
Blant de første som får jobbe med de nye flysystemene
Daniel (22) og Nils (23) utdanner seg til å bli flyteknikere i Luftforsvaret, en yrkesgruppe det vil bli stort behov for i årene som kommer.
Gjennom en avtale med Troms og Finnmark fylkeskommune har Luftforsvaret sikret 12 plasser ved flyfaglinja på Bardufoss videregående skole. Avtalen ble signert 12. januar 2022 og går over fem år. De første elevene ankom Bardufoss i august. Blant dem er Daniel Schumann og Nils Hareland. De trives svært godt som elever ved flyfaglinja.
– Lærerne våre er dyktige, og jeg synes jeg har godt læringsutbytte hver dag. Læringskurven har vært bratt, men jeg synes stoffet er interessant, og da er det også lettere å lære, sier Nils.
Elevene får flyteknisk grunnutdannelse i løpet av de to årene de er elever ved flyfaglinja på Bardufoss videregående skole. Deretter blir de plassert i forskjellige avdelinger hvor de får en spesialisert utdannelse innenfor de ulike flysystemene, enten kampfly, helikoptere eller maritime overvåkningsfly. Når elevene består den flytekniske grunnutdanningen er de sikret fast jobb som flytekniker. Daniel Schumann ønsker å bli tekniker på F-35 eller helikopter, mens Nils Hareland ønsker å bli avioniker på F-35.
– Jeg tror det er en veldig spennende jobb som jeg gjerne kunne tenke meg, forteller Nils.
Stor mangel på flyteknikere
En viktig årsak til at Luftforsvaret ønsket å opprette samarbeidet med flyfaglinja ved Bardufoss videregående skole, er mangelen på flyteknikere. I årene framover vil det være et stort behov for denne yrkesgruppen, blant annet fordi Forsvaret innfaser en rekke nye flysystemer.
Merete Fosslund er stabsbefal for opplæring og rekruttering, forteller at selv om Luftforsvaret tar imot lærlinger innenfor flytekniker-faget, er det ikke et tilstrekkelig antall til å fylle Luftforsvarets behov.
-– Teknikere er en gruppe personell som er svært viktige for Luftforsvaret. Dette samarbeidet, hvor elevene får lønnet utdanning, skal sikre at flere kan jobbe på de nye flysystemene i årene framover. Teknikerne som utdannes nå får være blant de første som får lov til å bli god på de nye systemene og være med på den reisa og bygge det opp, sier hun.
Fosslund oppfordrer spesielt jenter til å søke utdanningen. Av de 12 som ble tatt inn i 2022, er fire jenter.
– Vi trenger flere jenter i det tekniske miljøet i Luftforsvaret, sier hun.
Krevende teknisk utdanning
For å kunne søke må man ha bestått videregående skole og gjennomført førstegangstjeneste. Karakterer fra videregående blir vektlagt, men også motivasjon, studievaner og personlige egenskaper teller for hvilke kandidater som får tildelt plass ved flyteknisk fagutdanning.
– Vi ser etter folk som liker å jobbe sammen med andre, fordi man jobber mye i team som tekniker. Vi ser også etter om kandidatene er strukturerte. En tekniker skal ha fokus på sikkerhet, og derfor er struktur viktig.
Merete Fosslund forteller at det også er viktig at søkerne til flyteknisk fagutdanning reflekterer over arbeidsmengden som kreves for å bestå utdanningen. Den flytekniske fagutdannelsen består av mye teori. Det er derfor viktig å være motivert, og teknisk interesse og interesse for fly er en fordel.
– Søkere må ta innover seg at utdanningen er en av de mest krevende tekniske utdanningene vi har i Norge. Man har eksamen i alle fag, og dem må elevene bestå med karakter fire eller bedre. Det er det viktig at de har reflektert over, sier Fosslund.
Søknadsfristen for flyteknisk fagutdanning er 13. mai. Seleksjonen vil foregå ved Rygge flystasjon i uke 23. Nils og Daniel oppfordrer andre til å søke. – Vi stortrives, slår de fast. Nils Hareland (23) og Daniel Schumann (22) er blant Luftforsvarets framtidige flyteknikere. De er i gang med den toårige flytekniske grunnutdannelsen som de får på Bardufoss videregående skole takket være et unikt samarbeid mellom Luftforsvaret og Troms og Finnmark fylkeskommune. Nils ønsker å bli avioniker på F-35. Etter gjennomført og bestått flyteknisk fagutdanning blir elevene sendt til avdeling hvor de spesialiserer seg innenfor de ulike flysystemene kampfly, helikopter, eller maritime overvåkningsfly. Som flytekniker får du en spennende og praktisk arbeidshverdag hvor du samarbeider mye med andre.
– Alltid vært fascinert av teknologi
Nils og Daniel har nå vært på Bardufoss i et halvt år. Utdannelsen passer midt i blinken for dem.
– Interessen for fly har alltid vært til stede. Jeg vokste opp ved siden av Flesland, så jeg har alltid sett flyene som kommer inn for landing og fly som tar av, forteller Daniel.
– Jeg ønsker å jobbe med noe hvor jeg han ha en aktiv hverdag, og utfordre både hodet og hendene. Jeg har alltid vært fascinert av teknologi, tilføyer Nils.
Dagene er varierte, med både teoretisk og praktisk undervisning.
– Vi starter med undervisning i klasserommet klokka åtte. Noen dager er vi i hangaren og har praksis, men det er mest teoretisk undervisning, forteller Nils.
Utdanningen er modulbasert fordelt på 12 – 14 moduler, avhengig av om man utdannes til flysystemmekaniker eller avioniker.
– Nesten som å vinne i lotto
Nils og Daniel forteller at der de i enkelte fag ikke trenger å lese så mye, er det andre fag hvor de må legge ned en større innsats.
– Hvor mye lesing som kreves i hvert fag kommer veldig an på hvilket utgangspunkt man har. Jeg måtte lese mye på matte, mens andre trengte ikke lese så mye når vi hadde det faget, påpeker Daniel.
Ett av Daniels favorittfag er vedlikheholdsteknikk.
– Der har vi mye praksis i hangar, noe jeg trives veldig godt med. Man får testa ut det man lærer i teoriundervisninga i praksis.
Nils og Daniel er svært takknemlige for muligheten de har fått som elever ved flyfaglinja.
– Spør du meg, så er det nesten som å vinne i lotto. Det er en gyllen mulighet med både lønnet utdanning og sikret fast jobb i etterkant. Det er ingen andre som kan tilby noe sånt. Jeg synes det er helt topp, sier Daniel.
Som tekniker i Luftforsvaret får du jobbe med noen av verdens mest avanserte flysystemer. Søknadsfristen er 6. mai. Opptaket vil gjennomføres ved Luftforsvarets skolesenter Kjevik utenfor Kristiansand i uke 23.
– Hvis man er usikker på veien videre og har trivdes godt i Forsvaret og ønsker å jobbe med noe teknisk, er dette en veldig fin mulighet til å få en god utdanning samtidig som man får lønn og er sikra fast jobb, avslutter Merete Fosslund.