
8. mars: – Du kan bli det du vil, du må bare ville det nok.
Siden 1915 har kvinnedagen blitt markert i Norge. I anledning dagen vil vi trekke fram noen av de mange dyktige folkene våre. Som akkurat i dag nettopp er valgt ut fordi de er kvinner. Men som også kan representere Forsvaret alle de 364 andre dagene i året. Fordi de er flinke folk.
Oberstløytnant Ann Kristin Dyrkolbotn er en av de mange dyktige vi har i Forsvaret.
(Flere kvinner får du hilse på lenger ned i saken.)
Dyrkolbotn er til vanlig ansatt i Hæren, men har de siste årene hatt hele verden som nedslagsfelt og arbeidsplass.
Hun jobber med fredsbevarende etterretning på Office of Military Affairs (OMA) ved avdeling for fredsoperasjoner (DPO) i FN. På så høyt strategisk nivå som det er mulig å jobbe med operasjonsplanlegging og konflikthåndtering i FN-organisasjonen.

Brøytet vei som kvinne
Veien til toppen har vært bratt og rommet mye motstrøms bevegelse:
– Jeg har absolutt brøytet vei som kvinne. Da jeg begynte i infanteriet var vi seks damer og 1000 mannfolk ved rekruttskolen på Steinkjærsannan. Det var min start i Forsvaret. Tror det er enklere nå.
Dyrkolbotn startet i Forsvaret i 1993. Hun ville bli geværlags-fører. Men fikk bare høre “Nei, nei - alle damer skal være i kokketroppen.”
– Jeg har måttet bevise hva jeg kunne gang på gang. Som kvinne må du liksom bevise at du duger. Mens mannfolk, de kan bare la være.
Få på plass rollemodeller
Dyrkolbotn har gått både krigs- og stabsskolen, Hun har jobbet i infanteriet og med etterretning. Hun møtte motstand som kvinne til og med krigsskolen. Etter det har ting gått lettere.
– Det er viktig å få på plass rollemodeller, så følger andre på.
Dyrkolbotn har fått kommentarer fra andre som har blitt motivert av hennes vei opp og fram.
– Jeg har fått sånne “når du klarer det, så skal jeg klare det” - kommentarer fra andre. Jeg er en liten dame på 1,60 men har båret min AG og maskingevær og alt. Størrelse og kjønn har ikke noe å si. Du kan faktisk bli det du vil. Det er bare snakk om hva du vil, og at du vil det nok.
Trøkk på å få inn kvinner i FN
Det norske Forsvaret hadde per 2021 20 % kvinneandel i arbeidsstokken. Tallet i FN er høyere.
– Det er veldig fokus i FN på å få inn flere kvinner. FN har også en egen mentorordning for å få damer inn i toppstillinger. Det er mer og mer trøkk på dette, og det er bra.
Kvinner i Forsvaret - litt fakta
- Under 2. verdenskrig ble det innført verneplikt for alle norske kvinner i mellom 18 og 40 år som befant seg i utlandet. Den ble opphevet igjen etter krigen.
- I årene mellom 1957 og 1978 hadde Forsvaret en egen kvinnetjeneste - “Kvinner i Forsvaret” (KIF). En reservepersonell-ordning som gikk ut på at kvinner frivillig kunne inngå avtale med Forsvaret om å stille til tjeneste ved en eventuell mobilisering. Kvinner kunne løse oppgaver innenfor samband, varsling, sanitet og administrasjon, men fikk ikke opplæring i bruk av våpen.
- Siden 1985 har kvinner hatt lik adgang som menn til både utdanning og tjenester i Forsvaret.
- I 2015 fikk vi allmenn verneplikt. Det betyr at både jenter og gutter har verneplikt fram til fylte 44 år. Før det var det frivillig for jenter å tjenestegjøre. I fredstid.
- Norge var det første NATO-landet til å innføre allmenn verneplikt.
- I 2021 var kvinneandelen totalt i Forsvaret på 20 %.
- Blant rekruttene ble det i juli 2021 satt “rekord” - over 60 % av rekruttene til Luftforsvaret var jenter.
- Vinteren 2021 er det også en liten overvekt av jenter blant rekruttene til Sjø- og Luftforsvaret på Madla i Stavanger.
Kilder: Forsvaret.no og snl.no

Navn: Julie Celine Eide
Stilling: Info manager G-3 seksjonen
Tittel: Visekorporal
Tjenestested: Vatneleiren, Sandnes i Rogaland
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg var veldig usikker på om dette var noe for meg, men på sesjonen fikk jeg mye god informasjon. Der fant jeg ut at jeg kunne få et lærerikt år i Forsvaret der jeg fikk opplevelser som jeg alltid vil huske.
– Hva syns du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Jeg liker utfordringer og hoppe ut i ting. Det er en arena der du kan prøve og feile litt. Vi får føle mye på mestringsfølelse. Forsvaret klarer å få mer ut av deg psykisk og fysisk enn det du tror. Det er en fin arbeidsplass med godt samhold der vi hjelper hverandre.

Navn: Stine Knutsen
Stilling: Gruppesjef, sanitet,
Lokasjon: NATO Enhanced Forward Presence Litauen
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Etter videregående var jeg litt usikker på om jeg skulle ta friår, prøve meg på førstegangstjenesten eller hva jeg skulle gjøre. Så sa jeg at jeg var motivert på sesjon og fant ganske fort ut at jeg trivdes i Forsvaret. Jeg trivdes godt på Skjold og i troppen, så nå har jeg vært der i fire og ett halvt år. Også er jo det som gjør at jeg liker jobben så godt, er at man får satt ting litt i perspektiv, man får testet grensene. Enkle ting som å kunne ta en dusj og bruke vanlig do blir luksus når man kommer hjem fra en lengre øvelse. Så det er de små tingene som gjør at det blir givende, også føler jeg at jeg gjør noe viktig, for noe som er større enn meg selv.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Det som er fint med Forsvaret er felleskapet man får. Kollegaene blir jo som en stor familie, og det er jo en trygghet å alltid ha folk rundt deg. Man er jo avhengig av å samarbeide og bygge relasjoner med andre for å gjøre jobben sin best mulig. Kanskje spesielt for støtteenheter som vi er i sanitet, så er vi jo avhengig av å kjenne de fleste. Så felleskapet er nok hovedfaktoren til at jeg trives så godt.

Navn: Elin Blikra Erichsen
Tittel/Grad: Flaggmester
Stilling: Sjefsmester Marinen
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– I likhet med mange ungdommer, var jeg lenge usikker på hva jeg ville studere etter videregående, og hva jeg ville bli når jeg ble «stor». Med en farfar og far som har tjenestegjort og jobbet i Forsvaret, ble Forsvaret tidlig et alternativt veivalg for meg. Jeg har alltid gått mine egne veier, og likt å utfordre meg selv. At det på den tiden ikke var så vanlig at jenter valgte den veien, i hvert fall ikke i min omgangskrets, gjorde det ekstra spennende og utfordrende. Et veivalg jeg aldri har angret på.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Forsvaret har vært og er en veldig variert og spennende arbeidsplass for meg. Jeg har i min karriere opplevd stor fleksibilitet og variasjon i mine arbeidsoppgaver, og har på den måten hele tiden blitt utfordret og har videreutviklet meg som person og arbeidstaker. Det viktigste for meg er likevel møtene med alle de interessante menneskene som jobber her, og det unike samholdet vi har gjennom fokus på felles oppgaveløsning og aktiviteter i hverdagen.

Navn: Sina Poulsen
Stilling: Skytter Leopard 2 stridsvogn,
Lokasjon: NATO Enhanced Forward Presence Litauen
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg er glad i en utfordring, og etter videregående ville jeg gjøre noe annet før jeg startet på studiene. Jeg ville litt ut av komfortsonen. Så har jeg hatt venner og bekjente som har sagt mye positivt om Forsvaret.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Det morsomste er nok alle de tingene jeg får oppleve, se og alle folkene jeg får lov til å møte. I Forsvaret får du et samhold som du ikke kan få noen andre steder. Man får det vi bare kaller “den grønne familien” tett rundt deg. Samtidig får man alltid muligheten til å alltid utvikle deg videre.

Navn: Linn Nordhagen
Grad: OR 6, Oversersjant
Stilling: Ass G4, Logistikk og Forsyning,
Tjenestested: HV-05 Opplandske heimevernsdistrikt 05
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg vil vel si at jeg endte i Forsvaret ved en tilfeldighet. Jeg hadde i utgangspunktet ingen planer om en karriere i Forsvaret, men det tror jeg handlet om at jeg hadde veldig liten forkunnskap om hva Forsvaret var og hva slags muligheter jeg hadde. Heldigvis møtte jeg en svært dyktig sesjonsoffiser da jeg var inne til sesjon som fortalte meg i grove trekk hva Forsvaret kunne tilby, og vi fant snart ut at mine interesser passet svært godt med Forsvaret. Mange erfaringer og unike opplevelser senere er jeg fremdeles glad for valget jeg tok den dagen, og har ikke angret et sekund siden.
– Hva syns du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Jeg som er ansatt i Heimevernet syns jo det er ekstra spesielt og interessant, og jeg er veldig glad jeg har fått så mange år med HV-patchen på armen. Det å se så mye forskjellige folk fra hele landet med forskjellig kompetanse og bakgrunn komme inn ei uke i året med iver og vilje om å bli bedre og å øke beredskapen i sitt distrikt syns jeg er utrolig givende – og vi lærer av hverandre. Vi har så utrolig mange bra folk i styrkestrukturen, og jeg tar meg i å bli både fascinert og imponert ved hvert eneste møte. Det er folka som er styrken i Forsvaret, og det er også de som gjør det så givende å jobbe her.

Navn: Marie Magnussen
Stilling: Kontorlærling
Tittel: Andre års lærling
Tjenestested: Vatneleiren, Sandnes i Rogaland
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Fordi jeg ville gjøre noe annerledes. Jeg liker grønn tjeneste samtidig, så jeg får fagbrev som jeg kan bruke sivilt senere. Men nå vil jeg jobbe videre i Forsvaret etter læretiden.
– Hva syns du om Forsvaret som arbeidsplass?– Det er mange muligheter, og det er et unikt samhold i avdelingen. Jeg liker også at arbeidsdagene er veldig variert.

Navn: Ida Sundsvoll Andreassen
Tittel/Grad: Visekonstabel
Stilling: Motormannslærling
Tjenestested: KNM Fridtjof Nansen; for tiden på hangarskipsoppdrag i Middelhavet.
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Hverken meg selv eller noen av mine nærmeste hadde trodd at jeg skulle ende opp i Forsvaret. Jeg hadde i utgangspunktet både fagbrev og trygg jobb i Nordsjøen, så jeg var ikke veldig klar for å gjennomføre førstegangstjenesten. Når jeg imidlertid kom inn synes jeg det var både spennende, lærerikt og ikke helt slik jeg hadde sett for meg. Når muligheten til å bygge på med enda et fagbrev og delta i internasjonal innsats åpnet seg, ble jeg værende.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Forsvaret som arbeidsplass byr både på et godt fellesskap, og flere stillinger som man ikke møter ellers i det sivile. Det gjør at man har god mulighet til å lære av hverandres fagområder og kunnskaper. I løpet av min tid har jeg både tjenestegjort som våpenteknikker og motormann, noe som har gitt meg innblikk i mange ting som jeg aldri hadde fått kjennskap til uten Forsvaret. I tillegg synes jeg det er kjekt med en så stor kvinneandel som det vi har her, langt større enn hva jeg har opplevd i sivile rederi.
(På KNM Fridtjof Nansen er kvinneandelen per nå på 28 % red.anm.)

Navn: Celine Widsten Nunez,
Tittel/grad: Menig
Stilling: Administrasjonssoldat
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Da jeg skulle fylle ut skjema på sesjon del 1 tenkte jeg at jeg ikke kunne la muligheten gå. Jeg var livredd i starten, og det høres kanskje klisje ut, men jeg tenkte at det var første gang jeg gjør noe utenfor komfortsonen. Tidligere har jeg aldri vært med på noe der jeg ikke kjenner noen, og alt er helt nytt.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Jeg trives veldig i førstegangstjenesten. I Sjøforsvaret er det mange ulike avdelinger som man blir kjent med, og det er godt fellesskap blant soldatene.

Navn: Helene Synes
Tittel/grad: Visekonstabel
Stilling: Journalist i Sjøforsvarets kommunikasjonsenhet
– Kvifor blei det Forsvaret på deg?
– Då eg skulle inn på sesjon hadde eg lest opp og ned på Forsvaret.no så mange gongar at eg sikkert kunne fleire av sidene utenat. Eg visste då to ting 1. Eg ville inn i Sjøforsvaret 2. Eg ville bli presse- og informasjonssoldat.
Sistnevnte for å førebu meg til å gå journalistikk etter førstegongstenesta. Det eg derimot ikkje var forberedt på, var kor godt eg kom til å trivast i Forsvaret. Ein utfordrande og variert kvardag gjorde at eg sette studiene på vent, og framleis har ein kvardag i uniform. Så vil tida vise om uniforma nokon gong blir pakka bort!
– Kva tenkjer du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Forsvaret er utan tvil ein unik arbeidsplass. På to år har eg lært og opplevd utruleg mykje. Både om kommunikasjon og Forsvaret, men ikkje minst om meg sjølv.
I Forsvaret vil dei fleste oppleve å bruke mykje tid utanfor komfortsona, både i form av fysisk påkjenning, men også fordi du i mange stillinger får mykje ansvar tidleg. Når du tek det ansvaret og får den tilliten, gir det ein stor meistringfølelse. Det har for meg gjort at eg har vakse mykje som person. Eg er utruleg takknemlig for å ha ein arbeidsplass som har bidratt til det.

Navn: Nora Thomassen
Stilling: Vakt & sikring
Tittel: Vaktsoldat
Tjenestested: Vatneleiren, Sandnes i Rogaland
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg fikk innkalling og tenkte det kunne bli bra med et avbrekk fra studiene. Gjøre noe nytt.
– Hva syns du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Det er spennende og annerledes. Vi har veldig varierte arbeidsoppgaver og har aktive dager. Vi veksler mellom vakt og sikring, utdanning og friperioder.

Navn: Runa Leifseth Lillejordet
Tittel/grad: Løytnant,
Stilling: Økonomi kontroller i Marinen
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg skulle egentlig bare fullføre førstegangstjenesten, men så var det veldig kjekt. Da tok jeg ett år på befalsskole som førte til ett år til i stilling. Så begynte jeg på krigsskole, så jeg har blitt i Forsvaret rett og slett fordi jeg har trivdes hele veien.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass? – Sjøforsvaret er en veldig kjekk arbeidsplass, med flinke folk og gode kolleger. Man blir også utfordret.

Navn: Malin Fuglestad
Tittel: Flysoldat
Stilling: avdelingstillitsvalgt (ATV)
Tjenestested: Rygge flystasjon
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg har alltid visst at jeg ville inn i Forsvaret, så da jeg skulle fylle ut egenerklæringen ville jeg få frem at jeg var veldig motivert. Jeg hadde ikke noen klar plan for hva jeg ville gjøre etter videregående - da virket Forsvaret som et veldig godt alternativ. Også er det ikke et valg heller, det heter tross alt verneplikt.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Jeg synes det er en utrolig fin arbeidsplass, som jeg fort har blitt veldig glad i. Min stilling som avdelingstillitsvalgt er en veldig sosial stilling, hvor jeg blir jeg kjent med mange og jobber med mennesker hver dag. Jeg får reist mye og møtt andre vernepliktige på andre avdelinger, noe som er veldig stas.

Navn: Sigrid Vormeland,
Grad/tittel/stilling: Presse- og informasjonssoldat
Tjenestested: 5. Gardekompani, Huseby leir, Oslo
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Det var ikke helt planen egentlig, men det var en smart fyr på sesjon som mente at jeg burde i forsvaret, noe jeg er veldig glad for nå.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Jeg syns det er en mye mer mangfoldig arbeidsplass enn man skulle tro, det er utrolig mye forskjellig å gjøre. Det er så utrolig mange jobber som skal fylles og jeg setter pris på at jeg får utnyttet det jeg er god på i min stilling.

Navn: Rebecca Wilhelmsen
Stilling: innkjøper
Tittel: Spesialist
Tjenestested: Rygge flystasjon
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg bestemte da jeg var 12 år at jeg skulle inn i førstegangstjenesten, så det var ikke mye tvil om at jeg Forsvaret var det rette stedet for meg. Etter førstegangstjenesten var det tilfeldigheter som gjorde at jeg ble ansatt, også har det blitt naturlig å bli værende her, mye fordi jeg trives så godt som jeg gjør. Mannen min jobber også i Forsvaret, så det har passet seg veldig bra.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Jeg synes det er en veldig god arbeidsplass. Det jeg liker aller best er nok kollegaene og miljøet. Det er nok mye av grunnen til at jeg fortsatt jobber i Forsvaret.

Navn: Vilde Fremstad, 19 år
Stilling: Kokk
Tjenestested: Høybuktmoen leir, Garnisonen i Sør-Varanger
(Sivilt ansatt gjennom Trenregimentet)
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg bor i Kirkenes, som er en kvarters kjøretur fra Høybuktmoen leir. Har flere kjente som jobber på GSV som fikk skaffet jobben for meg. Jeg hadde hørt mye bra om GSV og Forsvaret som arbeidsplass, så jeg takket ja.
– Hva syns du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Det er veldig bra, og tøft å jobbe i Forsvaret. Jeg syns det er kult å jobbe på GSV og se hvordan Forsvaret fungerer, spesielt med tanke på det skarpe oppdraget til Jegerbataljonen/GSV. Det er veldig bra arbeidsmiljø her, jeg trives godt. Jeg får møtt veldig mange forskjellige folk, i og med at det er mange som kommer og går på en militærleir, både ansatte og vernepliktige. Det er nok en mye mer variert hverdag som kokk i Forsvaret fremfor andre steder. Vi endrer stadig menyen vår, og sender ut mat til Grensestasjonene. Samt at vi lager mat til messa på Høybuktmoen leir, og sender ut mat om noen er ute på øvelse, eller er ute i øvingsfeltet og trener.

Navn: Wilma Sofie Gregers
Grad/tittel/stilling: m72 skytter geværsoldat.
Tjenestested: 4. Gardekompani, Huseby leir, Oslo.
– Hvorfor ble det forsvaret på deg?
– Faren min har vært i Forsvaret så det har alltid vært noe jeg har lyst til å gjøre. Helt siden første klasse på videregående hadde jeg lyst til å bli politi. Da jeg var på sesjon hadde jeg ikke lyst til å dra i Garden, men etter å ha snakket med noen som har jobbet der som sa at Garden var kjempebra og det var ganske likt politihøgskolen, så sa dro jeg likevel. Jeg er veldig glad for at jeg kom hit jeg vil ikke ha vært noe annet sted.
– Hva synes du om forsvaret som arbeidsplass?
– Det er veldig variert og jeg gjør noe nytt hver dag, og lærer noe nytt hver dag. Jeg synes det er en veldig fin arbeidsplass hvor du får utfordret deg selv mye, og lærer å kjenne deg selv mye bedre.

Navn: Maria Greibrokk
Grad/tittel/stilling: Idrettsoldat
Tjenestested: Evenes flystasjon, i førstegangstjenesten.
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg har i en god stund vært innstilt på å komme inn i Forsvaret. Vi som er fra nord er spesielt ettertraktet, så for meg så var det et naturlig valg.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Jeg trives godt. Vi har et godt sosialt miljø, en fin arbeidskultur og samarbeider godt med befalet vårt.

Navn: Ninni Glorvigen Apeland.
Grad/tittel: visekorporal (OR2)
Stilling: ass G-4 teknisk i staben
Tjenestested: Brigade Nord.
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg valgte førstegangstjenesten fordi jeg hadde lyst å bli politi. Jeg gjennomførte rekrutten på Sessvollmoen, og gjorde jeg alt jeg kunne for ikke å bli sendt til nord. Etter rekrutten ble jeg overført til kommandoplasstroppen i Militærpolitikompaniet i Brigade Nord - på Bardufoss. Da tenkte jeg at jeg måtte få så mye som mulig ut av det, så da ble jeg tillitsvalgt.
– Hva synes du om Forsvaret som arbeidsplass?
– Forsvaret er en arbeidsplass med mange muligheter. Jeg har lært litt om mye forskjellig, mer enn å lære masse om ett fagfelt. I tillegg har det positive med å bo i nord, på kvarter sammen med andre unge kolleger, gitt sosiale muligheter på en helt annen måte enn man hadde fått på Østlandet. Det å jobbe i brigadestaben med mange eldre og erfarne kolleger, er også veldig positivt. Alle de jeg jobber med er ekstremt gode innenfor sitt fagområde. De har drevet med dette i mange år, og det er veldig interessant og lærerikt for meg å lære av folk som brenner for fagfeltet sitt. De er flinke til å forklare meg ting og overføre kunnskapene sine.

Navn: Hope Priscilla Ajulong
Grad/tittel/stilling: Avdelingstillitsvalgt
Tjenestested: Evenes Flystasjon.
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– Jeg var i utgangspunktet ganske likegyldig til om jeg kom inn i Forsvaret eller ikke. Mye er på grunn av at familien min ikke har noe forhold til Forsvaret, i motsetning til mange andre. Jeg ble derfor å ta førstegangstjenesten som en utfordring. Det ble å utvikle seg fort til noe jeg innså at var noe jeg ville ta videre.
– Hvordan er Forsvaret som arbeidsplass?
– Forsvaret dreier seg mye rundt orden og struktur, men jeg føler likevel at dagene byr på såpass mye spenning og forandringer at ting ikke blir for kjedelig. Jeg liker utfordringene en grønn arbeidsplass kan by på. Det setter en artig vri på ting, samtidig som jeg føler meg del av noe større her. Jeg vil også anbefale andre jenter å komme seg inn i Forsvaret. Det er mange spørsmål knyttet til kvinner i Forsvaret, men jeg vil hevde at vi kvinner absolutt har en tilhørighet her. Jeg føler meg godt behandlet her, og håper flere kvinner vil hjelpe til med å jevne ut den statistikken.

Navn: Grete L.K. Ulriksen,
Grad/tittel/stilling: Kokk
Tjenestested: Evenes Flystasjon
– Hvorfor ble det Forsvaret på deg?
– En onsdags kveld for 21 år siden ble jeg oppringt av Forsvaret. De spurte om jeg ville bli kokkelærling, og jeg sa på impulsivt vis ja. Det eneste kriteriet var rekruttskole, deretter var det rett ut i arbeid for meg. Den gang var det frivillig for kvinner å være i Forsvaret, og man kunne lett hoppe av dersom man ønsket.
– Hvordan er Forsvaret som arbeidsplass?
– Vi har et godt arbeidsmiljø her, har gunstige ordninger og trives godt her på Evenes. Jeg pendler nesten to timer hver dag, men det er absolutt verdt det.