Norsk English

Der styrkene drar, henger sykehuset på

Hvordan drive et feltsykehus når kulene visler rundt ørene, pasientene velter inn med alvorlige skader og både personell og pasienter snakker flere tungemål. Bli med inn på et feltsykehus!

Når du blir skadet i felt og kjøres til teltet med det store røde krysset på – da er du ikke britisk eller amerikansk, italiensk eller fransk. Da er du først og fremst en pasient med kritisk behov for hjelp. Ifølge krigens folkerett skal alle skadde i en krig behandles uavhengig av om de er venn eller fiende. 

Også på personellsiden er nasjonene nødt til å samarbeide på tvers  av nasjonalitet, i det øyeblikket noen trykker på den store knappen. Norge har i flere internasjonale operasjoner bidratt med feltsykehus og personell. Nå sist i Afghanistan. Her jobbet det mens sykehuset var i vanlig drift, og før situasjonen tilspisset seg, personell fra elleve forskjellige nasjoner. 

Tar under fire timer å sette opp

Et feltsykehus stikker seg ikke mye ut i landskapet.

20230309tk_A2347

Et langt, lavt telt, koblet samme med andre like lave telt, i ulike nyanser av grått og brunt.

20230309tk_A2022

De få vindusåpningene i veggen er tildekket.

20230309tk_A2154

Så titter du inn og oppdager at det er skikkelig romslig under det buede taket, korridoren strekker seg langt innover.

20230309tk_A2194

På hver side av korridoren er det forskjellige rom koblet på, fullt utstyrt med medisinsk utstyr for både operasjoner og intensiv pleie. 

20230309tk_A2209

Operasjonssal...

20230309tk_A2221

Pleieplasser for pasienter som trenger å hente seg litt inn etter behandling, før de enten fraktes videre eller tilbake ut i felt.

Sykehuset har selvbærende konstrusjoner som blåses opp ved hjelp av lufttrykk fra en kompressor. Fra den første lastebilen med utstyr ankommer og til et fullt ut operativt feltsykehus med operasjonsstue, røntgenrom og intensivplasser står klart til å ta imot pasienter tar det under fire timer. 

Teltene kan settes opp overalt, på åpne plasser eller inne i hus og haller. Det kan deployeres til Kabul, til øvelse i Nord-Norge, eller hvor som helst i verden. Sykehuset er mobilt, så der styrkene drar, der henger sykehuset på.

20230309tk_A2190

I enden av det ene teltet er det en åpning. Her kommer du inn i mottaket, hvor pasientene skrives inn.

røntgenbenk

Litt lenger inne i hovedteltet står et behandlingbord, med røntgenutstyr over bordplaten.

røntgenfrakker

Blyfrakkene henger klar langs veggen.

Role 1 - 4 -sykehus

Rollene beskriver kapabilitet og kapasitet, altså hva sykehusene er i stand til å gi av behandling. Dette styres blant annet av det som kalles “NATO Medical Timelines”.

  • ROLE 1 er et første møte med autorisert helsepersonell. ROLE 1 kan gi litt mer avansert akuttmedisinsk behandling enn hva medic kan, som er helt ute i felt sammen med troppene. Soldater kan for eksempel få sydd kutt her, slik at de raskest mulig kan returnere tilbake til tjeneste.
  • ROLE 2 - Forsvarets feltsykehus er et ROLE 2 - sykehus. Med mulighet til å utføre triage (prioritering av pasienter) og stabiliserende kirurgi for å redde liv, lemmer og funksjon. 
    Forsvaret har også lettere kirurgiske enheter som for eksempel kan gjennomføre livreddende kirurgi på fartøy. Pasienter trenger ikke å komme innom et ROLE 2-feltsykehus hvis de kan overleve transport fra felt til ROLE 3. Da transporteres de rett dit.

 

 

  • ROLE 3 feltsykehus bygges ikke opp i Norge. Her er det de faste akuttsykehusene i landsdelene som får pasienter som trenger mer krevende medisinsk behandling. For å regnes som et ROLE 3 sykehus må det finnes minst 16 intensivplasser.
    Feltsykehuset Norge hadde i Kabul, Afghanistan, før uttrekningen var et ROLE 2+-sykehus. Det vil si at det hadde litt flere behandlingsmuligheter enn et standard ROLE 2.
  • ROLE 4-sykehus har mulighet til å gi spesialisert behandling inkludert rekonstruktiv kirurgi og rehabilitering. Dette er i Norge for eksempel Ullevål sykehus.

 

Litt lenger inn i teltet er  enda to sidetelt koblet på. Med fire intensiv sengeposter. Her går det også an å ligge påkoblet respirator om dette trengs. Det finnes også pleieplasser for de pasientene som trenger å ligge litt for å komme til hektene før de sendes tilbake ut i felt. 

Når sykehuset er fullt operativt er det kirurger, en anestesileger, anestesisykepleiere, intensivsykepleiere, bioingeniør, radiograf og farmasøyt på plass. Hvis andre nasjonaliteter kobler seg til med sine telt har de tilsvarende på sine team.

I tillegg er det ledelsespersonell og logistikkpersonell på plass som sørger for at systemet rundt fungerer. Hvis ikke telt og materiell er på plass, så får heller ikke kirurgen gjort noe.

 

20230309tk_A2257

Når en pasient trenger operasjon, står operasjonsstuen klar.

20230309tk_A9083

På øvelser får feltsykehuset caser de skal løse som likner vanlige traumer og skader som kommer inn når de er ute på skarpe oppdrag.

20230309tk_A2237

Operasjonstuen er fullt utstyrt med hjertemonitoreringsutstyr og hjertestarter, skalpeller, klemmer og haker...

20230309tk_A9091

...og nål og suturtråd. 

20230309tk_A2166

Som på vanlige sivile sykehus er renslighet og hygiene veldig viktig. 

Livreddende kirurgi

Sykehuset klarer å ta flere pasienter om gangen. Litt avhengig av bemanning klarer de å operere to i slengen, holde på fire intensivpasienter, samt ha seks pasienter inne på pleieavdelingen. 

Men dette sykehuset er ikke et sted pasientene blir over tid. På et feltsykehus av denne typen driver de med livreddende kirurgi og lapper sammen de mest kritisk skadde. 

Det betyr å operere slik at pasienter blir stabile nok til å fraktes videre til sivile sykehus. Tanken med feltsykehus er å bringe nødvendig medisinsk kompetanse så nær slagmarken som mulig. 

Feltsykehus på Øvelse Joint Viking 23

På øvelse Joint Viking 23 i Nord-Norge som pågår mellom 6. og 16. mars stiller Sanitetsbataljonen med et ROLE 2-sykehus på Setermoen. Vegg i vegg har Forsvarets Sanitet et feltsykehus med et litt annet oppsett, her skjer hovedsaklig trening og opplæring av eget personell.

Sanitetsbataljonen er en kampstøttebataljon i Hæren, i Brigade Nord, og hovedoppdraget er å utdanne, trene og øve Hærens sanitetskapasitet. Forsvarets Sanitet støtte hele resten av Forsvaret med rådgivning, kliniske tjenester og operative sanitetsavdelinger. De har i tillegg bidratt med feltsykehus i flere utenlandsoperasjoner. Sist nå i Kabul, Afghanistan.

Om foto /video i artikkelen:

  • Videoene i toppen av artikkelen er fra øvelse Cold Response 2022. 
  • Bildene i artikkelen er fra Sanitetsbataljonens ROLE 2-sykehus på Setermoen under Joint Viking 2023.