Norsk English
20230311-LTBN-0064

Feltkjøkken-gourmet gjør soldatene enda bedre i felt

Gabriel Sikveland (23) hadde sett for seg feltrasjoner da han møtte opp til repetisjonsøvelse. I stedet ble han møtt med burgere og spekemat i felt.

Et eget feltkjøkken kan for noen virke råflott, men god forpleining er viktig for stridende styrker. Kjøkket gir velferd som øker moralen, stridsevnen og dermed soldatenes operative evne. Det kan Gabriel Sikveland og medsoldatene hans skrive under på:

– Her kommer vi til et bugnende matfat. Det gjør det mindre slitsomt å være i felt, sier Sikveland.

Til vanlig jobber han som tømrer. Nå er han på sin første repetisjonsøvelse siden førstegangstjenesten. Dette skjer som del av den pågående vinterøvelsen Joint Viking 2023, der tusenvis av norske og allierte soldater trener på å forsvare Norge.

Sikveland hadde sett for seg å fryse, ligge i lagstelt og spise feltrasjoner. I stedet ble han møtt av burger og spekemat og synes det er godt å få komme inn i spisesalen og få et avbrekk fra tjenesten.

På innsiden av det oppvarmede feltkjøkkenet i Osmarka ved Evenes står fire smilende kokker. Det dufter av mat. Forsvarets logistikkskole har tatt med seg alt de trenger for å servere fire måltider om dagen til soldatene ute i felt. Dagens meny er brødskiver til frokost, wienerpølser med potetmos og pannekaker med lønnesirup til lunsj, taco og sjokoladekake til middag, og brødskiver til kvelds.

– Gir velferd og operativitet

Christian Skaug (29) er hovedansvarlig for feltkjøkkenet. Han har jobbet i avdelingen i fem måneder, og storkoser seg.

– Feltkjøkkenet gir velferd og økt stridsevne. Det gjør at soldatene blir mer operative til å drive øving og trening i felt, sier han.

De kan drifte kjøkkenet uten forsyninger i opptil to uker, helt alene. Med seg har de alt de trenger av drivstoff, mat og vann. I løpet av sine fem måneder har Skaug vært med å sette opp feltkjøkken på fem mindre øvelser og tre store.

Jobben er helt konge. Jeg ser virkelig verdien av feltkjøkken og det er gøy å se hvor glade folk blir for det vi gjør, sier han.

Feltkjøkken

  • I forkant av øvelse Joint Viking har Forsvarets logistikkskole fraktet materiell og personell for å få feltkjøkkenet opp og gå.
  • Forsvarets logistikkskole er en avdeling ved Forsvarets kompetansesenter for logistikk og operativ støtte (FKL), som igjen er en enhet i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO).
  • Under øvelsen støtter de Logistikkbataljonen med mat til soldatene. Forsvarets logistikkskole kan forpleie opptil 250 personer og er helt selvforsynte med alt mulig materiell. De kan deployere utenlands og innenlands på kort varsel.
  • Avdelingen trener blant annet opp personell som kokker ute i felt. Kokkene er som regel ansatte i ulike leirre i landet. Ved å få være med ut i felt, får de lære seg hvordan de skal lage god mat, under enklere forhold.

Stor kapasitet

20230311-LTBN-0018.jpg
Christian Skaug er nestkommanderende for forpleining på logistikkskolen.

Øystein Stenseth Ørslien er gruppesjef for forpleining ved Forsvarets logistikkskole. Han forteller at forpleiningskapasiteten per feltkjøkkensett er cirka 0–250 personer, per måltid. De har vært ute med feltkjøkkenet over 150 ganger de siste 13 årene og støttet flere av Forsvarets avdelinger. Gruppesjefen har fått tilbakemeldinger fra avdelingene om at feltkjøkken gir økt kampkraft og stridsevne, samt rekreasjon og velferd, sammenlignet med feltrasjoner.

Ida Karoline R. Jakobsen (21), Camilla Utsi (20) og Ole-Magnus Sveli (25) er alle ansatte som kokker på Garnisonen i Porsanger. Under øvelse Joint Viking har de servert mat til sultne soldater som er inne til repetisjonsøvelse.

Kokkene er enige i at det har vært en god erfaring å få være med. Camilla forteller at de blir satt pris på av soldatene. Ida supplerer med at det er lett å bli oversett i den daglige jobben i leir. Som kokk i feltkjøkkenet, hilser alle på dem.

– Jeg vil veldig gjerne være med flere ganger, fordi det er så artig. Når det er slike forhold, er det bare gøy, forteller Ole-Magnus.