Norsk English
ebn-002

– Å takle usikkerhet er en stor del av jobben

Etterretningsanalytikere er ikke en gjeng med superhelter eller hypersmarte nerder. Bare helt vanlige folk som diskuterer været rundt lunsjbordet. Men konsekvensen av det de gjør i jobben sin kan bli dødsalvorlig for andre.

– Usikkerhet er en stor del av jobben. sier “Petter”. Han er etterretningsanalytiker i Forsvaret, og jobber i Etterretningsbataljonen på Setermoen. Av sikkerhetsmessige hensyn røper vi ikke hans egentlige navn.

– Som etterretningsanalytiker støtter vi militære sjefer i deres beslutningstagning. Det de ønsker å få svar på bestemmer vår hverdag. De må ofte ta beslutninger relativt raskt, og siden det er vår jobb å sørge for at de har best mulig grunnlag å ta gode beslutninger på, blir det ofte travelt og mye som skal skje på kort tid, sier "Petter”.

Jobber med forskrudde situasjonsbilder

Se for deg at du kommer på jobb og skal gjøre ferdig det du begynte på i går. Men så har et land invadert et annet og du må rydde pulten og finne ut hva som egentlig foregår, og hvilken innvirkning dette har på egne styrker og egne interesser. Sånn at du kan rådgi dine militære sjefer i Forsvaret. Informasjonen du får i hendene og skal pusle sammen til et svar er mangelfull og kanskje ikke helt til å stole på. Kanskje den er forvridd eller manipulert, og i det minste gir den ikke et fullstendig bilde. Kildene dine vil ikke fortelle alt, og kan også prøve å lure deg, de har gjerne en egen agenda.

Det kan være et komplisert og mangelfullt eller forskrudd informasjonsbilde. Og likevel skal du legge fram ditt råd med en overbevisning og troverdighet og kunne leve med konsekvensene av det som besluttes.

"Petter" jobber som etterretningsanalytiker og gir beslutningsstøtte til militære sjefer, basert på kompliserte informasjonsbilder.

– Det kan være et komplisert og mangelfullt eller forskrudd informasjonsbilde. Og likevel skal du legge fram ditt råd med en overbevisning og troverdighet og kunne leve med konsekvensene av det som besluttes, sier “Petter”. 

– Jeg vet hva jeg jobber som, men ikke bestandig hva jeg skal jobbe med. Det oppleves vanskelig å ikke kunne sette to streker under et svar og samtidig, med troverdighet, kunne gi relevant og god beslutningsstøtte til en sjef rundt hva som foregår og hvordan man vurderer at noe kan utvikle seg, sier "Petter".

Etiske vurderinger, stor del av både opptak og utdanning

Han forteller at de både i utdanningen og i jobbsammenheng bruker mye tid på å reflektere rundt konsekvenser av arbeidet deres. Analytikerne jobber innenfor det som på militærspråket kalles taktisk militær ramme. Det medfører at noen kan bli drept som følge av konklusjonene en etterretningsanalytiker trekker.

Etikk er også en sentral del av opptaket til etterretningsanalytikerutdanningen, der etiske dilemma blir gitt som caser som kandidatene skal løse. Generelt har opptaket mange likhetstrekk med andre militære opptak. Men det testes i mindre grad for fysisk styrke og mer for mental kapasitet, robusthet og utholdenhet. 

Evne til samarbeid er også en egenskap en etterretningsanalytiker i høy grad må besitte. De jobber primært i grupper, minimum i makkerpar, altså to og to. Aldri helt alene.

Forskjellig aldre og forskjellig bakgrunn

Hvorfor “Petter” ønsket å bli Etterretningsanalytiker vet han ikke helt selv. Men han har alltid kjent på en fascinasjon for yrket, mye på grunn av filmer, bøker og serier han har sett. Han søkte seg til etteretningsutdannelsen i Forsvaret i 2019. Med seg i bagasjen hadde han en master i historie, arbeidserfaring fra universitetssektoren, fra arkiv og skoleverket.

På kullet hans på skolen var det folk med forskjellig bakgrunn og alder. 

– Her var alt fra sånne som meg, over tretti, gift og barn, til tjuåringer med kun førstegangstjeneste bak seg. 

Ikke tenk at du ikke er smart nok

Han mener at det er mange som passer til å bli etterretningsanalytikere.  Men tror at flere selekterer seg selv bort før de i det hele tatt søker.

– De tenker at de ikke er gode eller smarte nok. Men på jobben er vi bare en gjeng med vanlige folk. Vi har kanskje noen spesielle evner, men de var vi kanskje ikke engang klar over at vi hadde, før vi søkte. Folk må stille opp på opptak,  for hvis de ikke kommer på seleksjon så ser jo verken de eller vi at de har de evnene som trengs.

– Hva er det som trigger deg mest med jobben?

– Det er å få utløp for nysgjerrigheten min. Det å ønske finne svar på ting, knekke gåtene, tankenøttene. Se på hva som har skjedd, hva som skjer og hvordan dette kan utvikle seg framover.

Lendevurdering.jpg
Illustrasjonsbilde av lendevurdering. Foto: Forsvaret

“Drive” etter å komme til bunns i saker

Nysgjerrighet er også en fellesnevner for kollegaene hans:

– De har engasjement for faget og nysgjerrighet. De har en “drive” etter å komme til bunns i ting og forstå det vi ser på og ikke gi seg med “godt nok”. Så heller enn supermennesker, vil jeg si at vi er nysgjerrige og åpne mennesker.

Så det er altså få superhelter som jobber med etterretning i det norske Forsvaret?

– Det er nok satt endel på spissen i film. Det var jo sånn jeg så det for meg før jeg begynte å jobbe her –  at det bare er superflinke folk som får innpass. Men vi har nok ikke flere superhelter her enn andre steder, forteller "Petter". 

En gjeng kverulanter

Men den allerede nevnte nysgjerrigheten setter sitt preg på arbeidsmiljøet, og temperaturen på debatten rundt lunsjbordet er høy:

– Vi kan kanskje oppfattes som en litt slitsomme for vi er jo en gjeng med kverulanter som ønsker å finne rett svar på alt. Det skjer vel ikke ofte på andre arbeidsplasser at lunsjsamtaler ender opp hos Språkrådet for avgjørelse, forteller “Petter”.

Din personlige stemme blir hørt

Noe av det som gjør aller mest inntrykk på “Petter” i jobben er det ansvaret etterretningsanalytikerne blir pålagt i stillingene sine. Og hvordan også de unge kollegaene hans tar det ansvaret på en god måte.

– Vi får mye tillit og mye ansvar. Din personlige stemme blir hørt ganske høyt oppe i systemet. Du trenger ikke være en 40 år gammel offiser og ha jobbet lenge for å få det ansvaret. 

De står heller aldri alene med hele ansvaret, noe som kan være betryggende når konsekvensene av beslutninger som tas i siste instans kan medføre død eller ødeleggelse:

– Rådene vi legger fram til de militære lederne bygger på manges arbeid. Og selv om vi har korte tidsfrister, så leverer vi alltid god gjennomarbeidede produkter, sier "Petter".

Klin umulig med hjemmekontor

“Petter” vil gjerne avmystifisere jobben enda litt, og understreker at det å være etterretningsanalytiker er en helt vanlig jobb:

–  Det er bare en jobb. Også går vi hjem til middagen vår. Men i og med at alt er hemmelig er det klin umulig å ha hjemmekontor. Det fine med det er at jobben blir igjen på jobb når vi går hjem, avslutter han.