
Derfor besøker FOH-sjefen Svalbard
Torsdag 10. februar ble sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, generalløytnant Yngve Odlo, tatt godt i mot av Lars Fause, Sysselmesteren på Svalbard.
Bakgrunnen for besøket til generalløytnanten var for å tilegne seg tilstrekkelig situasjonsforståelse i regionen. En viktig situasjonsforståelse for at Forsvaret kan utøve sitt nasjonale ansvar i regionen. I tillegg fikk sysselmester Fause og generalløytnant Odlo lagt grunnlaget for en tett og god dialog videre.
Gjennom Svalbardtraktaten (Paris-traktaten) har Norge forpliktet seg til å ikke opprette en fast militær flåtebase eller befestning på Svalbard. Øygruppen preges av et tøft og arktisk klima, som igjen kan medføre naturkatastrofer eller ulykker ved ferdsel. Når slike hendelser oppstår, er det som regel politiet som har ansvar for å lede operasjonene på norsk territorium i fredstid. Likevel er det Forsvaret som ofte besitter nødvendige kapasiteter til å støtte ved slike hendelser.
I løpet av 2021 fikk Forsvaret til sammen 492 bistandsanmodninger fra sivile myndigheter – hvor 447 av disse ble sendt fra Politidirektoratet. I senere år er det flere eksempler på uønskede hendelser der Forsvaret har bistått under redningsoperasjoner eller i etterarbeidet av slike hendelser.
Forsvaret var for eksempel involvert i en redningsaksjon i 2017, da et russisk MI-8-helikopter styrtet og åtte personer omkom utenfor Barentsburg på Svalbard. I februar 2019 gikk reketråleren MS «Northguider» på grunn på Svalbard, og kystvaktfartøyet KV «Svalbard» seilte mer enn 1000 kilometer for å bistå i redningsaksjonen.
På omvisning hos Lufttransport AS, som har inngått et en kontrakt med Sysselmesteren. I bakgrunnen står et Eurocopter Super Puma AWSAR. Svalbard satellittstasjon fra innsiden. Sysselmesteren disponerer det 89 meter lange redningsfartøyet «Polarsyssel».
På Svalbard er det Sysselmesteren som har rollen som både politimester og statsforvalter, og har oppgaven med å formidle behov om støtte dersom det blir nødvendig. Sysselmesteren har i tillegg ansvar for redningstjenesten lokalt.
Under oppholdet ble generalløytnant Odlo blant annet kjent med hva slags redningskapasiteter som er tilgjengelig lokalt. Han fikk besøkt Svalbard satellittstasjon hvor både han og sysselmester Fause fikk en orientering om Kongsberg Satellite Services og en omvisning i en av domene.
Odlo fikk også en orientering og omvisning om bord på Sysselmesterens tjenestefartøy «Polarsyssel», som lå til kai. Sysselmesteren disponerer det 89 meter lange fartøyet til redningsaksjoner hele året.
Besøket ble avsluttet hos et Lufttransport-helikopter, som er i drift etter kontrakt med Sysselmesteren. Helikopteret er av modellen Eurocopter Super Puma AWSAR, og er blant landets best utstyrte redningshelikoptre, med lang rekkevidde, autohover, varmesøkende kamera, utstyr til nattflyging og mer.