krigskorset 2017

Kjempet mot terrorister – tildeles Krigskorset

I flere år har marinejeger Ken Andersen jobbet for å gjøre afghanske sikkerhetsstyrker bedre rustet i kampen mot terrorisme – ofte med fare for eget liv. Nå mottar han Krigskorset for innsatsen.

– Er det Ken Andersen jeg snakker med? spør stemmen i telefonen. Ken Andersen svarer j​a. 

Marinejegeren er hjemme på vinterferie fra tjeneste i Kabul. Nå sitter han i bilen med sin mor, på vei hjem fra fjellet. Og han har fått en veldig spesiell telefon: I andre enden av linja er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

– Jeg ringer for å fortelle deg at du er tildelt Krigskorset, Norges høyeste utmerkelse, sier statsråden.

Som marinejeger er Andersen godt trent og rustet for å takle alle typer hendelser, men akkurat nå blir han satt litt ut. 

– Min mor forsto at det var noe spesielt i gjære. Etter at jeg la på, sa jeg ikke et eneste ord på to minutter, forteller han. – Det var en veldig hyggelig samtale og en utrolig god nyhet. Det er også en anerkjennelse jeg vil dele med alle som tjenestegjør for Norge i utlandet.

Terroristene får overtaket

Kabul 5. oktober 2015: Andersen står bak en betongsøyle. Rundt ham hviner kuler i alle retninger, og forsiden av betongsøylen er nærmest skutt i filler. 

I kuleregnet vifter han med armene, peker og dirigerer. Like foran søylen har tungt bevæpnede selvmordsbombere forskanset seg i en bygning. Det er mørkt, og det brenner i nabohuset. De aner heller ikke hvor mange terrorister det er, eller om de har tatt noen gisler.

I dekning bak HMMWVE RUS EMB.jpeg
Afghanske sikkerhetsstyrker nærmer seg bygget der tre terrorister har forskanset seg. Foto: Forsvaret

terroristene begynner å få overtaket. De afghanske sikkerhetsstyrkene CRU har mange sårede soldater, og moralen og kampviljen er dalende. Like i nærheten har en bilbombe gått av og såret flere sivile, også barn. 

– Vi var helt avhengige av å ta over initiativet og øke moralen for å kunne snu situasjonen, forteller Andersen.

Terroristenes mål er en tidligere anti-talibansk guvernør, men han er ikke hjemme idet terroristene skyter seg inn den bevoktede husgården i Kabuls finere strøk. 

​​Press fra oven

Nå har det gått flere timer, og terroristene holder fremdeles stand. Det begynner å bli en pinlig sak for afghanske myndigheter. Jo lenger terroristene får halt ut situasjonen, jo mindre troverdighet og tillit får folk til myndighetene. Derfor presser myndighetene på for å få løst operasjonen raskt. 

Tilliten til myndighetene er allerede skral, for det har vært flere alvorlige terrorangrep mot byen den siste tiden. 

– ​​​​​​Når du har stått i en sånn situasjon i timevis, så er det en utrolig følelse.​

Bare fem måneder tidligere var Andersen sterkt delaktig i å redde 49 gisler under et terrorangrep mot et hotell i byen. Han ledet en gruppe norske marinejegere som tok seg inn i hotellet for å støtte CRU og redde liv. ​

Siden da har det blitt flere hendelser, og nå står den norske marinejegerstyrken nok en gang i ilden. De afghanske styrkene har allerede fått mange sårede, og det blir klart for alle at de trenger ekstra støtte fra sine norske mentorer. Andersen får oppgaven med å lede og koordinere offensiven.

– Dette skjer midt på natten, og nå må vi få lagt mer press på terroristene, isolere dem og re-etablere CRU, forteller marinejegeren.

​Ledet i kuleregnet

Andersen må lede sine norske og afghanske kollegaer, hele tiden under tung beskytning fra terroristene. Han legger nye taktikker og reorganiserer. Andersens ledelse og innsatsen fra de andre marinejegerne, har stor effekt. CRU får omsider overtaket de trenger, og gradvis snur den fastlåste situasjonen seg.

– Vi lyktes med å ta initiativet. Da dette snudde, klarte vi å løse oppdraget, forteller han.

En av terroristene utløser bombevesten han har rundt kroppen, og en annen gjør det samme en tid etter. CRU fortsetter presset, og på morgenen sprenger en tredje terrorist seg selv. Så blir det helt stille. Angrepet er over. Tre døde terrorister.

RUS EMB brann.jpg
Situasjonen var kaotisk og farlig i mange timer. Foto: Forsvaret

– CRU fikk klarert bygget og heiste det afghanske flagget på taket. Når du har stått i en sånn situasjon i timevis, så er det en utrolig følelse. Jeg er lettet over at det gikk så bra, sier Andersen.

Etter nesten tolv timers kamp var resultatet 21 sårede CRU-soldater, en lettere såret norsk marinejeger samt flere sårede sivile og vakter. Men utrolig nok ingen drepte, utenom de tre terroristene. 

– Etterpå var vi sammen med CRU, og vi besøkte flere av de sårede på sykehus. For oss er det viktig å vise afghanerne at vi står side om side, i gode og dårlige stunder, sier han.

​Ikke flaks

Spesialstyrkenes oppgaver er å løse krevende og farlige situasjoner som konvensjonelle styrker ikke er trent og opplært til å håndtere. Slik var det også ved de to hendelsene i Kabul, men Andersen understreker at det ikke er flaks som avgjør om det går bra eller ikke. 

Alt baseres på trening, trening og atter trening – samt evne til å lese situasjonen og forutse alle mulige eventualiteter. ​

– Vi gjør hele tiden vurderinger og leser situasjonen fortløpende. Når vi går inn i situasjoner som dem i Kabul, leter vi etter alle mulige trusler og justerer taktikk og tiltak deretter, sier Andersen, som sammenligner det med klatring:

– Du tar ett tak og ett skritt om gangen. Samtidig leser du veggen oppover, vurderer og legger opp neste steg og veien videre, sier han.

– ​Det er først når du er​​ ferdig at du kan stoppe opp og kjenne på stressnivået rundt deg.​

Underveis i aksjonene rekker ikke spesialoperatørene å tenke særlig over frykt.

– Du er veldig i «sonen», og du må være 100 prosent til stede for at det skal gå. Det er først når du er ferdig at du kan stoppe opp og kjenne på stressnivået rundt deg. Men vi har flere debriefer – også for å ta lærdom og utvikle avdelingen.

​– Bare en av mange

På frigjørings- og veterandagen 8. mai tildeles marinejegeren Krigskorset for innsatsen ved eks-guvernørens hus, og for innsatsen under hotell-angrepet​ fem måneder tidligere. 

I medaljeinnstillingen beskrives Andersens innsats som forbilledlig og ekstremt modig: «Andersens heroiske fremferd har uten tvil hindret tap av menneskeliv og ytterligere skader på infrastruktur. Hans handlinger er i tråd med de ypperste tradisjoner for militært lederskap og heltemot», lyder det.

Oppbriefing av Politisjefen i Kabul.jpg
Om morgenen 6. oktober var angrepet over. Kulehullene er synlige på veggene. Foto: Forsvaret

Marinejegeren selv klarer ikke helt å ta rosen innover seg. Han ser på seg selv som en vanlig borger som er i Forsvaret for å sikre stabilitet og fred.

– Det har ikke gått opp for meg ennå. Jeg er bare en av mange som har deltatt i operasjoner i utlandet, og det er mange som ennå er ute og gjør en fantastisk jobb. Jeg er utrolig stolt på vegne av hele avdelingen, sier Krigskorset-mottakeren.

Mandag fester kong Harald landets høyeste utmerkelse på brystet til marinejegeren. Flere Bosnia-veteraner får også medaljer under seremonien.

– Jeg tror det blir bra. Det kjennes utrolig godt å få stå der sammen med andre som fortjener anerkjennelse. Det er viktig at Norge anerkjenner dem som har vært ute og gjort en viktig innsats. Jeg er stolt og setter veldig høyt at jeg får dele denne dagen med personell fra egen avdeling og operasjonen i Bosnia-Hercegovina.

Krigskorset

  • ​​​Krigskorset med sverd er Norges høyeste utmerkelse og kan tildeles norske og utenlandske militære og sivile, som under krig eller væpnet konflikt på en særlig fremragende måte har utmerket seg med personlig tapperhet eller ved ledelse av avdeling eller fartøy under kamp.​
  • Andersen mottar utmerkelsen for sin innsats under to terrorangrep i Kabul: Et angrep på et hotell 13. mai 2015, og angrepet mot boligen til en tidligere guvernør 5.–6. oktober 2015.
  • Andersen jobber i Marinejegerkommandoen (MJK) og har flere utenlandsoppdrag bak seg. Han har tjenestegjort i Resolute Support Mission i Kabul siden våren 2015. I oppdraget veileder og underviser norske spesialstyrker de afghanske sikkerhetsstyrkene, Crisis Response Unit (CRU).