B-2 landet for første gang i Norge
Etter en vellykket samtrening med blant annet norske F-35 og den norske Hæren, landet tirsdag 29. august amerikanske B-2 Spirit ved Ørland flystasjon for å etterfylle drivstoff. Det er første gang det amerikanske bombeflyet lander i Norge.
– Det er ikke første gangen vi samtrener med denne type kapasitet. Både i Norge og i internasjonale farvann har vi samtrent med blant annet B-2 tidligere. - Det er sjeldent disse flyene lander utenfor sin hjemmebase i USA, og det er første gangen de lander her i Norge, forteller oberst Martin Thu «Tintin» Tesli, sjef for 132 luftving ved Ørland flystasjon.
Det er B-2 Spirit bombefly i fra 509 th. Bomb Wing fra Whiteman Air Force Base i Missouri, som for tiden er stasjonert ved Keflavik på Island. Her har det vært utstasjonert i en periode og har fløyet oppdrag i Europa ut fra denne basen den siste tiden.
– Våre fly fløy i dag ut fra Island for å drive samtrening med de norske F-35 og våre allierte her i Norge, forteller den amerikanske piloten med kallenavnet «Shaq» - Men et av våre hovedfokus i dag var nettopp denne etterfyllingen av drivstoff, både dagens samtrening og etterfyllingen av drivstoff har godt svært bra, sier han.
I 2018 startet US Air Force det som er kalt Bomber Task Force, eller BTF. Siden den gang har blant andre Norge og andre allierte trent sammen med denne styrken.
– For det norske forsvaret er det viktig at vi er integrerte med slike kapasiteter som B-2. Dette er kapasiteter vi selv ikke har, men når vi nå trener sammen, skaper vi synergier slik at vi får mest ut av våre kapasiteter dersom vi trenger å samhandle. Det betyr rett og slett av vi kan utføre oppdrag sammen og at vi står mye sterkere dersom vi vi skulle trenger det, poengterer Tesli.
Tidligere har andre kapasiteter fra denne BTF-styrken vært utplassert i Norge, men det er første gangen denne flytypen lander på norsk jord.
– Når de har fløyet sitt oppdrag i luften øver vi også på andre elementer. Vi øver på å ta imot og faktisk understøtte våre allierte, som er en svært viktig del av det å kunne jobbe tett sammen, forteller oberst Martin Thu Tesli.