Norsk English
Porsanger Bataljon øver med SAAB-systemet_Thumbnail

Får prøvd seg mot Telemark bataljon

Soldater fra Finnmark landforsvar er på Rena for å få verdifull øving mot Brigade Nords Telemark bataljon.

Mens vinteren har inntatt Nord-Norge, er det kun noen få snøflekker som minner om vinter i sør. Ifølge kompanisjef i Jegerkompaniet, Sebastian Langvad, er været i Østerdalen nesten litt for gjestmildt for de herdede «finnmarkingene».

– Vi får svært herdede soldater når de trenes i Finnmark over lang tid. Dessverre er det litt for mildt for at denne treningen skal gi oss et fortrinn overfor motstanderen vår her, sier Langvad og smiler lurt. 

Relevant oppdrag

Han står ute i øvingsfeltet på Rena tidlig på ettermiddagen på en av øvelse «Viking høsts» første dager. Det er én varmegrad og snøen er våt. Den første delen av øvelsen har de brukt til å plassere ut de cirka 100 soldatene kompaniet har med seg fra nord. Blant annet en kompanistridsgruppe med radar, drone, vanlige jegertropper med panservåpen og skarpskyttere. 

– Soldatene begynte infiltrasjonen allerede i går. Hensikten med øvelsen er å trene systemet vårt: egne sensorer, ekstern ildkraft og egne tropper. Poenget er å «sy» dette sammen på en god måte, forklarer han. 

Dette er svært relevant for oppdraget deres i Finnmark – der Jegerkompaniet skal jobbe bak fiendens linjer og forstyrre fiendens fremgang i terrenget. Denne gangen er fienden en mekanisert overlegen styrke representert av vervede soldater fra Brigade Nords Telemark bataljon.

Jegerkompaniet er til vanlig en del av Garnisonen i Sør-Varanger, men er nå underlagt Porsanger bataljon og Finnmark landforsvar (FLF). Relativt nyetablerte FLF er et ledelseselement med ansvar for planlegging og ledelse av landoperasjoner i Finnmark. En del handler om å bruke ressurser på tvers av forsvarsgrenene og samvirke med hele Forsvaret, samt ledelse av Garnisonen i Sør-Varanger, Porsanger bataljon og Finnmark heimevernsdistrikt (HV-17).

Realistisk trening

En problematikk på øvelser som dette har alltid vært «stridsdømming» – altså hvem det er som gjør de riktige og gale tingene underveis. Takket være SAAB-systemet, som blant annet brukes under øvelsen Viking høst, er denne dømmingen langt enklere. 

Dette er et simulator-system der både soldater og kjøretøy har på seg sendere og mottakere som viser hva og hvem som er truffet av ild og ikke. Ved hjelp av dette kan øvingsledelsen langt enklere vurdere striden mens den pågår, og ha full kontroll på hvor de forskjellige styrkene er i sanntid. 

– Det er ikke ofte vi får mulighet til å bruke dette systemet, så det er ekstra spennende. Det gir en helt annen tilbakemelding på det som skjer og man blir belønnet om ting gjøres rett. På en øvelse som denne kan striden gå sin gang, for så å avgjøres av SAAB, istedenfor at ting er forhåndsplanlagt og bestemt i forkant, sier Langvad. 

Skaper vansker for motstanderen

På onsdag ettermiddag får soldatene beskjed om å ta pause i striden. Dette er en tid der militære sjefer og øvingsledelsen får mulighet til å se over de foreløpige resultatene av øvelsen, og soldatene selv får en velfortjent hvil etter noen knallharde øvingsdager. 

Ludvig Nordrum (21), Lagfører i Ingeniørtroppen ved Garnisonen i Sør-Varanger (GSV), har funnet et godt skjult sted i tett skog for å hvile i noen timer sammen med resten av laget sitt. 

- Hittil i øvelsen har vi satt opp hindringer og sperringer for fienden vår og vi har brukt dette for å tvinge de inn på andre veiakser enn de selv hadde planlagt med i forkant. Vi har hatt stor suksess med det og har holdt dem unna i 36 timer, som var målet vårt, forklarer Nordrum. 

Når striden settes i gang igjen skal laget hans fortsette med sine oppgaver som er å sinke fienden.

Hva er det viktigste utbyttet dere får fra øvelsen?

– Vi får trent på deployering sørover. Vi får både samvirket og jobbet mot vogn, primært stormpanservogn og stridsvogn som vi ikke har i Øst-Finnmark. Det gir oss også muligheten til å samarbeide med andre ingeniørkompanier med utstyr og ressurser vi ikke har. I bunn har vi den samme faglige pakken, men vi jobber på litt forskjellige måter og da er det veldig viktig å kunne dele erfaringer og kunnskaper på tvers, sier Nordrum.

Samtidig, i nord

Mens de nevnte avdelingene trener og øver i sør foregår den største delen av øvelsen i nord. Brigadesjef Pål Berglund har gitt sine ordre før et angrep inn i Setermoen skytefelt. En nøye koordinert operasjon der alle brigadens avdelinger i nord, inkludert amerikanske US Marine Corps, deltar.

– I overkant av 3000 soldater deltar på øvelsen i nord, sier Hærens talsperson Eirik Skomedal.

Dette er første brigadeøvelsen for de vernepliktige soldatene som begynte sin førstegangstjeneste i sommer, og for brigadesjefen.

– Det er viktig at vi trener sammen med hele brigaden og våre allierte. Det gjør oss selv og alliansen mer troverdig, sier Skomedal.