Første samling for Luftforsvarets juniorspesialistråd
Luftforsvarets juniorspesialistråd skal være med å utvikle og modernisere Luftforsvaret. I forrige uke presenterte de sine ideer for Luftforsvarets sjefssersjant for første gang.
En gruppe unge spesialister sitter samlet og diskuterer ivrig hvordan deres forslag til miljøtiltak skal presenteres for Didrik Sand, Luftforsvarets sjefssersjant. Spesialistene utgjør Luftforsvarets juniorspesialistråd, og de representerer alle luftvinger og bransjer i Luftforsvaret. Deres oppgave er å komme med råd til sjefssersjanten.
– Tanken bak juniorspesialistrådet startet med at jeg innså at jeg begynner å bli godt voksen. Og måten jeg og mange andre i min generasjon tenker på er annerledes enn hvordan den yngre generasjonen tenker på. For at jeg skal kunne gi gode råd til Sjef Luftforsvaret, når han ønsker at vi skal videreutvikle oss, så må vi ha med oss de yngre - de som har fremtiden foran seg, og ikke oss som har fremtiden bak oss, forklarer Sand.
Diskuterte bærekraft og miljøvern
Sand gir juniorspesialistrådet ulike problemstillinger som de diskuterer og deretter kommer med sine anbefalte handlemåter og tiltak. Noen av forslagene tar Sand med seg videre til Sjef Luftforsvaret. Når rådet hadde sin første samling på Gardermoen i uke 16, var temaene miljøvern og bærekraft oppe til diskusjon. Spesialister og spesialistbefal i gradssjiktet OR3-5 drøftet hvordan Luftforsvaret som organisasjon kan fatte tiltak for å bli bedre på disse områdene.
– Vi begynner med miljøvern og bærekraft fordi vi må ta noen grep. Forsvaret, og kanskje spesielt Luftforsvaret, er miljøsyndere. Derfor ønsker jeg at vi skal ha fokus på det nå. Jeg er veldig spent på hva jeg får presentert etterpå, sier Sand.
Hva er en spesialist?
Militære grader skiller mellom offiserer, spesialister og menige soldater. De forteller hva slags ansvar og kommandorang en soldat har. Spesialister er fagpersoner som utøver håndverket innen soldatyrket. De har befalsutdanning, eventuelt akademisk kompetanse eller realkompetanse som er viktig for Forsvaret.
Karrierestigene til offiserer (OF) og spesialister (OR) er sidestilte, men de har hvert sitt system med grader og uniformsmerker. Systemet for spesialistbefal samsvarer med NATOs gradssystem (OR2–5 og 5–9). OR1 blir brukt på soldater i førstegangstjeneste.
I tre dager drøftet rådet hva Luftforsvaret kan gjøre for å bli mer miljøvennlige. Det resulterte i ni forslag til tiltak som kan innføres. Mange av tiltakene er enkle å gjennomføre på kort sikt, eksempelvis å redusere unødvendig forbruk, spesifikt å fjerne pappkopper på Luftforsvarets baser. På et mer langsiktig plan, redusere bruken av miljøskadelige treningsmateriale ved å erstatte løsammunisjon med det elektroniske systemet E-blanks. Rådet foreslo også å etablere en stilling som miljøvernleder på alle Luftforsvarets baser, som kan sørge for utdanning av eget personell innenfor miljøvern og bærekraft.
– Enkelte miljøutslipp kommer ikke Luftforsvaret foruten - vi må jo fly, og det koster det det koster. Det vi har jobbet med nå er derfor å se på mindre kostbare løsninger som er enklere å gjennomføre og som på sikt vil redusere fotavtrykket vårt. Vi har sett at det er stor forskjell mellom Luftforsvarets baser, så alle tiltak er ikke direkte overførbart til alle steder. Det har vært en utfordring, forteller et av medlemmene i rådet, sersjant Julie Kristiansen Johansen.
Viktig for modernisering
Luftforsvaret har et stort fokus på modernisering og utvikling. Å sette av tid, personell og ressurser til å prioritere dette arbeidet er dermed et viktig fokuspunkt. Rådet gir de unge spesialistene en unik mulighet til å påvirke det fremtidige Luftforsvaret. Gjennom de neste årene vil teamet diskutere viktig tematikk, som modernisering og effektivisering, personellforvaltning og kompetanseheving. Med kort vei opp til sjef Luftforsvaret blir også prosessen med å iverksette tiltakene kortere.
– Det blir alltid noen filtreringer oppover når du sender noe, men nå er det bare en person som står mellom rådet og sjefen, og det er meg, poengterer Sand.
Deltagelse i juniorspesialistrådet skal også motivere unge talenter til videre tjeneste i Luftforsvaret, til å ta nye utfordringer og til å utvikle seg både faglig og på det personlige plan. Under samlingen var det mange tanker og godt engasjement blant teamet.
– Personlig synes jeg det er en unik mulighet vi har fått og det er på høy tid at spesialister og spesialistbefal også får mulighet til å delta i utviklingen i Forsvaret. For at vi skal kunne fungere som faglige rådgivere så må vi også få lov til å delta i disse prosessene. Jeg er veldig spent på hvordan veien videre blir, forteller Johansen.
Veien videre
Medlemmene i rådet skal være med i en tid fremover, og neste tema er spesielt aktuelt for det unge temaet. Det er nemlig en utfordring at folk slutter for tidlig i Forsvaret. Derfor skal juniorspesialistrådet rette fokus mot hvordan Luftforsvaret kan få til økt ståtid på personellet.
– Vi ser stadig vekk at folk har et behov for å utdanne seg, med bachelor og master, noe som er i tråd med samfunnsutviklingen. Jeg håper vi kan se på hvordan Forsvaret kan utvikle seg for at vi også kan være en attraktiv arbeidsplass, sier Johansen.
Sand er engasjert for å jobbe videre med juniorspesialistrådet, og forteller at han er spent på hvordan det kommer til å utvikle seg. Han ser blant annet på muligheten for å at rådet utvides fra å kun tenke fra et spesialistståsted, til å også inkludere unge offiserer.
– Jeg har kjempestor tro på at dette er veien å gå. Det kan være noen tiltak og anbefalinger som ikke går igjennom av ulike årsaker man ikke får gjort noe med. Men hele prosessen og det at vi kommer i gang med dette er viktig, avslutter Sand.