
Andreas (20) er dronesoldat i Forsvarets dronetjeneste
– Som dronesoldat får du en veldig spennende tjeneste, sier Andreas Karlsen (20), som har valgt å utvide førstegangstjenesten sin.
Fornøyd med tjenesten
Andreas Karlsen har trivdes godt som dronesoldat. Så godt at han bestemte seg for å forlenge førstegangstjenesten fra 12 til 18 måneder.
– Å være vernepliktig i dronetjenesten er utrolig spennende. Det er lærerikt, og du får oppleve mye spennende og skru på helt råe flymaskiner. Jeg føler meg heldig som får være en del av dronetjenesten, sier han.
Dronetjenesten holder til vanlig til på Rygge og består av tre til seks vernepliktige.
– Vi blir godt kjent med hverandre fordi vi jobber så mye og tett sammen, forteller Karlsen.
Det var ikke tilfeldig at han søkte seg til nettopp dronetjenesten.
– Store deler av livet mitt har jeg likt å fly med droner og modellfly. Når jeg leste om dronetjenesten og fikk se bilder av dronene som brukes tenkte jeg at det måtte være den perfekte førstegangstjenesten for meg, forteller han.
Fra teori til praksis
Som dronesoldat er det å bygge dronene en av oppgavene til Andreas. Under selve oppskytningen av dronene styrer han utskytningspanelet og dronekatapulten. Dronetjenesten reiser flere ganger i året på øvelse.
– Det er gøy å komme ut på øvelse, og bruke det du har lært i praksis. Det å skru på droner, operere katapult og pakke dronefallskjerm, er noe av det vi gjør, forteller dronesoldaten.

Forsvarets dronetjeneste er den eneste avdelingen i Forsvaret som leverer akkurat det. Dronetjenesten opererer måldroner for alle avdelinger som har luftvernvåpen i organisasjonen, altså i Luftforsvaret, Sjøforsvaret og Hæren. Sjef for Forsvarets dronetjeneste, Per Morten Strømmen, forteller at øvelser er viktig, både for dronetjenesten og avdelingene de leverer måldroner til.
– For de øvende avdelingene er det den eneste muligheten de har til å skyte på et realistisk mål og frittflyvende mål med forskjellige egenskaper kontra det å skyte i simulator eller på et statisk mål, forteller Strømmen.
Deltok på øvelse Arctic Hawk
Dronetjenesten deltok i månedskiftet januar/februar på øvelse Arctic Hawk på Andøya sammen med Sjøforsvaret.
– Denne øvelsen er for Sjøforsvaret, hvor kystkorvetter skyter kanon mot våre droner, forteller Per Morten Strømmen, sjef for Forsvarets dronetjeneste.
Under øvelsen var han øvingsleder for droneteamet, som består av seks vernepliktige og to ansatte.
– I tillegg er jeg bindeleddet mellom skytende avdeling, altså Sjøforsvaret, og koordinerer aktiviteten på Andøya, sier Strømmen.
Øvelsen er en del av en øvingsrekke som Sjøforsvaret gjennomfører hvert år med skyting mot luftmål.