Ansvaret for driftsanskaffelser overføres til Forsvarsmateriell
Tirsdag 1. oktober overføres rundt 1100 avtaler og 100 medarbeidere fra Forsvaret til Forsvarsmateriell. Dette er del av den første store endringen i regi av sektorreformen F24.
I august 2023 besluttet Forsvarsdepartementet at anskaffelsesfunksjonene i forsvarssektoren skulle samles i etatene Forsvarsmateriell og Forsvarsbygg.
Dette innebærer blant annet at ansvaret for alle avtalene etaten Forsvaret inntil nå har inngått med leverandører for leveranse av driftsmidler og tjenester – alt fra mat og flyreiser til ammunisjon og drivstoff – overføres fra Forsvarets logistikkorganisasjon til Forsvarsmateriell.
Det vil likevel fortsatt være innkjøpere i Forsvaret som gjør avrop på disse avtalene, og som vil gjør lokale innkjøp basert på fastsatte fullmakter.
– Denne dagen har vi virkelig sett frem til. Nå er vi i gang med arbeidet med å etablere den nye samlede anskaffelsesfunksjonen i tråd med Forsvarsdepartementets beslutning. Vi er også veldig glade for å ha fått så mange nye dyktige kolleger som styrker den samlede leveransen vår og som blir med på å utvikle etaten vår videre, sier Gro Jære, direktør Forsvarsmateriell.
Overføres formelt 1. oktober
Den formelle overføringen ble markert ved at Jære og forsvarssjef general Eirik Kristoffersen, signerte overføringsprotokollen i et møte tirsdag 1. oktober. Med det overtok Forsvarsmateriell det formelle ansvaret for rundt 1100 avtaler og i overkant av 100 medarbeidere fra avdelingen for Strategiske anskaffelser i Forsvarets logistikkorganisasjon.
De er nå blitt del av avdelingen for Anskaffelser i Forsvarsmateriell, som ble opprettet i juni som del av forberedelsene til overføringen. Målet med den nye avdelingen er å bygge opp en ny, felles anskaffelsesfunksjon i Forsvarsmateriell som kombinerer erfaring og kompetanse fra begge etater.
– Ambisjonen er at våre nye kolleger fra Forsvaret ikke bare skal absorberes inn i Forsvarsmateriell, men at vi sammen med de skal bygge opp en ny avdeling og funksjon som viderefører det beste fra begge miljøene, samtidig som vi bygger noe nytt, forklarer Jære.
Enhetlig grensesnitt mot markedet
Et av målene med overføringen er å bidra til at sektoren får et enhetlig grensesnitt mot markedet, hvor det er samme aktør som forhandler og inngår avtaler uavhengig av om det skjer i forbindelse med investering eller drift. Inntil nå har dette vært delt på henholdsvis Forsvarsmateriell og Forsvaret, som i noen tilfeller har endt opp med hver sine avtaler med samme leverandør for samme produkt.
Ved å samle dette i en etat åpnes nye muligheter for å samle behov og inngå mer helhetlige avtaler, og med det mulighet for at sektoren kan sikre bedre betingelser.
Ingen umiddelbar endring for leverandørene
Inntil videre innebærer overføringen ingen større endringer for leverandørene til sektoren, ut over at de fra 1. oktober får en ny oppdragsgiver og kontraktspart. Ingen av kontraktsvilkårene vil endres som et resultat av overføringen, og kontaktpersonene vil være de samme.
Eventuelle endringer vil først komme når det skal inngås nye avtaler, og videre når de nye kategoriteamene i Forsvarsmateriell er satt. Innledningsvis er det viktigste å sikre at leveransene til Forsvaret fortsetter som de skal.
– Det er alltid Forsvarets behov som vil være styrende for hva vi gjør, og i dagens sikkerhetspolitiske situasjon er det selvsagt avgjørende at vi klarer å opprettholde leveransene samtidig som vi omstiller oss for den veksten som kommer. Den nye langtidsplanen innebærer en betydelig økning i både investering og drift de neste årene, og vi vil ta vår del av ansvaret for å sørge for at sektoren leverer, sier Jære.