Norsk English
Tor Erik Tønset Eggan er tekniker i Panserbataljonen/ Brigade Nord. Eggan tok utdanning på -ens befalsskole som lærling og befalselev. En tekniker i -en utfører vedlikehold og reparasjoner både i leir og i felt under oppdrag.

Fagbrev i Forsvaret: lønn, gratis kost og losji – og en nyttig utdannelse

Visste du at Forsvaret er Norges største lærebedrift? At vi har 30 forskjellige lærefag? Og at du bor gratis og får lønn mens du jobber?

Forsvaret øker antall lærlingeplasser, og vil fra sommeren av ha nesten 700 lærlinger i sving.

I Forsvaret kan du jobbe med alt fra mediegrafikk til matrosfag, flymekanikk til logistikk.

Du kan være kokk til lands eller til vanns. Enten du trives i Kristiansand i sør eller Kirkenes i nord, kan du finne et tilbud som passer deg.

Mens du lærer deg et fag, bor og spiser du gratis, og du reiser med rabatter på tog og buss. Du kan ta fag som privatist uten at det koster deg annet enn innsatsen over bøkene.

– Ingen dag er lik

En av dem som har grepet denne muligheten, er Mathias Godli. Han er kontor- og administrasjonslærling hos Forsvarets mediesenter på Akershus festning i Oslo. Han er veldig fornøyd med valget sitt:

– Ingen arbeidsdag er lik. Jeg holder styr på masse forskjellig og blir gitt mye ansvar.

IMG_2010.jpg

– Kontor og administrasjon høres kanskje kjedelig ut, men det handler om å få et kontor til å virke. Støtte den daglige driften. Jeg løser alt fra store innkjøpsbestillinger til å fikse kaffemaskinen. Særlig det siste blir folk glade for, smiler Mathias.

Han må sette seg inn i alt av lover og regler om arbeidsmiljø og HMS, økonomi og innkjøp, ansettelsesprosesser og  kommunikasjon.

Mathias bekrefter at spennet er vidt:

– Det handler om at alt fra godt arbeidsmiljø, at IKT-utstyr skal være på plass og virke, til at det finnes gode kulepenner i skapet når en tidligere statsminister gjester kontoret for å ha videokonferanse.

Forsvaret er mer enn jagerpiloter og fallskjermhoppere

– Vi er en annerledes bedrift enn sivile bedrifter, sier Jan Inge Hansen, sjef for Opplæringskontoret i Forsvaret.

Det vanlige bildet som tegnes av folk i Forsvaret, er gjerne det av den tøffe jagerpiloten eller modige soldaten i spesialstyrkene. Dette bildet vil Hansen endre.

– Vi må få fram at det er en stor bredde av folk og oppgaver. Vi har lærlinger i alle deler av Forsvarets organisasjon, sier han og peker på at en kokkelærling kan stå og koke og brase på et kjøkken på krigsskolen på Linderud, i byssa på en fregatt eller i et kjøkken på grensen til Russland.

– Det trengs folk i alle deler av organisasjonen, understreker Hansen.

– Den tøffe jagerpiloten kommer ikke opp i lufta om ikke mekanikeren har fikset flyet. Soldater kan ikke yte dersom de ikke har fått god og næringsrik mat. Sivilt ansatte som skal støtte militære operasjoner får ikke gjort det om ikke IKT-systemene er sikret mot innbrudd.

Flere av lærefagene gir gode ben å stå på videre også utenfor Forsvaret.

– Blir du for eksempel kontorlærling, så er dette noe av det mest anvendelige du kan ta av fagbrev, både sivilt og i Forsvaret, sier opplæringssjefen.

Kombinér læretid og førstegangstjeneste

Det er også mulig å kombinere læretiden med førstegangstjenesten.

Dette er tilfellet for Mathias. Han tok to år på Hadeland videregående skole før han søkte seg til Forsvaret som lærling.

– Jeg er interessert i økonomi og snakket med en lærer på videregående som pekte på mulighetene som fantes i Forsvaret. Jeg kunne ta fagbrev innenfor kontor og administrasjon, og fullføre videregående med generell studiekompetanse, gjennom privatundervisning dekket av Forsvaret. Samtidig som jeg også fikk tatt førstegangstjenesten.

Mathias er godt i gang med sitt første år. Han begynte i august 2020, rekruttskolen er unnagjort, og parallelt med arbeidsoppgavene på Forsvarets mediesenter gjennomfører han militære øvelser og samlinger. Miksen mellom kontorliv og soldatliv passer ham godt.

Også det sosiale er viktig. Mathias bor på Perminalen i Oslo og får dekket alt av utgifter til kost og losji. De er fire vernepliktige som sover i køyesenger på rom sammen. De spiser alle måltider i kantinen.

– Det at jeg bor sammen med andre, gjør hverdagen morsommere og mye mer sosial. Det betyr litt å henge med andre i samme situasjon i stedet for å komme hjem til en tom hybel når arbeidsdagen er over.

«Den tøffe jagerpiloten kommer ikke opp i lufta om ikke mekanikeren har fikset flyet.»

Vokser i jobben

Mathias er klar på at å velge Forsvaret som lærebedrift har vært et smart trekk for ham:

– Jeg vokser i denne jobben. Modnes. Jeg forstår hvordan ting fungerer. Det er en god arbeidserfaring, og dette vil hjelpe meg til å ta gode valg videre.

– Vil du anbefale dette til andre?

–  Ja. Det vi lærer er skikkelig nyttig. Jeg tar det med meg videre uansett hva jeg skal finne på.

Mathias vurderer flere muligheter etter endt fagbrev.

–  Jeg kan se for meg både befalsskole og studier videre innenfor økonomi. Jeg er jo bare 20 år når jeg er ferdig, så jeg holder alle muligheter åpne.

Og mens han holder mulighetene åpne, mottar han lønn, gjør ferdig videregående og knytter vennskap som kanskje vil holde livet ut.

Tor Erik Tønset Eggan er tekniker i Panserbataljonen/ Brigade Nord. Eggan tok utdanning på -ens befalsskole som lærling og befalselev. En tekniker i -en utfører vedlikehold og reparasjoner både i leir og i felt under oppdrag.
  1. Det er om lag 600 lærlinger i Forsvaret med aktive lærekontrakter.

  2. Du må være motivert for både tjenesten i Forsvaret og lærefaget. Du er lærevillig, og lysten på å jobbe i et spennende arbeidsmiljø

  3. Du må tilfredsstille fysiske krav, helsekrav og vandelskrav. Du må også oppfylle krav til skolekarakterer.

    Du skal gjennom et intervju før læretiden. Mye av dette avklares på en sesjon. Krav til de ulike lærefagene kan variere. Du finner mer om de ulike lærefagene og kravene her.

  4. Siden 2016 har vi hatt en jevn økning i antall lærlinger som fortsetter å jobbe i Forsvaret etter at de er ferdig med læretiden. Vi har som mål at enda flere av våre lærlinger skal få jobb hos oss og fortsette i Forsvaret.

    Det trenger nødvendigvis ikke å være i den avdelingen du tok læretiden – du har mange muligheter hos oss i Forsvaret.