Norsk English
Kandidater til Krigsskolen gjennomfører 3000m på Sessvollmoen leir i forbindelse med Forsvarets opptak og seleksjon (FOS) 2023

Fornøyd med oppmøte til årets opptak og seleksjon i Forsvaret

Den årlige opptaket til Forsvarets utdanninger er godt i gang. Oppmøteprosenten er høy, og det gir FOS-sjefen Stein Garang grunn til å være glad.

– Oppmøteprosenten er på 92. Det betyr at de aller fleste som har sagt ja til å komme på opptak i forkant, også har møtt opp, sier sjef for Forsvarets opptak og seleksjon (FOS), oberstløytnant Stein Garang. Og fortsetter:

– Og at de som er her, vil være her.  

FOS_Stein_Garang_0263 copy.jpg
Sjef for Forsvarets opptak og seleksjon, oberstløytnant Stein Garang, på fjorårets FOS. Foto: Forsvaret

Lettere å planlegge et godt opptak

Under opptak til Forsvarets utdanninger tidligere år har frafallet vært større. Forsvarets opptak og seleksjon er en krevende opptaksprosess med mange ansatte i sving over flere dager.

Garang trekker fram at høy oppmøteprosent betyr at det er lettere å planlegge et godt opptak med riktig ressursbruk. 

– Vi bruker mye ressurser, over en kort periode på FOS. Men så har vi også en veldig høy gjennomføringsprosent på utdanningene våre, sier Garang. 

 

 

Kandidater til luftkrigsskolen gjennomfører fysiske tester under Forsvarets opptak og seleksjon 2023
01.
Kandidater til luftkrigsskolen gjennomfører fysiske tester på FOS 2023. Foto: Shea Liv Kristin Joy Metzger, Forsvaret.
Kandidater til cybertekniker gjennomfører fysiske tester under Forsvarets opptak og seleksjon 2023.
02.
Her testes det i stille lengde. Foto: Shea Liv Kristin Joy Metzger, Forsvaret.
Kandidater til luftkrigsskolen gjennomfører fysiske tester under Forsvarets opptak og seleksjon 2023
03.
Medisinballstøt er viktig å ha kontroll på. Foto: Shea Liv Kristin Joy Metzger, Forsvaret.
Kandidater til cybertekniker gjennomfører fysiske tester under Forsvarets opptak og seleksjon 2023.
04.
Pull-ups er en øvelse mange frykter, men med riktig trening kan de aller fleste få til dette. Foto: Shea Liv Kristin Joy Metzger, Forsvaret.
01.
Kandidater til luftkrigsskolen gjennomfører fysiske tester på FOS 2023. Foto: Shea Liv Kristin Joy Metzger, Forsvaret.
02.
Her testes det i stille lengde. Foto: Shea Liv Kristin Joy Metzger, Forsvaret.
03.
Medisinballstøt er viktig å ha kontroll på. Foto: Shea Liv Kristin Joy Metzger, Forsvaret.
04.
Pull-ups er en øvelse mange frykter, men med riktig trening kan de aller fleste få til dette. Foto: Shea Liv Kristin Joy Metzger, Forsvaret.

Krevende opptak - på flere måter

FOS - opptaket foregår på Sessvollmoen leir, i nærheten av Gardermoen. På 10-12 dager skal 800 kandidater gjennomgå fysiske, psykologiske og medisinske tester og kunnskapsprøver. Et utvalg kandidater går så videre til feltdelen av øvelsen.

Det er leger, psykologer, selektører og patruljeførere, samt kadetter og ansatte fra alle grener og fra Forsvarets høgskole i sving. Til sammen over 500 personer bidrar på Sessvollmoen disse dagene, for å sikre at rekrutteringen til Forsvaret blir best mulig.

Sikret offisersgrad eller befalstittel og fast jobb

Garang trekker fram at det Forsvaret egentlig rekrutterer til på FOS er en jobb. Utdanningene i Forsvaret leder fram til offisersgrad eller befalstittel. Etter endt utdanning er man sikret fast jobb til pensjonsalder. 

– Så derfor er prosessen grundig. Og opptaket er viktig for Forsvaret for at vi skal klare å utdanne nok personell til avdelingene våre, og kunne bygge en slagkraftig og kompetent arbeidsstyrke framover.

I årets opptak er det bachelorutdanninger ved Luftkrigskolen, Sjøkrigsskolen, Krigsskolen, Cyberingeniørskolen og Språk og etterretningsskolen, samt cyberteknikerutdanningen,  som tar opp kandidater til utdanningene sine. De 800 kandidatene skal kjempe om 320 studieplasser.

Fakta om FOS

Forsvarets opptak og seleksjon, forkortet FOS, pågår to uker hver sommer. I månedsskiftet juni - juli.
Godt over 500 ansatte og kadetter er i sving på FOS.
Alle kandidatene må gjennom fysiske og medisinske tester, psykologiske tester og kunnskapsprøver.
Etter å ha bestått testene i den innledende fasen blir kandidatene sendt ut i felt.
I feltdelen blir kandidatene testet på både lederegenskaper og samarbeid, gjennom ulike øvelser som krever både utholdenhet, fleksibilitet og kreativitet.
De 800 kandidatene konkurrerer om tilsammen 320 skoleplasser.

For mange presterer dårlig på fysiske tester

Garang er fornøyd med prestasjonene han har sett så langt. 

–  Det er veldig mange som leverer godt, og vi har mange gode resultater.  Også er det fortsatt dessverre for mange som har forberedt seg for dårlig. Rett og slett. Det ser vi da spesielt på fysiske tester.

I fjor klarte ni av ti kandidater fysiske tester. En av ti strøk. I år var det like mange som strøk på de fysiske testene som i fjor men det var samtidig flere kandidater som møtte opp. Så det nærmer seg sakte ti av ti. Likevel, FOS-sjefen er ennå ikke helt fornøyd:

–  De fysiske kravene har ligget på nett lenge.  Det ligger også i treningsprogram ute. Alt ligger til rette for at man skal klare det. Så når det gjelder fysiske tester så er det egentlig kun 100%  som er godt nok.

Nysgjerrig på de fysiske kravene. Se hva vi tester og hva kravene er, og få et treningsprogram på forsvaret.no

Flere faser i opptaket

Forsvarets opptak og seleksjon består av flere faser der kandidatene først må gjennomgå en rekke psykologiske og fysiske tester, medisinske undersøkelser og intervjuer. De kandidatene som består den første fasen, vil deretter bli sendt ut i felt. Der venter praktiske øvelser og oppgaver, gjørmeløype, lagstelt, variabelt vær, mygg og endeløs trasking i marsjstøvler. Både lederegenskaper og evne til samspill og lagarbeid blir testet.

Spent på den neste uke

På utsiden av porten på Sessvollmoen leir stiller kandidatene opp for å registrere seg etterhvert som de ankommer. Blant dem er Sunniva Tomren fra Lyngdal og Isak Anvedsen fra Haugesund. De ser frem til de to neste ukene. Begge krysser fingrene for en skoleplass på cybertekniker-utdanningen.

201A4189-2.jpg
Sunniva Tomren fra Lyngdal og Isak Anvedsen fra Haugesund ser frem til de to neste ukene på FOS.  Begge håper på skoleplass som cybertekniker. Foto: Maria Selnes, Forsvaret.

– Jeg er mest spent på feltuka, spesielt delen med cyberteknisk, siden det er mer teknisk enn vanlig felt, sier Sunniva.

– Jeg ser frem til å bli kjent med dem vi skal tilbringe et år med, og muligens bo på rom med, sier Isak.

– Vær deg selv

Stein Garang har vært sjef for FOS siden 2015, og har møtt mange kandidater opp gjennom disse årene. Han har et råd til kandidatene før feltdelen av øvelsen tar til:

–  Vær deg selv. Prester ut fra egne forutsetninger, og ikke prøve å spille en eller annen figur som du tror vi leter etter. Og forbered deg mentalt på at du skal ut og gjør noe som er uvant.