Norsk English
20230627-MS4500

Fra nervøs kandidat til førsteårskadett med lederansvar

Førsteårsstudentene på Forsvarets utdanning er tilbake på FOS. Men nå uten nerver. Studieplassen sikret de på fjorårets opptak I år er innsatsen deres avgjørende for at Forsvarets opptak og seleksjon går som det skal.

De er grønnkledte, unge og mange. De likner til forveksling på kandidatene som surrer rundt på Sessvollmoen leir med sommerfugler i magen. Men med en viktig forskjell - de har allerede sikret seg skoleplass. På fjorårets opptak. Nå er de 1. årsstudenter på ulike utdannelser i Forsvaret, eller kadetter som det heter på forsvarsspråket. De er til stede på årets opptak for å bidra til at seleksjonen av kandidater går bra.

– Har litt lavere skuldre i år, ja. Eller…veldig mye lavere skuldre i år enn i fjor, innrømmer en av dem. 

Kadettene med egen kadettstab

Kadettene fra hærens utdanning, Krigsskolen, utgjør den største gruppen. Her er alle 1. klassingene involvert, I tillegg er det kadetter i sving fra Luft- og  fra Sjøkrigsskolen. Kadettene styres av en egen kadettstab, som igjen er underlagt FOS-sjefen selv Stein Garang, og staben hans. 

Les om Garangs foreløpige oppsummering av årets FOS, om oppmøteprosent og fysiske tester. 

20230627-MS4509
Førsteårskadett og NK for stab

– Vi er jo opp mot 100 folk bare fra Hæren, samtidig som de andre avdelingene, altså fra sjø og luft, samt språk og etterretning og cyberingeniørskolen er representert i staben vår.

20230627-MS4509

– Vi planlegger hvordan vi skal bruke alt kadettpersonellet på de ulike aktivitetene på FOS, sier Mia Randlev. Til vanlig førsteårsstudent på bachelor i ledelse og landmakt på krigsskolen på Linderud i Oslo. For anledningen nestkommanderende, eller NK, for kadettstaben på FOS.

Kadett OPS

De har akkurat avholdt dagens stabsmøte og oppsummert både hva som har gått bra, hva som må på plass, og hvordan neste dag ser ut. De sitter i et av rommene i undervisningsbygget på Sessvollmoen.

Kadett OPS

Lufta er stinn, ansiktene blanke, gradestokken utenfor har landet et sted godt oppe på tjuetallet. På tavlen bak står oppgave- og, ansvarsfordeling og kontaktinfo i ryddige kolonner. Planer for de neste dagene ute i felt er holdt orden på i et stort excel ark projisert på storskjerm.

Varierte oppgaver for kadettene

Oppgavene kadettene har varierer i både ansvar og omfang. Det kan være å bidra ute i felt, på de ulike postene som kandidatene skal gjennom, støtte i leir på medisinsk sjekk og fysiske tester, eller være med på å planlegge og holde feltforberedende leksjoner for kandidatene. Eller på ulike måter bidra til å få folk til å være på riktig sted til riktig tid. 

– Det kan være alt fra å skrive ned resultater på stille lengde i idrettshallen, gå brannvakter nattestid der kandidatene sover, til å være puljeførere for de ulike puljene av kandidater inne på leir, sier Randlev. 

I tillegg til å ta roller med mer ansvar for logistikk, personell, planlegging eller koordinering.

Kandidatene kan søke seg til ulike roller i forkant

For Randlevs del, som nestkommanderende, er det også en del møtevirksomhet sammen med kadettsjefen og med de som sitter høyere oppe i systemet enn kadettstaben, som hæren eller Forsvarets personell- og vernepliktsenter.

Kadettene kan i forkant velge hvilke oppgaver og roller de er interesserte i å teste ut under opptaket. Randlev søkte seg til rollen som nestkommanderende i forkant av FOS. 

20230627-MS4490-2

– Dette er en viktig arena for å trene lederskap. Og for oss i staben er det fint å få erfaring i nettopp å være en del av en stab. Særlig førsteåret på skolen har det på feltøvelsene hatt fokus på å lede på lags- og troppsnivå. Derfor er det en fin læringsarena å få sitte her i staben, og få utfordre oss på et høyere nivå i kommandostrukturen, sier Randlev.

Kadettene løser oppdraget på FOS som en operasjon, og bruker det for å drille på det som i Forsvaret kalles “oppdukkende situasjoner.”

– Og det er veldig ekte. Det er noe helt annet å fasilitere for ting her enn for en case vi får på krigsskolen. Der vi selv er markører for hverandre.

Logistikk, takk

En av dem som sitter i kadettstaben til Randlev er Sille Hustvedt. Hun har ansvaret for logistikken til kadettene.

– Det betyr at jeg sørger for at de har det de trenger, og ordner opp når de ikke har det de trenger. Jeg har blant annet ansvar for transport, kjøretøy, forlegning, eller hvor vi skal sove. Jeg har også ansvaret for utstyret trenger for å gjennomføre sitt støtteoppdrag, sier hun.

På skjermen på mac-en hennes lyser et excelark med fargekoder opp. 

Hustvedt går til vanlig sammen med Randlev på bachelor i ledelse og landmakt på krigsskolen på Linnerud. Nå avsluttes altså skoleåret med nye erfaringer innenfor logistikkfeltet, og med FOS som praksisarena. 

20230627-MS4514

– Jeg søkte på logistikk for jeg tenkte at dette var en fin måte å teste om det faktisk er det jeg vil jobbe med senere. Det har vært en veldig bratt læringskurve. Jeg har ikke noen erfaring med dette fra tidligere. Vi får testet oss skikkelig, sier Hustvedt.

20230629-MS5180
FOS er blitt en formell del av utdanningen for kadettene

Hustvedt får støtte av Magnhild Skare, som jobber i fagstaben på Forsvarets høgskole. På FOS er hun observatør og koordinerer støtten fra høgskolen til de ulike utdanningene og til personell- og vernepliktsenteret. 

– Kadettenes bidrag på FOS er viktig på flere måter. FOS ble etablert som en praksisarena for kadettene og ble en formell del av utdanningen for tre år siden, sier Skare.

Får FOS til å gå rundt

I tillegg til å gi kadettene praksiserfaring er også systemet rundt FOS avhengig av bidraget fra kadettene for å få FOS til å gå rundt.

– Kadettene får mange ulike oppgaver, med mer eller mindre ansvar, forteller Skare. En god del får også selvstendige oppgaver. Da blir de fulgt opp med veiledning fra resten av FOS-apparatet og fra høgskolen. 

– Kadettenes bidrag er helt nødvendig for å kunne gjennomføre FOS på den måten som ting er organisert nå, sier hun. 

De skal også velge oss

Skare trekker også fram kadettenes verdi som rollemodeller for kandidatene:

– De kan bruke erfaringen fra eget opptak til å motivere kandidatene til å gjøre sitt beste, og passe på dem, sier hun. 

Kadettene som er puljeførere kommer tettest på kandidatene ute i felt. De følger dem rundt på de ulike postene, og passer for eksempel på at de drikker nok i varmen og tar pauser. Og er også gode rollemodeller og eksempler for kandidatene, på hvor de ender opp hvis de lykkes med opptaket og hva de kan lære. 

– Det tror vi er veldig viktig for at årets kandidater skal velge oss. For det handler jo ikke bare om at vi skal velge dem, men like mye at de skal velge oss, slår Skare fast.

– Det handler jo ikke bare om at vi skal velge dem, men like mye at de skal velge oss.

Magnhild Skare, fagstaben på Forsvarets høgskole

Den som venter, venter ikke forgjeves…

FOS for kandidatene handler mye om venting. De venter på å få komme til legen, venter på depot for å få utdelt feltstøvler og feltlue. De venter på intervjuer, på at middagsserveringen skal åpne, og på at det blir deres tur til å dra ut i felt. 

At all ventingen har en grunn er ikke så lett å skjønne for en kandidat med nerver i helspenn.

– Som kandidat er det lett å sitte på plenen og vente og lure på hvorfor ting tar så lang tid. Men nå ser vi at det er ganske mye som skal klaffe for at en pulje skal komme seg til legen. Og hvor mye arbeid som ligger bak. Og hvor mange mennesker som er involvert for å få til ting, sier Hustvedt.

Også Randlev ser på FOS med nye øyne i år:

– Det er veldig interessant å se alt det overbygget og alt det arbeidet som ligger bak. Det krever veldig mye arbeid å få til en sånn prosess. Mange er på jobb seint og står på hele døgnet, bare for å få det til å gå rundt. Det er jo sånne ting man ikke legger så godt merke til når man selv er kandidat. 

– Bruk ventetiden

Som førsteårskadett med egne FOS-erfaringer friskt i minne har Randlev noen råd til årets kandidater:

– Det er mye ventetid. Så bruk ventetiden på å slappe av og bli kjent med folk, og ikke stress unødvendig, for man får ikke gjort noe med det som skjer uansett. De folkene du blir kjent med på FOS  blir kanskje klassekameratene dine til høsten. Så det er jo en kjempefin arena til å få litt venner og bygge nettverk. 

Til neste års kadetter har hun også et råd: 

– Prøv å søk på noen roller som du tror gir deg mest mulig utfordring. Bruk FOS til å tørre å utfordre deg selv. Det er det du lærer av.