Norsk English
En HV-soldat speider ut over omgivelsene i Finnmark.

Forsvaret gjør det lettere å registrere og å følge opp uønsket adferd

Det er nå lansert en veileder og en teknisk løsning for registrering og oppfølging av tjenstlige reaksjoner.

​– Disse to verktøyene gir oss større trygghet i at Forsvaret rekrutterer, utdanner og beholder personell med riktige holdninger og verdier, sier oberst Pål Harald Svarstad. Han er sjef for Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) som sammen med Cyberforsvarets digitaliseringsavdeling har etablert og utviklet den tekniske løsningen.

Veilederen forklarer hvordan tjenstlige reaksjoner skal vurderes i rekrutteringsprosesser og ved opptak til utdanning og skole. Med tjenstlige reaksjoner menes Forsvarets reaksjon på en uønsket handling eller atferd hos en som tjenestegjør eller jobber i Forsvaret. Veilederen beskriver også hvilke konsekvenser reaksjoner kan ha for ansettelse eller opptak. Den tekniske løsningen skal ivareta registrering og oppfølging av tjenstlige reaksjoner i Forsvarets systemer (SAP og P3). Det betyr at relevante advarsler, refs og tjenstlige reaksjoner blir tilgjengelig og skal vurderes i rekrutteringsprosessen.

​​To av en rekke

Disse verktøyene er bare to av en lang rekke tiltak som ble fremlagt i «Helhetlig plan mot mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret»​ tidligere i år. Under arbeidet med planen ble det identifisert at Forsvaret har behov for å sikre at dokumentasjon av tjenstlige reaksjoner gjøres riktig og at det er synlig og vurderes ved for eksempel ansettelse og utvelgelse til utdanning i Forsvaret.

–  Disse verktøyene bidrar til at Forsvaret får bedre kontroll over de tjenstlige reaksjonene. Det vil føre til at vi blir enda tryggere på at personellet som er rekruttert til tjeneste eller utdanning i Forsvaret har gode holdninger, understreker Svarstad.​

Økt bevissthet

Generalmajor Elisabeth Michelsen roser arbeidet som er gjort i FPVS og Cyberforsvaret.

– Det handler om å tenke riktig og handle riktig. Sammen skal vi skape økt bevissthet rundt hva som kreves av oss i Forsvaret, avslutter Michelsen som er sjef for avdeling for profesjon og kultur i Forsvaret.