
Ny analyse styrker bærekraftsarbeidet i forsvarssektoren
Forsvaret har nylig gjennomført en dobbel vesentlighetsanalyse på bærekraft. Hva betyr det? Hvorfor er det viktig? Og hva er de viktigste funnene? Les – og bli litt klokere!
Som en del av arbeidet med en felles retning for bærekraftsarbeidet i forsvarssektoren, besluttet etatsjefene i mai 2024 at etatene skulle gjennomføre en dobbel vesentlighetsanalyse.
En slik analyse hjelper til med å identifisere, vurdere og prioritere de mest vesentlige bærekrafttemaene ut fra en vurdering av muligheter og risikoer. Analysen har et tosidig aspekt:
- Hvordan Forsvaret påvirker eller kan påvirke omverdenen på klima, miljø, samfunn og mennesker
- Hvordan ytre forhold påvirker eller kan påvirke Forsvaret, for eksempel klimaendringer, økte reguleringer, endring på tilgang til råvarer og hvordan dette påvirker oss finansielt*
Styrker Forsvarets strategiske prioriteringer

– Analysen er viktig for å sikre at vi gjør riktige prioriteringer i bærekraftsarbeidet. Det vil si det som gir størst positiv påvirkning, og det som minimerer risiko. Når vi vet hva som er mest vesentlig, og hva vi bør prioritere, vil det være det vi skal rapportere på, sier Siv Fagerbekk, seniorrådgiver for bærekraft i Forsvaret.
– Vi har allerede satt mål og utarbeidet tiltak innenfor klima og miljø, samt likestilling og mangfold. Likevel er det flere bærekraftsområder hvor vi mangler klare mål og tiltak. Økt innsikt og funn fra analysen hjelper oss å prioritere disse områdene og sette en tydelig retning, fortsetter hun.
Fagerbekk beskriver analysen som et viktig verktøy som fremover sikrer at Forsvaret jobber med det som er mest vesentlig for oss og våre interessenter.
– Når vi rapporterer på det som er vesentlig for oss og våre interessenter, sikrer vi større transparens i bærekraftsarbeidet, som igjen er med på å bygge tillit, forklarer hun.
Integrering i styrende dokumenter
Gjennomgang av funnene og anbefalingene fra den ferdigstilte rapporten er i gang, ifølge Fagerbekk.
– Vi gjør nå en vurdering av hvordan dette integreres i Forsvarets gjennomføringsplan og kommende virksomhetsplan, sier hun og legger til:
– Funnene blir også viktig i det videre arbeidet med å utarbeide en felles bærekraftstrategi for sektoren.
Hvordan påvirkes Forsvaret av omgivelsene og vice versa?
Rapporten er innrettet i to hovedkapitler. Den første delen tar for seg risikoer og muligheter for Forsvaret. Den andre delen tar for seg Forsvarets positive og negative påvirkning på omverden.
Klimaendringer, forurensning, vann og marineressurser, biologisk mangfold og økosystemer, ressursbruk og sirkulærøkonomi, egne ansatte, ansatte i verdikjeden, berørte samfunn, Norges befolkning og etisk forretningspraksis, er alle inkludert i analysen.
Påvirkning fra omgivelsene – fem mest vesentlige funn:
- Endringer i fysiske rammebetingelser grunnet klimaendringer
- Åpning av nye landområder grunnet klimaendringer
- Krav om reduksjon i klimautslipp
- Krevende arbeidsmarked
- Turnover blant militært ansatte
Påvirkning på omgivelsene – fem mest vesentlige funn:
- Klimagassutslipp (negativt)
- Tiltak for å redusere klimagassutslippene (positivt)
- Tiltak for å redusere forurensning og støy (positivt)
- Tiltak for å verne om biomangfold (positivt)
- Tiltak for å sikre bærekraftig håndtering av avfall og materiell (positivt)
Kontakt og mer info
Vil du vite mer om analysen, eller har du andre spørsmål om klima og miljø?
- Kontakt Siv Fagerbekk, seniorrådgiver bærekraft: sfagerbekk@mil.no
* Påvirkning fra omverden blir vanligvis vurdert ut fra et finansielt perspektiv. Metoden som ble lagt til grunn for Forsvarets analyse skiller seg fra dette, da perspektiv som tillit og troverdighet i befolkningen samt påvirkning på Forsvarets ytelse blir viktigere å belyse. Finansiell vesentlighet omtales derfor i vår analyse som «samfunnets totale vilje til å satse på Forsvaret».
Derfor har Forsvaret gjennomført en dobbel vesentlighetsanalyse
- En dobbel vesentlighetsanalyse hjelper virksomheter med å identifisere og prioritere de viktigste bærekrafttemaene. Dette inkluderer klima og miljø, sosiale forhold og etisk styring.
- Analysen legger i hovedsak European Sustainability Reporting Standards (ESRS) til grunn. Disse definerer bærekraft inn i tre deler; miljø (klima, forurensing, vann og marineressurser, biomangfold og økosystemer, samt ressursbruk og sirkulærøkonomi), samfunn (egne ansatte, ansatte i verdikjeden, berørte samfunn og kunder) og etisk forretningsdrift.
- Gjennom det europeiske bærekraftsdirektivet CSRD må selskaper som omfattes av ESRS gjennomføre en dobbel vesentlighetsanalyse. Dette gjelder i første omgang de største børsnoterte selskapene.
- Forsvaret er per i dag ikke lovpålagt å gjennomføre analysen, men den gir oss et solid grunnlag for å vurdere hva som er mest kritisk for oss å jobbe videre med, og hvordan dette må inkluderes i øvrig virksomhetsstyring. Ettersom Forsvaret er en av Norges største arbeidsgivere, anskaffer for milliarder, står foran en periode med enorm vekst og har mange leverandører som allerede er omfattet av CSRD, vil vi derfor legge oss så tett opptil direktivet som det er hensiktsmessig.