Fallskjermjeger

Fallskjermjegertroppen er en del av utdanningsavdelingen ved Forsvarets spesialkommando og består av soldater som er inne til førstegangstjeneste.

Varighet
-
Innrykk
Juli
Avdeling
Forsvarets spesialstyrker
Bakgrunn
Ingen
Tjenestesteder
Rena
Antall stillinger
1-10

Krav til tjenesten

 • Være minst 18 år før opptaket starter.
 • Bestå fysiske minstekrav for utdanningen.
 • Være norsk statsborger.
 • Ha godt syn (må kunne bestå synstest). 
 • Ha god helse.
 • Minimum karakter 5 på teoritesten (allment evnenivå).
 • Ha god simultankapasitet (må kunne bestå psykomotoriske prøver).
 • Plettfri vandel.

Fallskjermjeger jobber i små grupper og skal være i stand til å løse langvarige oppdrag inne på fiendtlige områder. For å bli fallskjermjeger må du være fysisk og psykisk sterk, evne til å lære raskt, samt jobbe selvstendig og i team. 

Det er også viktig at du håndterer usikkerhet på en god måte, og tåler ubehag over tid. 

 1. Tjenestehverdag

  FJ-20

  Troppen består av spesielt selekterte og motiverte soldater. Tjenesten fokuserer på grundig og realistisk opplæring. Du vil møte på mange utfordringer både som enkeltperson og som del av et team. 

  Dersom du består opptaket vil du få mulighet til å starte som fallskjermjegeraspirant i Forsvarets spesialkommando. Som fallskjermjegeraspirant vil du bli utdannet og tre​nt på de kunnskaper og ferdigheter som er nødvendig for å løse oppgaver og oppdrag. Dette innebærer blant annet fallskjermkurs, navigasjonstrening, overlevelseskurs og skytekurs. 

  Aspirantperioden avsluttes med en eksamensøvelse som må bestås for å kunne fortsette den videre tjenesten som fallskjermjeger. De aspiranter som etter aspirantøvelsen vurderes som skikket til å fortsette utdanningen i Fallskjermjegertroppen får status som fallskjermjegere.

  Du kommer til å fryse, være våt, trøtt, sulten og sliten utallige ganger i løpet av tjenesten. Til gjengjeld vil tjenesten i Fallskjermjegertroppen vil gi deg utfordringer, opplevelser og erfaringer du ikke får noe annet sted. Tjenesten innebærer reising både i Norge og i utlandet i forbindelse med kurs og øvelser. Den enkelte fallskjermjeger har ca. 90 øvelsesdøgn i løpet av tjenesteåret. 

 2. Grovopptak

  Kvalifiserte søkere blir innkalt til grovuttak hvor det blant annet gjennomføres legesjekk og fysiske tester for å sikre at du består minstekravene​. Grovopptaket varer ca 1 uke og gjennomføres på Sessvollmoen leir.

  Innføringsuker

  Kvalifiserer du deg for videre opptak vil du få tilbud om å stille på innføringsukene som gjennomføres på Rena. Innføringsukene starter ca 14 dager etter grovopptaket er ferdig. Frem til innføringsukene starter har du fri. 

  I løpet av innføringsukene vil du få kunnskaper og ferdigheter som er nødvendig for å kunne gjennomføre fallskjermjegeropptaket. Perioden er meget hektisk med fysisk trening og utdanning i grunnleggende militære disipliner. Du vil for eksempel få grunnleggende opplæring i kart og kompass, våpentjeneste, stridsteknikk, sanitetstjeneste, sluttet orden og fysisk trening.

  Tjenesten i innføringsukene er meget krevende og stiller krav til god fysikk, mentalt overskudd, gode holdninger, intellektuelle evner og gode individuelle ferdigheter. 

 3. Opptaket er hektisk og krevende. Det stilles høyt krav til motivasjon, fysikk og læringsevne. Det er få av de som møter til opptak som tas opp som fallskjermjegere, men det er ingen umulighet. Ønsker du å være en av de få som blir fallskjermjeger må du gjøre gode forberedelser før du møter til opptak.

  Det anbefales å bruke treningsprogrammet som du finner nederst på siden.

 4. Etter fullført og bestått førstegangstjeneste er du godt forberedt til å kunne søke spesialjegeropptaket som er starten på en karriere for operativ tjeneste ved Forsvarets spesialkommando. Du kvalifiserer i tillegg til å fylle beredskapsstillinger i avdelingens reserve- og oppfølgingsstyrke.

Søk her
Søknadsfrist 15. april