Amerikanske soldater på Ørland flystasjon
I begynnelsen av februar ankom rundt 200 amerikanske soldater til Ørland flystasjon. Kommunen og 132 luftving har samarbeidet godt for å håndtere besøket på best mulig måte, med fokus på smittevern.
Den 1. og 2. februar ankom rundt 200 amerikanske soldater til Ørland for en planlagt samtrening med norske styrker. I det de ankom leiren ble de satt i ti dagers karantene og er nå ferdig med den pålagte karantenetiden.
-Amerikanerne har siden ankomst vært i karantene på enkeltrom, i henhold til myndighetenes krav. De har egne lufteområder, slik at de unngår å nærkontakt med de ansatte, sier stabsjef ved 132 luftving, oberstløytnant Michael Baas Bottenvik-Hartmann.
Alle soldatene har blitt testet to ganger etter at de ankom Ørland flystasjon. Totalt er fire bekreftet smittet i leir, i tillegg til to som ga positivt utslag fra tidligere smitte men som er smittefrie. De fire sitter i eget isolat på basen. Ørland har fått mye hjelp fra Forsvarets sanitet, som har bistått med en sanitetstropp. Det er deres oppgave å drifte isolatet.
Før de amerikanske soldatene går ut av karantenen får de en detaljert gjennomgang av gjeldende nasjonale og militære føringer fra den norske luftvingen.
Besøket gir er en unik anledning til å trene med en av Norges viktigste allierte, samtidig som det er en god arena for teste vår evne til å understøtte mottak av allierte styrker. Det er svært viktig å ha god kontroll og oversikt over smittesituasjonen til enhver tid, for å kunne gjennomføre samtreningen.
-Amerikanerne har siden ankomst vært i karantene på enkeltrom, i henhold til myndighetenes krav.
Stabsjef ved 132 luftving, oberstløytnant Michael Baas Bottenvik-Hartmann.
Godt samarbeid
Ørland flystasjon er avhengig av et tett og godt samarbeid med kommunen. Begge parter må ha god og rask kommunikasjon hele veien. Det krever rask informasjonsutveksling og oppdateringer underveis. Regelmessige møter mellom kommunen og andre aktører der blant annet Forsvaret, brann og redning, politi og kommunelege deltar. Kommuneoverlegen er godt fornøyd med planleggingen av mottaket, gjennomføringen av test, karantene og isolasjon.
-Det har vært et godt planlagt mottak av besøket fra Forsvarets side. Jeg har vært på befaring innenfor gjerdet og i tillegg fått flere oppdateringer underveis og ser at alt er godt ivaretatt, sier kommuneoverlege, Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak.
-Det har vært et godt planlagt mottak av besøket fra Forsvarets side.
Kommuneoverlege, Siw-Lindia Leirbakk Ledsaak.
Ifølge kommuneoverlegen vil besøket mest sannsynlig ikke utgjøre noen forskjell for Ørlands befolkning. Den sivile befolkningens smitteverntiltak vil ikke bli endret på grunn av besøket. Amerikanerne følger et strengt regime, og skal ikke være en smittekilde for Ørlands befolkning.