
FN-dagen 24. oktober
Denne datoen markerer at FN-pakten trådte i kraft i 1945. Det ble startskuddet for en viktig internasjonal plattform for dialog og fredsbygging.
FN-dagen markeres hvert år 24. oktober og gir oss muligheten til å forsterke nasjonenes felles agenda og bekrefte formålene og prinsippene i FN-pakten.
Etter andre verdenskrig lå mange land i ruiner, verdensøkonomien var knust, og verden ønsket fred. Representanter fra 50 land samlet seg til FNs konferanse om internasjonal organisasjon i San Francisco i California fra 25. april i 1945. De neste to månedene jobbet de frem FN-pakten, som banet vei for den internasjonale organisasjonen De forente nasjoner – FN.
UNIFIL i Libanon er FN-oppdraget Norge har stilt flest soldater til. I løpet av 20-årsperioden 1978–1998 deltok over 22 000 norske soldater i operasjonen. Arkivfoto: Forsvaret Bidraget i Gaza var Norges første virkelig store FN-bidrag. Over 11 000 norske soldater deltok i perioden 1956–1967. Arkivfoto: Privat Norge har stilt soldater til en rekke FN-bidrag på Balkan, særlig i Bosnia-Hercegovina og Kosovo. Her deler norske soldater ut mat til lokalbefolkningen i Modrica-området i Bosnia-Hercegovina i 1998. Akrivfoto: Forsvaret
FN ble det nye håpet for å forhindre en ny verdenskrig. I dag arbeider FN fortsatt for å opprettholde internasjonal fred og sikkerhet, gi humanitær hjelp, beskytte menneskerettighetene og opprettholde folkeretten. Videre har FN satt bærekraftsmål for 2030, for å oppnå en bedre og mer bærekraftig fremtid for oss alle. FNs medlemsstater har også blitt enige om klimatiltak for å begrense global oppvarming.
Norge og FN
Norge har flere ganger hatt plass i FNs sikkerhetsråd, sist i perioden 2021–22. FN er viktig for Norge, og Norge er en viktig bidragsyter til FN. Norge har siden organisasjonens opprettelse i 1945 vært en stor bidragsyter til flere operasjoner, både med økonomi og soldater.
Norges militære FN-bidrag
Fredsbevarende soldater med lyseblå hjelmer og luer er ett av virkemidlene FN bruker for å skape eller bevare fred. FN er avhengig av at medlemslandene frivillig stiller opp med soldater til FN-styrkene.
I 1949 ble fem norske militæroffiserer sendt til Kashmir for å overvåke opprettholdelsen av våpenhvilen mellom India og Pakistan. Dette var Norges første fredsbevarende innsats på vegne av FN.
Siden den gang har over 40 000 nordmenn deltatt i 25 fredsoperasjoner i FN-regi. Det største norske innsatsområdet har uten tvil vært i Midtøsten, særlig i FN-styrken UNIFIL i Libanon. Andre store bidrag har vært Gaza, Bosnia-Hercegovina, Kongo og Kosovo.
Norske FN-bidrag i dag
I 2024 deltar Norge med militærpersonell i hovedsakelig to FN-operasjoner. I tillegg har vi personell ved FN-hovedkvarteret i New York. Trykk på lenkene under for å lese mer om operasjonene vi stiller personell til.
De fleste av Norges militære bidrag til FN er i dag observatører og stabsoffiserer.
Generalmajor Ingrid Gjerde (høyre) var styrkesjef for UNFICYP fra 2021 til 2023. Her på besøk hos noen av FN-styrkene på Kypros. Foto: Forsvaret Norge stilte med personell til det nå avsluttede FN-oppdraget i Mali. Flere ganger bidro Norge med et C-130 Hercules transportfly, senest i 2021. Foto: Onar Digernes Aase, Forsvaret Norge har flere soldater på plass i UNMISS i Sør-Sudan. Foto: Rune Haarstad, Forsvaret