

20210906OAV_FD_Luftvern_Portrett_18974_export.jpg
Major Tine Fjærli, rekruttskolesjef i luftvernbataljonen på Evenes. Foto: Ole Andreas Vekve / Forsvaret

Rekruttskolen på Evenes ble startet opp fordi behovet for soldater ble større enn det rekruttskolen til luftvernbataljonen på Ørland flystasjon klarte å fylle. Luftvernbataljon på Evenes har siden sommeren 2021 fulgt en oppbyggingsplan, og i 2023 ble de klare til å motta egne rekrutter. spesielt etter at luftvernbataljonen på Evenes ble etablert sommeren 2021.

– Det er utrolig givende å drive utdanning av rekrutter. Det å se progresjonen hos soldatene fra dag til dag gir mye motivasjon, sier Tine.

 

Fra en generasjon til en annen
Første rekruttskole for luftvernet ble gjennomført på Evenes i 1989, med inntak av nye rekrutter de tre påfølgende årene.

– Det ble en ganske hektisk sommer for oss den gangen. Mange av oss som var tilhørende luftvernbataljonen ankom Evenes kun uker før rekruttskolen skulle starte, forteller Ivar Arne Waagen i Luftforsvarets flytryggingsinspektorat. Han var nestkommanderende på den første rekruttskolen på Evenes.

Rekrutt Ine
Rekrutt Ine

Nå rett over 30 år senere har omlag 80 forventningsfulle og spente rekrutter møtt opp på Evenes. For noen av dem er det nytt og spennende å være så langt nord, mens for andre er det de nye hverdagsrutinene og det å få på seg uniformen som har satt størst preg.

– Det er givende å kjenne på sine egne grenser, men også de andre i laget sine grenser, forteller rekrutt Ine.

Sammen med troppen hennes har hun akkurat marsjert opp til Liakollen, en høyde rett utenfor flystasjonen for deres første døgn i felt. Der skal de lære alt fra å fungere sammen som et lag, til å sette opp telt og andre enkeltmannsferdigheter. Etter marsjen opp til toppen, er det flere som kjenner at det er uvant å gå med sekk og marsjstøvler.

– Man får veldig god støtte av laget og lagførerne, sånn at man kommer seg gjennom det, sier Ine.

Felles rekruttutdanning
I løpet av de syv ukene rekruttutdanningen varer, går soldatene gjennom utdanningsprogrammet «Forsvarets rekruttutdanning» (FRU) – en felles modell for alle soldater i Forsvaret. Det betyr at alle vernepliktige har gått gjennom det samme utdanningsløpet, uavhengig av hvilken våpengren de skal tjenestegjøre i. I siste utgave av programmet er militær profesjon inkludert som et eget fag. Det syntes sjefen for rekruttskolen på Evenes er både viktig og riktig.

– Spesielt er det viktig at soldatene tidlig forstår sin rolle som vernepliktig, og at man knytter dette opp mot Forsvarets kjerneverdier respekt, ansvar og mot, forteller Tine.

 

Sanitet jente intervju.jpg
Rekrutt Isabell

Ny utdanning i nye lokaler
Det er ikke bare utdanningen av rekrutter på Evenes som er nytt. Inne på flystasjonen bor rekruttene på splitter nye kaserner, trener og sosialiserer i et splitter nytt velferds- og idrettsbygg og har utdanning i nyrenoverte lokaler. Flystasjonen ble erklært i full drift nå i sommer og innen 2025 skal flystasjonen få opp mot 500 ansatte og 300 vernepliktige. I motsetning til rekruttene på de andre skolene i Luftforsvaret og Forsvaret, vet rekrutt Ine og de andre rekruttene i teltene oppe på Liakollen hvor de skal tjenestegjøre etter rekruttskolen. Rekrutt Isabell gleder seg til å starte tjenesten.

– Jeg syntes luftvernbataljonen er veldig spennende, og jeg gleder meg til å lære enda mer om hva luftvern går ut på, avslutter hun.