KNM Tordenskjold er Sjøforsvarets våpenskole og er organisert i syv forskjellige sentre. Våpenskolen utdanner, trener og kontrollerer Sjøforsvarets personell og avdelinger og har gjennomføringsansvar for en rekke fagområder.
KNM Tordenskjolds primære formål er å sikre at det er rett kompetanse, for rett målgruppe, og til rett tid for Sjøforsvarets operative avdelinger. Oppgavene som KNM Tordenskjold utfører, kan deles i fire kategorier innenfor ansvarsområdet:
- Vedlikehold og utvikling av dokumentasjon
- Leveranse og utvikling av individuell kompetanse
- Leveranse og utvikling av kollektiv kompetanse
- Faglig rådgivning og utvikling
KNM Tordenskjold vedlikeholder og utvikler i størrelsesorden 100 publikasjoner og manualer. I tillegg kommer vedlegg, fagplaner og kursdokumentasjon.
KNM Tordenskjold står for fag- og funksjonsrettet utdanning til vernepliktige, spesialister og offiserer, dette inkluderer utenlandske elever. Videre har KNM Tordenskjold ansvaret for klareringer i Sjøforsvaret. Våpenskolen har mer enn 330 forskjellige kurs, og leverer årlig mellom 400 og 500 kurs, inkludert skipssjefskurs- og klareringer for Sjøforsvarets fartøy. Det betyr at våpenskolen leverer varierende utdanning innenfor en rekke fagområder og utdanningen spenner fra korte kurs på en dags varighet til studier på opptil 2 år. Enkelte av utdanningene kan også i et mastergradsløp i samarbeide med universitetet Kingston.
KNM Tordenskjolds oppdrag omfatter oppøving og mønstring av Sjøforsvarets fartøy, samt øvelsesplanlegging. Videre ivaretar KNM Tordenskjold analyse, erfaringsoverføring og taktikkutvikling i Sjøforsvaret. KNM Tordenskjold benytter også Fleet Operational Standards and Training (FOST) i Storbritiannia, og Mine Operational SEA Training (MOST) i Belgia i oppøvingen av fregatter, korvetter, minefartøy og logistikkfartøyet KNM Maud. Bruken av FOST og MOST gir økt mulighet for å sikre at beste praksis overføres, reduserer ressursbruken ved KNM Tordenskjold, samt fungerer som en kvalitetssikring.
KNM Tordenskjold er en teknologiunderstøttet kompetanseorganisasjon med fokus på kontinuerlig forbedring, effektiv formidling av kunnskap og erfaringer, samt utviklingsarbeid i den hensikt å bidra til relevant operativ evne i Sjøforsvaret. KNM Tordenskjold representerer Sjøforsvaret i en rekke nasjonale og internasjonale forum, prosjekter og øvelser, samt en rekke faggrupper i NATO som bidrar til økt interoperabilitet mellom Norge og allierte i NATO.
Regjeringen har ambisjon om at fag- og funksjonsutdanning skal bli akkreditert, og da først og fremst på fagskoleloven. For å bygge kompetanse med denne typen utdanning er Sjøforsvarets minedykkerutdanning etablert som en akkreditert utdanning med 120 studiepoeng bestående av teori og praksis. De første studentene er uteksaminert, og andre kull er i gang med sin utdanning. KNM Tordenskjold har ledelse og en koordinerende rolle på vegne av våpenskolene i grenene for å utvikle kompetanse og legge til rette for egnede rammeforhold slik at våpenskolene kan oppfylle Regjeringens ambisjon.
KNM Tordenskjold består av syv sentre: Maritimt krigføringssenter, Senter for skipsteknikk og sikkerhet, Dykker- og froskemannssenteret, Ubåtsenteret, Navigasjonskompetansesenteret, Sjøforsvarets idretts- og treningssenter, og Senter for trening, øving og evaluering.