Combat Medic skal styrke Hærens kampkraft
Sammen med sivile helseeksperter og Høgskolen i Innlandet har Hæren i høst arrangert sanitetskurs for å redusere unødvendig evakuering og styrke kampkraften på frontlinjen.
I forbindelse med utviklingsarbeid har det blitt oppdaget et gap i Hærens sanitetsutdanning. Utdanningen i Hæren har utelukkende fokusert på traumebehandling, men virkeligheten på slagmarken gir et annet realitetsbilde.
Studier viser at småskader og sykdom i krig fjerner kampkraft like mye eller mer enn stridstraumene. Rapporter fra Ukraina understøtter dette.

Hovedmålet til militær sanitet er å opprettholde kampkraft. Det er behov for alle soldater i strid, og unødvendig evakuering må derfor forhindres.
Mister viktig kampkraft
Med utdanning som i all hovedsak har basert seg på traumebehandling, har det vært utfordrende for sanitetssoldater å vite hvordan en skal behandle småskader og sykdommer. Rapportene fra Ukraina viser at omtrent halvparten som evakueres fra frontlinjen kan komme tilbake til striden for å kjempe.
Å sende soldater bakover i behandlingskjeden er logistisk relativt enkelt, men å få en soldat tilbake til frontlinjen igjen er mer utfordrende.
En Combat Medic skal kunne mestre et vidt spekter for å bevare kampkraften i Hæren.
Noen skadde og syke krever mer omfattende behandling og sykehusopphold, men av de resterende er det en stor andel som i utgangspunktet ikke har behov for evakuering, gitt riktig sanitetskompetanse i tilhørende avdeling.

Dette er soldater som kunne blitt værende på fronten med riktig behandling og dermed opprettholdt kampkraft i avdelingen.
Sivilt-Militært samarbeid
For å finne en løsning på disse utfordringene har Hæren nå et pågående samarbeid med Høgskolen i Innlandet (HINN) i utviklingen av sanitetskurset, Combat Medic.
Kurset fokuserer fortsatt på tradisjonell traumebehandling, men på et høyere nivå.

I tillegg lærer elevene å behandle og vurdere sykdommer, småskader samt hvordan man tar vare på skadde og syke soldater over tid, også kalt «prolonged field care».
Kurset har med emner som omhandler førstehjelp på militær tjenestehund, førstehjelp ved tanntraumer og ivaretagelse av døende. En Combat Medic skal kunne mestre et vidt spekter for å bevare kampkraften i Hæren.
Kurset er utviklet i samarbeid med flere helseforetak og sivilt helsepersonell, som bistår med å holde kursene. I tillegg har prosjektet fått støtte fra HINN, som står for moderne fasiliteter og bistår med avansert simulatortrening. Dette samarbeidet gir et kurs som kan brukes i både militær- og sivil sammenheng, og som bidrar til livslang læring.

Kritisk kompetanse
Etter gjennomført kurs vil deltakerne være godt rustet til å håndtere traumer og medisinske problemstillinger i felt. De vil også ha et solid grunnlag for videre utdanning innenfor sivil helse. Målet med kurset er at Hæren skal bli tilført nødvendig kompetanse til å møte sine utfordringer i en eventuell krig, dernest at kurset på sikt skal bli akkreditert.
Samarbeidet med HINN er et viktig steg i den retningen, og begge parter jobber med å finne ut hvordan utdanningsløpene kan komplementere hverandre. På denne måten kan militært personell få formell godkjenning for sin kompetanse, samtidig som de bidrar til Hærens operative behov.
Combat Medic er et kurs som stiller høye krav til evner, vilje og motivasjon hos eleven. Det er mye teori og praksis som skal dekkes på kort tid. Kurset varer i totalt 12 uker, fordelt på to seksukers-bolker. Det er åpent for personell fra alle avdelinger i Hæren, men man må ha fullført grunnleggende sanitetsutdanning, Basic Medic.
