Norsk English
ml2019-7205-2020-edit

Fire finalister til veteranprisen

Forsvarets veteranpris deles i år ut for åttende gang. Blant de mange nominerte har veteranprisrådet plukket ut fire finalekandidater.

Selv om Forsvarets veteranpris har blitt delt ut i mange år på rad nå, skorter det ikke på gode forslag til kandidater. Til årets pris kom det inn hele 95 forslag, fordelt på 56 ulike kandidater.

Vanligvis deles prisen ut som en del av den årlige veterankonferansen. På grunn av koronasituasjonen i år er konferansen utsatt. Derfor blir det i år en digital prisutdeling, fredag 23. oktober kl. 11:30.

Fire finalister

Blant de få som får være tilstede i salen under prisutdelingen er årets fire finalister: Bjørn Arne Benjaminsen, Geir Olav Stamnes, NAV Elverum ved kompetansemiljøet for veteransaker og Jan-Edgar Nilsen.

Les om de fire finalistene nederst i saken.

Prisen tildeles av forsvarssjefen til personer eller organisasjoner som har nedlagt et særlig betydningsfullt arbeid for å fremme veteransaken – særlig ved å skape stolthet blant, eller for, veteranene og/eller veteranfamiliene.

Forsvarssjefen beslutter tildeling av prisen etter en innstilling fra veteranprisrådet.

En viktig jobb

Forsvarets veteraninspektør, generalmajor Finn Kristian Hannestad, har ledet veteranprisrådets arbeid med å vurdere alle foreslåtte kandidater.

Foruten veteraninspektøren har veteranprisrådet bestått av Anniken Huitfeldt, leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Harald-David Meum, sjef for dekorasjonsseksjonen i Forsvarets veterantjeneste, Sandra Tjørn, offiser i Forsvaret med erfaring fra internasjonale operasjoner, Elin Gustavsen, seniorforsker blant annet på veteranrelaterte saker og Kristoffer Egeberg, journalist og forfatter.

– Det er en viktig jobb veteranene har gjort, men det er også mange som gjør en viktig jobb for veteranene. De vil vi gi en anerkjennelse til med denne prisen, sier veteraninspektøren.

Dette er årets finalister

  1. Bjørn Arne Benjaminsen

    20201015_130431

    Bjørn Arne Benjaminsen er veteran fra Libanon og Bosnia. Benjaminsen var først aktiv i Trøndelag, for han tok med seg sine erfaringer og engasjement til Lofoten. Der var han med på initiativet som førte til opprettelsen av Lofoten House of Veterans. Bjørn Arne Benjaminsen har utmerket seg som primus motor og særlig sentral i arbeidet med å bringe veteraner sammen. På kort tid har han bidratt til å skape et engasjement, entusiasme og positivt fokus for veteraner og deres familier i regionen.

    I innstillingene av Benjaminsen trekkes særlig fram hans store engasjement og evne til å gjennomføre det han sette seg fore. Bjørn Arne Benjaminsen har stått for en inkluderende og positiv profilering av veteranene i samfunnet, og vært initiativtaker og primus motor for en aktiv veteranforening i regionen.

  2. Geir Olav Stamnes

    7D6B95F3-CE67-4EB1-81BD-19A7932EC7F7_1_201_a

    Geir Olav Stamnes er veteran fra Gulfkrigen og operasjoner i Somalia og det tidligere Jugoslavia. Han har drevet aktivt med veteran- og familiearbeid helt siden 1997. Stamnes var også med på oppstarten av Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner), hvor han satt som styremedlem og fungerte som en helserådgiver, for å hjelpe veteraner og familier med fysiske, psykiske eller økonomiske vansker. Senere arbeidet Stamnes gjennom NVIO – Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner, hvor han var tidlig ute med å fortelle om egne opplevelser. På denne måten har Stamnes bidratt til uvurderlig kunnskapsheving i det sivile hjelpeapparatet.

    I innstillingene av Stamnes pekes det på at han siden 1997 og fram til dags dato har vist et enestående engasjement, og gitt støtte til veteraner og deres familier.
Geir Olav Stamnes har bidratt personlig både økonomisk, fysisk og psykisk for å bedre levekårene for veteraner. Han har vært tilstede for de som har hatt behov for det, og hjulpet både veteraner og familier med behov for det inn i hjelpeapparatet.

  3. Jan-Edgar Nilsen

    _20201015_130352

    Jan-Edgar Nilsen er veteran fra Libanon og Balkan. Fra 2015 har han engasjert seg i Veteranforbundet SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner), for at skadde veteraner skal føle stolthet, og at de skal få anerkjennelse, behandling, utvikling og vekst. Til tross for sine egne helseplager er Nilsens innsats preget av positiv tenkning og uselvisk innsats, for å støtte andre veterankolleger. For ham har det vært viktig å være åpen om plagene og viktigheten av å søke hjelp tidlig. Under mottoet «opp av stolen og ut i naturen sammen med andre» har Jan-Edgar Nilsen engasjert seg for å skape aktiviteter for veteraner. Siden 2016 har han vært prosjektleder og ildsjel for Veteranseilasen, som er SIOPS’ største mestringsprosjekt for skadde veteraner. I tillegg til Veteranseilasen har Nilsen utviklet mange andre mestringsaktiviteter for skadde veteraner.

    I innstillingene av Jan-Edgar Nilsen pekes det særlig på hans brennende og lidenskapelige engasjement for veteransaken – og særlig for å  bedre levekårene for skadde veteraner. «Alltid positiv, alltid lyttende, alltid søkende etter å skape forandring for skadde veteraner» er gjennomgangstonen i beskrivelsene av Jan-Edgar Nilsen.

  4. NAV Elverum ved kompetansemiljøet for veteransaker

    IMG_0191

    I 2011 opprettet NAV et eget kompetansemiljø for veteransaker, lokalisert til NAV Elverum. Kompetansemiljøet bestod i starten av Gunn Strand og Guri Hammervold Johansen, og de to ble i løpet av kort tid bedre kjent som «2G» i veteranmiljøene. Siden oppstarten har Guri Hammervold Johansen dessverre gått bort, og kompetansemiljøet består i dag av Gunn Strand, Mette Seland Pettersen og Carl Bergsvik.Kompetansemiljøet for veteransaker kan brukes av alle sakbehandlere i NAV, og veteraner kan også ta direkte kontakt. Miljøet har spesialkompetanse i å veilede veteraner som har behov for det i NAV-systemet. Med sin kompetanse og personlige engasjement har de bidratt til at veteraner som kontakter NAV får den hjelp og bistand som de har behov for.

    I innstillingene av NAVs kompetansemiljø for veteransaker trekkes det fram at veteraner med behov for NAVs tjeneste opplever at de både blir hørt og sett – og får gode råd og kyndig veiledning. Det pekes også på at de ikke bare bidrar med støtte direkte til enkeltveteraner, men også på tvers av fagmiljøer både innenfor og utenfor forvaltningen. I møte med veteraner har de har ikke bare utført en jobb som saksbehandlere, de har vært medmennesker.