Norsk English
210129_HESY_

Adrian får betalt utdanning av Sjøforsvaret

Adrian Vågenes Villanger (20) skulle bli lærling offshore og hadde ikke tid til å avtjene førstegangstjenesten. I dag er han sikret jobb til han blir pensjonist, og hans sivile utdanning betaler Sjøforsvaret.

Adrian har akkurat fullført sitt første semester på Fagskolen i Hordaland, hvor han studerer for å bli navigatør. Gjennom den toårige utdanningen får visekonstabelen lønn fra Sjøforsvaret, som også dekker alle utgifter knyttet til skolegangen. Det samme fagskoleløpet er tilgjengelig for alle befal, spesialister og andreårslærlinger i Sjøforsvaret.

At dette skulle bli veien for Adrian, var ingen selvfølge. For tre år siden var han fast bestemt på at han ikke skulle gjennomføre førstegangstjenesten. Han skulle lure seg unna sesjon, slik at en annen motivert ungdom heller kunne ta hans plass.

– Jeg hadde jo bestemt meg, og skulle jobbe offshore for å tjene penger. Førstegangstjenesten ville vært et skjær i sjøen, mimrer Adrian.

IMG_5689.JPG
Etter to år som lærling, vil visekonstabelen satse på en videre karriere i Sjøforsvaret.

Ultimatumet
Forsvaret trenger den beste og mest motiverte ungdommen til tjeneste. Adrians bakgrunn med maritime fag fra videregående gjorde at Sjøforsvaret ville ha nettopp ham inn i førstegangstjeneste.

Adrian trodde ikke han var motivert for tjeneste, men dette viste seg å være feil. Etter intervjuet med seleksjonsoffiseren måtte han revurdere fremtidsplanene.

– Jeg fikk et ultimatum. Hvis jeg svarte innen 48 timer hadde jeg læreplass i Forsvaret.

Valget måtte Adrian ta flere måneder før han fikk vite om han fikk tilbudt læreplass hos andre bedrifter. Takket han nei til Sjøforsvaret, kunne han risikere å ende opp uten tilbud om læreplass.

– Selv om jeg egentlig hadde bestemt meg, ble jeg veldig usikker. Jeg hadde låst meg på offshore og aldri vurdert en militær karriere. Etter noen telefoner til min bror som jobbet i Sjøforsvaret, bestemte jeg meg for å prøve, forteller Adrian.

Fra redningsaksjoner til nakenbading

I to år var Adrian matroslærling på Kystvakten. Da viste det seg at Forsvaret var noe for ham også. 

– Jeg vet ikke hvorfor jeg utelukket det så sterkt i starten. Jeg tror det handler om at jeg ikke helt visste om alle mulighetene – alt man kunne gjøre og oppleve her, sier Adrian.

Gjennom læretida har han vært med på å vokte norske havområder, med alt det innebærer. Adrian har deltatt i søk- og redningsoperasjoner, flydd helikopter til et overtent smoltanlegg for å slukke brannen, vært om bord på russiske fiskefartøy og kontrollert fangst- og fiskeredskaper.

– I tillegg har jeg blitt medlem av den eksklusive nakenbadeforeningen på Bjørnøya, ler Adrian.

Variasjonen i arbeidsoppgavene og oppdragene sammen med følelsen av å gjøre en viktig jobb, ble avgjørende for Adrian. Mange opplevelser har bidratt til at jobben i Kystvakten har vært meningsfull, men ikke alle har vært like enkle å håndtere.

– Det gjør spesielt inntrykk når det ikke går som vi ønsker, som når redningsoperasjoner avsluttes med at vi finner en livløs person. Det å tenke på at noen har mistet noen de er glad i etter noe så fredelig som en fisketur, kjennes på kroppen.

Verd hver en tåre

Etter læretiden var ikke Adrian ferdig i Sjøforsvaret. Han søkte på sivil utdanning gjennom Forsvaret og fullførte Forsvarets opptak og seleksjon på Sessvollmoen i fjor sommer. Dette opptaket må de fleste som søker utdanning i Forsvaret gjennom.

– Det var to uker med blod, svette og tårer, og ikke minst et sterkt samhold i laget, men nå er det verdt hver eneste tåre, sier Adrian.

2020_HAH_8158.jpg
Før han fikk plass på fagskolen, måtte Adrian komme seg gjennom Forsvarets opptak og seleksjon (FOS).

Etter fullført fagskoleutdanning venter lederutdanning på befalsskolen før Adrian tar fatt på jobben som navigatør. Hvis alt går etter planen, er han ferdig med utdanningen om to år. Da håper han å komme tilbake til kjente omgivelser i Kystvakten.

Sjøforsvaret tilbyr stipend også i 2021. Er du den neste som får stipend til fagskole innen nautikk, maskin eller elkraft? Her er kravene: 

Du må konkurrere deg til skoleplass gjennom Samordna opptak ved valgfri fagskole i Norge.
Du må være ansatt eller lærling i Sjøforsvaret.
Du må bestå fysiske krav (minimumskarakter 4).
Søkere til dekksoffiser må ha fagbrev som matros eller fra fiske/fangst, eller 5 års dokumentert relevant fartstid fra fartøy med opplæringsrett.
Søkere til maskinoffiser må ha fagbrev som motormann eller 5 års dokumentert relevant fartstid fra fartøy med fremdriftsmaskineri større enn 750 kw.
Søkere til elkraft må ha fagbrev som elektriker, og bør ha fagbrev som skipselektriker.
Informasjon om søknaden finnes på Forsvarets intranett. Søknadsfristen er 5. februar.