– Jeg tar over jobben med ærefrykt
Mandag 1. november tok sersjantmajor Rune Wenneberg over stafettpinnen og blir Forsvarets nye sjefssersjant.
Innsettelsen ble gjennomført på forsvarssjefens kontor, med både forsvarssjef general Eirik Kristoffersen og avtroppende sjefssersjant Ingar Lund tilstede.
– Rune Wenneberg er godt kjent i Forsvaret, han har solid erfaring fra Hæren der han har vært sjefssersjant for fire hærsjefer. Jeg gleder meg til fortsettelsen sammen med Rune, sier Kristoffersen.
Rune Wenneberg var i gang med fagbrevet i elektro hos et firma i Oslo da han måtte ta en pause for å gjennomføre førstegangstjenesten. Da firmaet tok kontakt et par år senere og lurte på om han ikke snart var ferdig i Forsvaret, var karrierevalget allerede tatt. 33 år senere trer han inn i stillingen som sjefssersjant i Forsvaret, den øverste stillingen man kan få som spesialist.
Selv mener han det er uvirkelig, men innrømmer samtidig at det hele kjennes veldig riktig.
– Dette hadde ikke «sersjant Wenneberg (21)» sett for seg. Jeg kjenner på ansvaret og forventningene som er lagt på meg, men jeg skal gjøre mitt beste for å levere. Jeg ville ha denne jobben fordi jeg vil gjøre en forskjell for soldatene våre, sier Wenneberg.
Wenneberg er klar på hva han ønsker å bruke tiden på i begynnelsen, parallelt med at fokusområdene utvikler seg. Han skal bygge tillit i hele Forsvaret.
– Jeg er ikke lenger sjefssersjant i Hæren. Det betyr at jeg må bygge tillit hos 44-åringen i Heimevernets styrkestruktur, teknikeren på Ørland og vaktmannskapene på Madla. Jeg skal være tilgjengelig for alle spesialistene, sier han.
Praktisk tilnærming
Også Wenneberg har en praktisk tilnærming til yrket. Målet er å være deltakende til at soldatene våre skal lykkes om krisen eller krigen skulle komme. De skal ha de beste forutsetningene, samtidig som de skal ha det bra i hverdagen og være stolte av soldatyrket.
– Jeg kommer til å være kompromissløs når det kommer til standarden som skal til for å at soldatene skal være klare når det virkelig trengs. Vi skal aldri glemme hva Forsvaret i ytterste konsekvens er til for, sier han.
For i krise og krig kan man ikke tillate seg å senke standardene, mener Wenneberg. Heller ikke i øvingen i forkant. Samtidig skal man ha et trygt arbeidsmiljø der den enkelte får plass til å vokse, bli sett, få ansvar og ha det bra på jobb.
– Hvor viktig det var for meg å ha et så alvorsfylte yrke, med mening og betydning. Alle har nok kjent på dagene hvor ting er tøft, men det er det alvoret som har gjort at jeg har blitt og at jeg har sett mange ganger at man virkelig kan gjøre en forskjell for folk som soldat.
Wenneberg mener det er mange likheter mellom avtroppende sjefsserjsant Ingar Lund og ham selv, men er likevel klar på at det blir noen endringer:
– Ingar og jeg står for mye av den samme grunnfilosofien med fokus på grundigheten i bunn. Jeg har ofte sett at vi er enige når det kommer til saker om utdanning, trening og beredskap. Men jeg vil nok være synlig og tilgjengelig på andre plattformer og nå ut til soldatene gjennom for eksempel sosiale medier, sier Wenneberg.
Den påtroppende sjefssersjanten forklarer at han jobber etter huskeordet «SITT»: Synlig, informert, tydelig og tilgjengelig. I det ligger blant annet viktigheten av å være informert om både forsvarssjefens prioriteter til enhver tid og samtidig hva som er soldatenes behov.
– Jeg må være en som folk tørr å være ærlige med. Min oppfordring er at man tar kontakt, spør meg og kommer med meningene sine. Det er jeg avhengig av for å gjøre jobben min, sier Wenneberg.
Drømte om å bli stabssersjant
Siden Wenneberg begynte førstegangstjenesten tilbake i 1988, har han hatt en variert karriere som befalingsmann og soldat. Allerede som 21-åring reiste han til Libanon som lagfører. Videre i karrieren har det blitt deployeringer til både Kosovo, Bosnia-Hercegovina, Irak og Afghanistan. Til sammen åtte deployeringer.
– Det var en tid som formet meg som soldat og leder. Det ga meg stor respekt for soldatyrket.
Men Forsvarets nye sjefssersjant er også utdannet på krigsskolen.
– I «kullboken» på Krigsskolen stod det at «Wennebergs største drøm er å bli stabssersjant», det sier noe om hvor jeg egentlig ønsket å være. Da den nye ordningen kom på plass, var jeg raskt til å konvertere og har ikke angret siden. Stabsserjant ble jeg dessverre aldri, sier Wenneberg og smiler.
Nå ser Forsvarets nye sjefsserjant frem til å bygge tillit i grenene og fortsatte arbeidet med OMT (Ordning for militært tilsatte).
– Ingen kan gjøre alt, men alle litt. Ingar Lund har gjort Forsvaret enda litt bedre for spesialistene over de siste årene. Og nå er det min tur, sier Wenneberg.